Dünya BMGK'da Suriye tartışması! Rusya İngiltere'yi sorumlu tuttu

BMGK'da Suriye tartışması! Rusya İngiltere'yi sorumlu tuttu

13.04.2018 - 17:21 | Son Güncellenme:

Rusya'nın çağrısıyla toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Suriye'deki gelişmeler değerlendirildi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye konusunda yükselen tansiyonun ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaşanan tıkanmanın askeri gerginliğe neden olabileceğini açıkladı. ABD'nin BM Temsilcisi Nikki Haley ise 'Suriye hükümetinin en az 50 kez kimyasal silah kullandığını' söyledi. Rusya Temsilcisi ise 'ABD, İngiltere ve Fransa'nın tek amacı Esad'ı devirmek' dedi. Öte yandanRusya Savunma Bakanlığı, Doğu Guta'daki saldırının İngiltere'nin de arkasında olduğu bir provokasyon olduğunu iddia etti.

BMGKda Suriye tartışması  Rusya İngiltereyi sorumlu tuttu

BM Güvenlik Konseyi, Rusya'nın talebi üzerine ABD'nin Suriye'ye olası askeri müdahalesini ve Suriye'deki son gelişmeleri görüşmek üzere toplandı.

Haberin Devamı

Toplantıya katılan BM Genel Sekreteri Guterres, ''Orta Doğu'daki kaosun uluslararası barış ve ve güvenliği tehdit ettiği'' uyarısında bulundu. Bölgenin ''gerçek bir kördüğümle'' karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Guterres, ''Soğuk Savaş geri döndü, intikamla ama bir farkla; geçmişte olduğu gibi tırmanan gerilimleri yönetecek mekanizmalar ve güvenceler artık mevcut değil.'' değerlendirmesinde bulundu.

TOPYEKÜN ÇATIŞMAYA DÖNÜŞEBİLİR

Suriye'deki savaşın bugün uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden ''en ciddi kriz olduğunu ifade eden Guterres, ''Suriyeliler vahşet, kuşatma, açlık, sivillere gelişigüzel saldırılar, kimyasal silahlar, zorla yerinden edilme, cinsel şiddet, işkence, gözaltı gibi dehşeti tekrar tekrar yaşadı.'' diye konuştu.

Haberin Devamı

Suriye'de birçok silahlı muhalif grup, çok sayıda ulusal ve uluslararası milis, dünyanın her yerinden gelen yabancı savaşçılar, çeşitli terör örgütleri ve birçok ülkenin ordusuyla vekalet savaşlarına şahit olunduğunu söyleyen Guterres, ''Artan gerilimler ve hesap verebilirlik mekanizmasının oluşturulması konusunda uzlaşamama topyekün askeri gerilime neden olacak.'' uyarısında bulundu.

RUSYA SAVUNMA BAKANI: ARKASINDA İNGİLTERE VAR

Öte yandan Suriye'deki son gelişmelerle ilgili basın toplantısı düzenleyen Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, İngiltere'nin kimyasal saldırı provokasyonun organizasyonunda doğrudan yer aldığını belirterek, "Rusya Savunma Bakanlığı, İngiltere'nin söz konusu provokasyonun organizasyonunda doğrudan dahli olduğunu gösteren kanıtlara sahip" ifadelerini kullandı.

Konaşenkov, Londra yönetiminin daha önceden hazırlanan provokasyonu gerçekleştirmesi için 3-6 Nisan tarihlerinde Beyaz Miğferler'e yoğun bir baskı yaptığının söyledi. Konaşenkov, Rusya'nın kimyasal saldırı provokasyonu hazırlandığını tüm düzeylerde birçok kez dile getirdiğini belirtti. '

Rusya Savunma Bakanlığı'nın 7 Nisan'da Duma'da uluslararası kamuoyunda kafa karışıklığı yaratmak adına provokasyon düzenlendiğine dair çok sayıda kanıta sahip olduğunu kaydeden Konaşenkov, söz konusu provokasyonun asıl amacının ABD'yi Suriye'ye füze saldırısı düzenlemeye teşvik etmek olduğunu herkesin anladığını vurguladı.

Haberin Devamı

'OPCW'YE DUMA'DA GÜVENLİK GARANTİSİ SUNMAYA HAZIRIZ'

Diğer taraftan Rusya'nın Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) iddiaları tarafsız olarak soruşturmasını istediğini söyleyen Konaşenkov, Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi'nin OPCW heyetine Duma'da güvenlik garantisi sunmaya hazır olduğunun ifade etti.

RUSYA BM TEMSİLCİSİ: AMAÇ SURİYE HÜKÜMETİNİ DEVİRMEK

Rusya'nın BM Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, ABD'nin Suriye'de askeri bir senaryo sahnelediğini, ama bunun küresel güvenlik için vahim sonuçları olabileceğini, zira Rus askeri güçlerinin Suriye'de konuşlu olduğunu söyledi. ABD, İngiltere ve Fransa'ya ''Dünyayı böylesine tehlikeli bir eşiğe getirmeyin'' çağrısı yapan Rus Temsilci, ABD ile müttefiklerine Suriye ile ilgili kararlarını gözden geçirmeleri gerektiğini, Moskova'nın işbirliğine hazır oluğunu belirtti.

Haberin Devamı

''Uluslararası hukuka aykırı şekilde egemen bir devlete karşı yasadışı biçimde güç kullanmaya yönelik tehlikeli askeri askeri hazırlıklar gözlemlemeye devam ediyoruz. Sadece güç kullanımı değil, güç kullanımı tehdidi bile BM Tüzüğü'nün ihlalidir'' diyen Nebenzya, asıl amacın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmek olduğunu iddia etti. ''Uğraştıkları tek şey Suriye hükümetini devirmek ve Rusya Federasyonu'nu caydırıp kuşatmaya almak'' çıkışını yapan Rus Temsilci, Duma'da kimyasal saldırı düzenlendiği iddialarına ABD'nin verdiği tepkinin, BMGK'nin veto yetkisine sahip daimi üyeliği statüsüne layık olmadığını gösterdiğini savundu.

ABD BM TEMSİLCİSİ: ESAD EN AZ 50 KEZ KİMYASAL KULLANDI

ABD'nin BM Temsilcisi Nikki Haley ise 'Suriye hükümetinin en az 50 kez kimyasal silah kullandığını' söyledi.

'TRUMP HENÜZ SURİYE KARARINI VERMEDİ'

''Suriye'ye olası eylemle ilgili Başkanımız henüz karar vermedi'' diyen Haley, ''Böyle kararlar aceleyle alınmaz, acele işe hata karışır'' vurgusu yaptı.

Haberin Devamı

''Ama ABD ile müttefikleri Suriye'de eyleme geçmeye karar verirse bu hepimizin üzerinde birleştiği bir ilkeyi savunma adına olacaktır'' diye devam eden Haley, ''Eğer Esad'ın kimyasal silah kullanmasını normalleştirirsek tüm ülkeler ve tüm halklar zarar görecektir'' ifadelerini kullandı.

FRANSA: DÖNÜŞÜ OLMAYAN NOKTA

Fransa'nın BM Temsilcisi Francois Delattre ise şunları söyledi: ''Suriye rejimi bir kez daha kimyasal silah kullanma kararıyla dönüşü olmayan noktaya ulaştı. Kollektif güvenliğimize yönelik göz yumulamaz tehdidi sona erdirmek için Fransa kendine düşen sorumluluğu üstlenecektir. Suriye'de kimyasal silah tırmandırmasına nokta koymalıyız.''