Gündem Bob Dylan doğru bir tercih mi?

Bob Dylan doğru bir tercih mi?

15.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Nobel’in en çok beklenen dallarından biri olan edebiyat ödülünün kazananı geçen  çarşamba günü  açıklandı. Ödülün Bob Dylan’a verilmesi tartışma yarattı

Bob Dylan doğru bir tercih mi

Bob Dylan’ın Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanması sadece edebiyat çevresini değil, Dylan sevsin sevmesin herkesi ikiye böldü. Kimilerine göre İsveç Akademisi Bob Dylan’ı ödüllendirerek doğru bir tercih yapmıştı, kimileriyse Philip Roth, Joyce Carol Oates ve Margaret Atwood gibi edebiyatçılar dururken bir müzisyenin ödüle değer görülmesine anlam veremedi. İsveç Akademisi ise yaptığı bir açıklamada bu tercihin, edebiyat tanımının ilk esnetilişi olmadığını duyurdu. Ayrıca açıklamada 1953’te Winston Churchill’in de politik konuşmalarındaki edebi değerden dolayı Nobel Edebiyat Ödülü kazandığı hatırlatıldı. Biz de bu fikir ayrılığından yola çıkarak Türkiye’de hem edebiyata hem de müziğe hakim yayıncı, yazar ve eleştirmenlere Bob Dylan’ın Nobel Edebiyat Ödülü kazanması hakkındaki görüşlerini sorduk.

Haberin Devamı

Pınar Kür:‘Birinin şiirine verilecekse bu Cohen olmalıydı’

Ödül verilince ben de bu meseleyi düşündüm aslında... Bir şairin Nobel Edebiyat Ödülü kazanması normal karşılanıyor da neden bir müzisyenin alması karşılanmıyor, diye. Ama bence birinin şiirine ödül verilecekse bu alanda Leonard Cohen gibi de bir gerçek var. Bence Cohen bu alanda Dylan’dan öndedir, gibi geliyor bana. Söz yazarını şair olarak düşünecek olursak, doğru bir karar. “O şairin de hangisi daha iyi” diye soracak olursanız bence Leonard Cohen öndedir.

Görgün Taner: ‘Akademinin kararı çok isabeltli’

İsveç Akademisi’nin bundan önceki kararları hakkında bir şey söyleyemesem de bu kararının son derece isabetli olduğunu düşünüyorum. Günümüzde edebiyat, güncel sanat, müzik gibi birçok konunun birbiriyle bir geçişkenlik yarattığını düşünüyorum. Nobel’i toplumun değişimine, dönüşümüne katkıda bulunan kişilerin alması gerektiğinin ve Bob Dylan’ın da buna çok iyi bir örnek teşkil ettiğinin inancındayım. Kendisinin bir müzisyen diye geçiştirilemeyecek şair, edebiyatçı, müzisyen, müzik insanı, toplum dönüştürücü kişi olarak nitelendirimesi gerektiğini düşünüyorum ve bu nedenle de sonuna kadar Nobel Edebiyat Ödülü’nü hak etti.

Haberin Devamı

Can Öz: ‘Akademi piyasaları test ediyor’

Bob Dylan hayranıyımdır ama yine de İsveç Akademisi, FED gibi piyasaları test ediyor, diye düşünmekten kendimi alamıyorum.

Sevin Okyay: ‘Bence bir edebiyatçıya verilmeliydi’

Alanında ‘en büyük’ sayılan bir edebiyat ödülünün bir edebiyatçıya verilmesi taraftarıyım. Bob Dylan’ı severim. Şimdi beni Dylan düşmanı ilan etmesinler ama ben böyle olduğunu düşünüyorum.

Barbaros Altuğ: ‘Edebiyat okuruna haksızlık’

Bob Dylan bir kuşağın başkaldırı simgelerinden. Nobel’i veren akademinin üyelerinin büyük çoğunluğunda da izler bırakan şarkılar yapmıştır eminiz (akademi üyeleri ölene kadar görev yapıyor, yani çoğunun uzak tarihteki gençliklerinde şu an 75’indeki Dylan ile içlenmiş olmaları ihtimal). Ama 1993’ten beri bir Amerikalı yazara verilmemiş olan ve sınırları ‘edebiyat’ ile çizili bu ödülü, kariyeri artık Las Vegas’ta halkı eğlendirmek ve IBM reklamlarından para kazanmak olan bir şarkı sözü yazarına vermek, adı burada sayılamayacak kadar çok olan, ömrünü edebiyata vakfetmiş, muazzam Amerikan yazarlarına haksızlığın yanında, bu ödüle çok büyük önem atfetmiş dünyadaki edebiyat okuruna da büyük bir haksızlık.

Edebiyat dünyasının da edebiyat okurunun da önemli yazarları keşif anlamına da gelen Nobel edebiyat ödülüne ihtiyaçları var. Las Vegas’a gidersem Bob Dylan’ı belki dinlerim ama bu sene Nobel Edebiyat Ödülü bana göre yok hükmündedir.

Haberin Devamı

Tuğrul Eryılmaz: ‘Etki alanı bir edebiyatçıdan daha geniş’

Bob Dylan gibi bütün bir 60’ları 70’leri etkilemiş bir adamın üzerine, “Yok edebiyattı yok müzikti” diye bir tartışma yapmak çok manasız diye düşünüyorum. Eğer çok kızıyorlarsa alırlar Dylan’ın şarkı sözlerini okurlar. Bob Dylan’ın şarkı sözlerinin büyük çoğunluğunda, sözlerin güzelliği kadar, ifade ettikleri de çok önemli. Dylan’a Nobel Barış Ödülü de verebilirlerdi, hiç de itirazım olmazdı. Bunlar çok ender gelen insanlar dünyamıza. O kadar geniş etki alanları var ki... Ben Mülkiye’de öğrenciyken, 63’ten beri Bob Dylan dinliyorum. ‘Blowing in the Wind’, ‘Times They Are a Changin’’, ‘No Direction Home’...

Bunlar müthiş şarkılar, sözleri de müzikleri de büyülü şarkılar. Dylan’ın etki alanı herhangi bir edebiyatçının etki alanından daha geniş.