Gündem Bodrum açık hava oteli

Bodrum açık hava oteli

23.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gökova Körfezi’nde meydana gelen depremden en çok etkilenen yerlerden Bodrum’da turistler önceki geceyi de araçlarında sokaklarda, şezlongların üzerinde geçirdi. Depremin izlerinin silinmeye çalışıldığı kentte hayat yavaş yavaş normale dönüyor

Bodrum  açık hava oteli

Muğla’nın Bodrum ve Datça ilçeleri başta olmak üzere yakın çevrede etkili olan 6.6’lık depremin ardından kriz masası kuran Muğla Valiliği, özellikle kırsal mahallelerde hasar tespit çalışmalarına başladı.
İlçede ilk belirlemelere göre 73 otomobil ile 30 evde hasar meydana geldi. Bodrumlular ise ikinci geceyi de dışarıda geçirdi. Bazı tatilciler bavullarını başucuna koyarak sabahladı. Eşi ve kızı ile birlikte 35 yıldır Bodrum’da yaşayan emekli Doktor Ali Bütün, geceyi Kumbahçe Plajı’na koydukları şezlonglarda geçirdiklerini belirterek “Bu yaşıma kadar böyle bir deprem yaşamadım. İlk gece gerçekten çok korkunçtu, bu gece de sabaha kadar sallandık ama korkulacak bir şey olmadı” dedi.
Bodrum’a 3 mil uzaklıkta, 250-300 yıllık tarihi değirmenlerin bulunduğu Haremtan Tepesi de ‘açık hava oteli’ne döndü. Tepedeki 8 değirmenden 2’si hasar görmesine rağmen vatandaşlar değirmenlerin etrafında uyudu. Bazı çiflter ise Bodrum’u tepeden izlerken birbirlerine sarılarak güne romantik bir başlangıç yaptı.
Gece boyunca sallandı
Adana’dan eşi, oğlu, gelini ve torunu ile Bodrum’a tatile gelen 62 yaşındaki Metin Sazlı, “Bodrum tatili için karar vermiştik, yola çıktığımızda deprem olmuştu. Ancak Bodrum’a gelmekten vazgeçmedik sadece tedbir amaçlı bu geceyi dışarıda geçirdik ve bu harika doğa manzarasında güne başladık. Gece boyunca hafif hafif sallandığımızı hissettik” dedi.
Teknelerin karaya, karadaki otomobillerin 80-100 metre kadar içeri sürüklendiği Gümbet Koyu’nda ise karaya oturan teknelerin önemli bölümü denize çekildi, onarımlarına başlandı.

‘Marmara kıyıları hazırlıklı olmalı’

Marmara Üniversitesi (MÜ) tarafından hazırlanan “Marmara Denizi’nin Değişen Oşinogafik Şartlarının İzlenmesi Projesi” kapsamında çalışma yürüten bilim adamlarından oluşan 30 kişilik heyet, “Oktay-4” simli tekneyle Çanakkale’nin Gelibolu ilçesine geldi. Ekip, bölgede oşinografik, hidrografik, biyolojik istasyon çalışmaları yapıyor. Prof. Dr. Mehmet Sakınç, bölgenin faylarıyla çok bilindiğini vurgulayarak, “Marmara Adası’nın açıklarındaki faylarda gaz çıkışlarına rastladık. Faylar deprem üretmeye devam edecektir. Marmara Denizi kıyılarında yaşayanlar yeni bir depreme hazırlıklı olmalı” diye konuştu.

4.6’lık iki deprem daha

Depremin ardından, bölgede artçı şoklar gerçekleşmeye devam ediyor. Muğla açıklarında 4,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Bodrum açıklarında saat 20.09 ve 20.25’te 4,6 büyüklüğünde iki deprem kaydedildi. Depremlerde herhangi bir can kaybının yaşanmadığı bildirildi. l ANKARA Milliyet

Turistler alışverişte

Bodrum  açık hava oteli


Tatilciler önceki akşam Halikarnas İskelesi, Kale Caddesi, Barlar Sokağı, Gümbet Mahallesi’nde yoğunluk oluşturdu. Bazı tatilciler deniz kenarında restoran ve kafelerde otururken, bazıları da caddelerde alışveriş yaptı. Yerli ve yabancı turistlerin, günlük tatillerine neşeli bir şekilde devam ettikleri görüldü.

‘Öldüğünü 6 saat sonra öğrendim’

Bodrum  açık hava oteli


Tatil için gittiği Yunanistan’ın İstanköy Adası’nda, Cezayirli Hasan Paşa Camii’nin minaresinin, bulunduğu kafeteryanın üzerine yıkılmasıyla enkaz altında kalarak ölen Sinan Kurtoğlu’nun ailesi, cenazeyi almak için adaya gitti. Bodrum gümrüğünden çıkış yapan baba Ali Kurtoğlu, eşi Simin Kurtoğlu, abla Canan Dereli ile eniştesi Ziya Dereli dün sabah Hızır Reis feribotuna bindi. Ali Kurtoğlu, depremden 2 gün önce, 19 Temmuz’da oğlunun doğum günü olduğunu söyledi. Dün saat 18.30’da Bodrum’a geri dönen aile, otopsi işlemlerinin henüz tamamlanmadığı için cenazeyi Türkiye’ye getiremediklerini belirtti.
Teyzesinin oğlu Sinan Kurtoğlu’nun hayatını kaybettiği deprem nedeniyle adada mahsur kalan ve feribotla Bodrum’a getirilen yaralılardan Selim Çaydamlı, kuzeninin hayatını kaybettiği korku dolu dakikaları anlattı.
Çaydamlı, deprem günü şehir merkezinde gezdikleri sırada bir gürültü koptuğunu belirterek, “Üzerimize tuğlalar yağmaya başladı. Başımdan yaralandım. Acının şiddetiyle geçici bilinç kaybı yaşadım. Ertesi gün uyandığımda hastanedeydim. Sinan’ın başına duvar parçaları isabet etti. Kuzenimin öldüğünü 6-7 saat sonra hastanede öğrendim” dedi.

Öldü sanılırken balık tutuyormuş

Depremin yaşandığı saatlerde denizde olan ve ailesinin öldüğünü zannettiği balıkçı Hasan Sağlam’ın, denizin daha güvenli olduğu düşüncesiyle hareket ettiği ortayı çıktı. Sağlam, “Ailem dalgaların beni yuttuğunu düşünmüş. Sahil Güvenlik, beni bulup deprem olduğunu söyledi. Ben de ailemle iletişim kurabileceğim bir yere gidip telefon ettim. Küçük bir depremdir diyerek olayı geçiştirdim” dedi. Ölen ve önemli ölçüde yaralanan kimse olmadığını öğrenince balık tutmayı tercih ettiğini dile getiren Sağlam “300-400 lira harçlığımı çıkartmak varken dönmek işime gelmedi” ifadelerini kullandı.

‘Otellerde odalar dolu’

Ege bölgesini etkileyen depremin ardından yaşanan paniği atlatmaya çalışan Bodrumlular, yaralarını sarmaya başladı. Depremden sonra tatilcilerin bir kısmı beldeyi terk ederken, hayat normale dönmeye başladı. Gölköy Kaktüs Otel işletme Müdürü Olgun Karakurt, “Gölköy tarafında herhangi bir yıkım veya gibi hasar yok. Sadece insanlarda biraz panik havası oldu. Daha önce depremi yaşan birkaç müşterimiz dışında otelimizden ayrılma yok. Hayat normale döndü” dedi.
Yalıkavak Kıvanç Hotel Beach’in Halkla ilişkiler Müdürü Funda Kılıç, “Depremden korkan bir kesim oldu. Ama bizde odalar hala dolu. Beach kısmımızda hem bizim müşterilerimiz hem de dışarıdan gelen tatilcilerle doluluk oranı çok yüksek” diye konuştu.
En çok hasarın olduğu konuşulan Gümbet limanında da hayat normale döndü. Belediyelerden yardım bekleyen tekne sahipleri hasarlarının çok büyük olduğunu söyledi. Teknesi suların içinde kalan Cihan Kaptan, “Tekneyi arkadaşlarımın yardımıyla denizden çıkardım, karaya aldım. Bakımını yapacağım, denize geri koyacağız. 50 bin TL zararım var. Ve kimse yardım etmiyor” diye isyan etti. l UMUT ÜNVER

46 kişi daha getirildi

Deprem sırasında Yunanistan’ın İstanköy Adası’nda bulunan 46 kişi feribotla Muğla’nın Bodrum ilçesine getirildi. Bodrum’da limana yanaşan feribottan inen yolcular, gümrük işlemlerinin ardından limandan ayrıldı. Depreme İstanköy’de yakalanan Ozan Erzincanlı, İzmir’de yaşadığını belirterek, “Daha önce birkaç deprem yaşamıştım buna benzer ama bu çok şiddetli ve farklıydı. Deprem Kos’ta büyük yıkıma yol açtı” dedi. l MUĞLA AA