Cumartesi
12.08.2017 - 02:30

Bodrum’da bir aile lokantası

Yalıkavak’taki Zeytinlina bir aile lokantası. Burada hayat sabah kahvaltıyla başlıyor. Plaj servisinden yararlananlar zeytin ve mandalina ağaçlarının altında keyif sürebiliyor

Sitene Ekle
.  |  Ali Rıza Kardüz Tüm Yazıları »
Yalıkavak’ta balıkçı barınağının arkasındaki, çarşıdan kıyı boyu uzanan caddenin ismi Plaj Caddesi. Bu cadde üzerindeki bahçeler şimdilerde otel ve yazlık oldu. Otel ve yazlıklar arasında kalan az sayıdaki bahçeden birini, Yalıkavak’ın önceki belediye başkanı Mustafa Saruhan’ın eşi Hülya Saruhan, doğayı, zeytin ve mandalina ağaçlarını koruyarak, ağaçların altını çimlendirerek Zeytinlina ismiyle turistik bir tesise dönüştürmüş. Zeytinlina isminde zeytinin sonundaki “lina”, mandalinanın “lina”sı.

“Böcek ikram edeyim”

Zeytinlina’da hayat sabah kahvaltı servisi ile başlıyor. Gün boyu, Zeytinlina’nın önünden denize girilebiliyor. Plaj servisinden yararlananlar zeytin ve mandalina ağaçlarının altında keyif sürebiliyor. Lokanta bölümünde öğle ve akşam yemek servisi var.

Bodrum’da yazlığı olanlar, yazlıklarının olduğu köyü benimserler. Misafirlerine köylerinin güzelliklerini tanıtmak isterler. Biz Gündoğancıyız. Dostumuz Yurdeşen Karahasan Yalıkavakçı. O Yalıkavak’ı över. Biz Gündoğan’ı överiz. Yurdeşen Karahasan “Herkes Yalıkavak’ta marinadaki lokantalardan söz ediyor. Halbuki deniz kıyısında güzel lokantalarımız var. Zeytinlina’ya gidelim. Size böcek ikram edeyim” diyerek bizi Zeytinlina’ya götürdü.

Asma çardağının altında, yuvarlak masanın etrafına sıralandık. Nefis günbatımını seyrettik. Zeytinlina’nın mutfağında yerel otlarla, zeytinyağı ile hazırlanmış yemekleri paylaştık. Gecenin sürprizi olarak böcek bile yedik. Bodrum’da bazı lokantalarda ithal ıstakoz bulunuyor ama böcek ithal edilmiyor. Denizde de bulunmaz oldu. Bu nedenle böcek ikramı özel ikram oldu. (Böcek, dış görünüş olarak ıstakoza çok benzer. Istakozdan ayrılan en önemli özelliği makaslarının olmamasıdır. Ege, Marmara ile Akdeniz’de yaşar.)

Kahvaltı menüsü zengin

Zeytinlina tam bir aile işletmesi. Hülya Saruhan’a oğulları Mahmut ve Oğuzhan yardım ediyor. Mustafa Saruhan’ın annesi Bodrum’un yerlisi Ayşe teyze ve ablası Nevruze bacı taş fırında yöresel hamur işlerini, börekleri pişiriyor. Servisi Saruhanların akrabaları genç kızlar yapıyor.

Sabahları kahvaltı 35 lira. Sahanda köy yumurtası, bahçeden toplama domates, biber, salatalık, ev yapımı mandalina reçeli, çökelek ve peynir çeşitleri ile zengin bir kahvaltı menüsü var.

Öğle ve akşam yemeklerinde girişler ve güveçler 35-45 lira. Fırında pişirilen günün balığı, ızgara et çeşitleri 40-60 lira. Salatalar 25-35, makarna ve risottolar 25-45, pizza çeşitleri 20-30 lira. Akşam yemeklerinde kişi başı yaklaşık 100 lira ödeme ile farklı yemek çeşitlerini tatmak mümkün olabiliyor.

©Copyright 2017 Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.