Gündem Boğaz’da kırmızı beyaz maraton!

Boğaz’da kırmızı beyaz maraton!

14.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Asya ile Avrupa kıtalarının el ele verdiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden startı verilen 38. Vodafone İstanbul Maratonu, İstanbul Boğazı’nı adeta kırmızı beyaz renklere bürüdü Daha önceki yıllardaki birbirinden renkli görüntülerle hafızalara kazınan halk koşusu bu yıl 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden vatandaşlara adandı...

Boğaz’da kırmızı  beyaz maraton

Kıtalar arasında düzenlenen tek spor organizasyonu olan 38’inci Vodafone İstanbul Maratonu, dün geniş bir katılımcı kitlesiyle koşuldu. Sabahın erken saatlerinden itibaren maratonun başlangıç noktası Altunizade’de toplanan binlerce katılımcı, iki kıta arasını yürüyerek geçmenin keyfini yaşadı.

Haberin Devamı

Engelli koşusunun ardından organizasyonun en büyük koşusu olan 42 kilometre 195 metrelik maratonun startı verilirken, daha sonra 15 ve 10 kilometre koşuları başladı. Atletler yarışa Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın işaretiyle başladılar. Ardından da halk koşusuna geçildi. Bu yıl ‘15 Temmuz şehitleri için koşuyoruz’ sloganıyla düzenlenen halk koşusu ise katılımcıların elindeki Türk bayraklarıyla kıtalar arasını kırmızı beyaza boyadı.

Selfie’lerle ölümsüzleştirdiler

Katılımın yoğun olduğu maratonda önceki yıllarda köprüde yaşanan sarsıntıyı engellemek için bu yıl da gruplar birkaç dakikalık aralıklarla start aldı. Spor ayakkabıları ve eşofmanlarıyla maraton alanına gelenler Dolmabahçe’de sonuçlanan 8 kilometrelik yürüyüş boyunca boğaz manzarasının da keyfini çıkardı. Soluğu köprüde alan binlerce katılımcı köprü üzerindeki selfie’lerle yaşadıkları coşkuyu ölümsüzleştirdi.

Haberin Devamı

Köprüde kahvaltı

Bazı vatandaşlar giydikleri ilginç giysilerle dikkat çekerken, bazıları da yanlarında getirdikleri yiyecekler ile kurdukları sofrada Boğaz’a nazır kahvaltı keyfi yaptı. Onlardan biri de Ahmet Alper’di. Alper, yanına aldığı zeytin, peynir ve çayla boğaz köprüsünde kahvaltı yapmanın keyfini çıkardı. “Niyetim koşmaktı” diyen Alper, “Profesyol koşucuları görünce baktım olacak gibi değil. Ben de bari kahvaltımı yapayım dedim” diye konuştu. Halk koşusu sırasında köprünün ortasında kahvaltıyı tercih edenlerden biri de 57 yaşındaki Nermin İpek’ti. İpek, “Manzarayı da bulmuşken kahvaltımı yapmak istedim” dedi.

Çiğ köfte yoğurdular

Köprüde ilginç görüntülerden biri de iki kıta arasında yoğurdukları çiğ köfteyle halk koşusunu renklendiren 4 lise öğrencisi oldu. Hakan Günaydın, Mustafa Özdel, Ulaş Tunç ve Deniz Kabadayı, iki kıtanın birleştiği halk koşusunda çiğ köfte yapmayı tercih etti. Maratonda doğum günü kutlaması da vardı. 10 yaşını dolduran Azra Kıran doğum günü pastasını süsleyen mumları iki kıtanın birleştiği noktada üfledi. Gelin ve damat kıyafetleriyle köprüye gelen bir çift de dikkat çekiciydi. Sancaktepe Belediyespor sporcuları da köprüde gerçekleştirdikleri boks antremanıyla ilginç görüntüler oluşturdu.

Haberin Devamı

Boğaz’da kırmızı  beyaz maraton

Brezilya’nın geleneksel savaş dansı ‘Capoeira’ yapanlar da koşuya katılanları oldukça heyecanlandırdı. İbrahim Dindiren de getirdiği futbol topunu dakikalarca sektirerek izleyenlere güzel anlar yaşattı. Geçen yıl 37. İstanbul Maratonu’nda tanışan ve evlenmeye karar veren Elif-Onur Özkol çifti, maraton için 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne gelinlik ve damatlığıyla çıktı.

‘Ali İsmail’in düşleri için buradayım’

Boğaz’da kırmızı  beyaz maraton


Asya ile Avrupa arasında düzenlenen maratona 3 yıl önce Eskişehir’de Gezi Parkı protestoları sırasında dövülerek hayatını kaybeden 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz ve ağabeyi Gürkan Korkmaz da katıldı. Ali İsmail Korkmaz Vakfı’nın (ALİKEV) ‘Düşlere ses ver’ kampanyasına destek veren çok sayıda kişiyle birlikte koşan Korkmaz ailesine CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu da eşlik etti.

Grup koşu sırasında sık sık ‘Düşlere ses ver’, ‘Ali İsmail Korkmaz’ ve ‘Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür’ sloganları attı. Maratonda koşan anne Emel Korkmaz, “Keşke Ali İsmail ölmeseydi, kendi düşlerini kendisi gerçekleştirseydi” dedi. Ali İsmail’le bir kez daha gurur duyduğunu belirten anne Korkmaz, “Oğlumun yarım bırakılan düşlerini gerçekleştirmek için bugün buradayım. Ali’m hayattayken düzenli olarak koşardım. Oğlumu kaybettikten sonra o gücümü yitirdim. Artık hiçbir şeyin anlamı yoktu. Bu koşuya katılıp katılmamakta tereddüt yaşadım. Sonra Ali İsmail’im için neden olmasın? Kurduğumuz vakıf neden daha fazla öğrenciye burs vermesin diye düşündüm. Onun adımlarıyla koşmak beni mutlu etti. Güçlendirdi. Burs verdiğimiz insan sayısını arttıracağız. Öğrencilere destek olmak, eğitimlerine katkı sağlamak için atımlarımızı atıyoruz. Bugün de Ali’min adımlarıyla koşuyorum” dedi. CHP’li Sezgin Tanrıkulu ise, “Ali İsmail’in düşlerini gerçekleştirmek için buradayız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Omurilik felci için

Aralarında Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Avcılar Belediye

Boğaz’da kırmızı  beyaz maraton
Başkanı Handan Toprak Benli, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın da bulunduğu bazı isimler de omurilik felcine dikkat çekmek için maratonda, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) üyeleriyle koştu. Maratona katılmak için Almanya’dan gelen şarkıcı Atiye de “Çok heyecanlıyım ve gece hiç uyumadım. Barış ve kadınlar için koşuyoruz” dedi. Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) de koşu için köprüdeydi. Dernek genel başkanı Sare Aydın Yılmaz, Vodafone 38. İstanbul Maratonu’nda, kadın şehitleri anmak için koştuklarını söyledi.

Haberin Devamı

‘Tüm dünyaya haykırdık’

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 15 Temmuz gecesi milletin ve devletin geleceği için o büyük fedakarlığı yapanlara, şehit olanlara Allah’tan rahmet, gazilere acil şifalar diledi. Maratona katılanların, 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısına cevap veren milletin ne kadar büyük bir millet olduğunu bir kere daha gösterdiğini ifade eden Kılıç, “15 Temmuz’un üzerinden geçen çok kısa bir süre sonra yine Şehitler Köprüsü’nde bir araya gelerek tüm dünyaya birliğimizi ve beraberliğimizi haykırıyoruz” dedi.

‘Gazilerle birlikte’

Maratona katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da FETÖ’nün darbe girişimi sırasında köprü üzerinde kanıyla canıyla vatanı korumuş şehitler anısına aynı yerde kanlarını akıtmış gazilerle yürüdüklerini belirterek, “15 Temmuz şehitlerimizin anısı için yürüyeceğiz, koşacağız. Biz de burada 15 Temmuz’da kahramanlık göstermiş gazilerimizle beraberiz. Aynı zamanda Sevgi Evleri’mizden, yurdumuzda kalan çocuklarımızla beraberiz. Kahraman gazilerimizle birlikte yürüyeceğiz” diye konuştu.

‘Çok farklı bir anlam’

Vali Vasip Şahin maratonun, daha önceki 37 maratondan çok farklı bir anlamın yaşandığını belirterek, “Şehitlerimize rahmet diliyoruz. Bizler o şehitlerin hatırasını hem burada yaşatıyoruz hem de geleceğe dönük olarak diyoruz ki biz birlikteyiz” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise “Şehit ve gazilerimizi hayırla yad ediyoruz. Şehitler ölmedi, onlar bizi izliyor” dedi.

Kenyalı atlet kazandı

Elit atlet bazında bu yıl rekor düzeyde katılımın olduğu maratonda 28’i Türk olmak üzere 90 elit atlet koştu. Maratonu, erkeklerde Kenya asıllı Azerbaycanlı atlet Evans Kiplagat, kadınlarda ise Kenyalı Agnes Jeruto Barsosio kazandı. Türkiye adına erkeklerde en iyi dereceyi, yarışı 7. sırada tamamlayan Mert Girmalegesse elde etti. Kadınlarda Türk atlet Esma Aydemir maratonu 4. sırada tamamladı. Dereceye giren sporculara toplam 887 bin dolar ödül dağıtıldı.