Ekonomi ‘Boğaz’lara milli göz!

‘Boğaz’lara milli göz!

16.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türk Boğazlarında Yerli ve Milli Gemi Trafik Sistemi’nde imzalar atıldı. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, “Bu sistemin sağlayacağı istihbaratı elde etmek için birçok ülke çok ciddi bedel ödemeyi gönüllü olarak isteyebilir. O nedenle bu sistemde üretilen bilgilerin, bu trafiğin ortaya çıkardığı istihbaratın Türkiye’de kalması son derece önemli” dedi.

‘Boğaz’lara milli göz

Törende konuşan Canikli, sistemin, gemi trafik hareketlerinin daha güvenli, emniyetli, sorunsuz ve etkin bir şekilde organizasyonunu sağlayacağını kaydetti. Projenin en önemli özelliğinin, tümüyle yerli ve milli teknoloji kullanılarak dizayn edilmesi ve hayata geçirilmesi olduğunu belirten Canikli, “Bu sistemin sağlayacağı istihbaratı elde etmek için birçok ülke çok ciddi bedel ödemeyi gönüllü olarak isteyebilir. O nedenle bu sistemde üretilen bilgilerin, bu trafiğin ortaya çıkardığı istihbaratın Türkiye’de kalması son derece önemli” diye konuştu. Canikli, dünyada çok sınırlı sayıda ülkede bulunan bu teknolojinin ihracata da katkı sunabileceğini ifade etti. Orta gelir tuzağı olarak adlandırılan ve Türkiye ekonomisinin kişi başına düşen milli gelirini 10-11 bin dolarlara hapsetmesine neden olan sıkıntının da buradan kaynaklandığına işaret eden Canikli, “Burada ciddi bir sıçrama yakalamamız gerekiyor. Ama geleneksel ihracat ürünlerimizle bu sıçramayı realize etmemiz de imkansız. Mutlaka başka bir atılıma ihtiyacımız var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yerli savaş uçağı 2023’te

Savunma sanayisinde yerlilik oranının her geçen gün arttığını anlatan Canikli, “Altay tankımızın seri üretimiyle ilgili prototip üretimler tamamlandı ve gerekli testler yapıldı, seri üretimine ilişkin ihaleye çıkıldı, teklifler yapıldı. Kendi savaş uçağımızı da inşallah 2023 itibarıyla havalandırmış olacağız” dedi.