Gündem Boğaziçili öğrencilere ilk duruşmada tahliye

Boğaziçili öğrencilere ilk duruşmada tahliye

07.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Boğaziçi Üniversitesi’nde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’e düzenlediği harekât sırasında şehit düşen askerleri anmak için stant açıp lokum dağıtan öğrencilere saldırdıkları iddia edilen 14’ü tutuklu, 22 öğrencinin ilk duruşması dün yapıldı. Mahkeme, tutuklu sanıkların tahliyesine karar verdi.

Boğaziçili öğrencilere ilk duruşmada tahliye

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma, tutuklu öğrencilerin savunmalarıyla başladı. Hakkındaki suçlamaları reddeden Agah Suat Atay, “Olay günü derse giderken gerginliğin yaşandığı bölgeden geçiyordum, kalabalığı gördüm. Neler olduğunu anlamak için kalabalığa yaklaşıp izledim. Öğrenci, dekan ve sivil polisler vardı orada. Biraz durup dinleyince oraya kurulan masanın izinsiz konulduğunu ve dekan yardımcısının kaldırmaya çalıştığını anladım. Ben gittiğimde slogan atılmıyordu. Afiş yoktu” dedi.

Haberin Devamı

Tutuklu öğrencilerden Şükran Yaren Tuncer de olay günü ders çalışmak için kampüste bulunduğunu, yemekhaneye geçerken sloganlar duyduğunu anlattı.

Tuncer, “Masanın yanına gidildi. Dekan masanın izinsiz olduğunu söyledikten sonra güvenlik ve iki sivil polis kaldırdı masayı” ifadelerini kullandı. Diğer sanıklar da suçmaları kabul etmedi.

Ara karar açıklandı

Sanık ve sanık avukatlarının savunmalarının alınmasının ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Heyet, tutuklu 14 öğrencinin, üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, savunmalarının alınması, alabilecekleri muhtemel cezaya göre tutuklu kaldıkları süre ve öğrenci olup faal eğitim hayatına devam etmeleri ve adli kontrol hükümlerinin yeterli olacağıkanaatini dikkate alarak tahliyesine hükmetti.

Haberin Devamı

Yurt dışına çıkış yasağı

Bu sanıklarla ilgili yurt dışına çıkış yasağından oluşan adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmeden heyet, “haftada bir gün imza verme” zorunluluğunu kaldırdığı tutuksuz 3 sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağından oluşan adli kontrol tedbiri uygulanmasını kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, doktora öğrencisi olan bir sanık hakkındaki adli kontrol tedbirlerini ise eğitim hayatı ve çalışmalarının bir kısmını yurt dışında yapması nedeniyle kaldırdı. Tahliye kararı sonrası İstanbul Adalet Sarayı bahçesinde bekleyen aileler ve arkadaşları büyük sevinç yaşandı.

22 öğrenci, “silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.