Gündem Bombacı, saldırıdan 3 gün önce gelmiş

Bombacı, saldırıdan 3 gün önce gelmiş

29.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bursa’da kendini patlatan kadın teröristin Şanlıurfa’dan otobüsle geldiği ve biletini ‘Sultan’ adıyla aldığı belirlendi. İçişleri Bakanı Ala, ‘Örgüte ilişkin bilgiler var, 15 kişi gözaltında’ dedi

Bombacı, saldırıdan  3 gün önce gelmiş

Bursa’da önceki gün Ulu Cami kapısında intihar eylemi gerçekleştiren 25 yaşlarındaki “canlı bomba”nın Şanlıurfa’dan gelirken otobüs biletini “Sultan” adıyla aldığı öğrenildi.

Ulu Cami yakınlarında önceki akşam kendisini patlatan ve 23 kişinin yaralanmasına neden olan “canlı bomba”nın cesedine Bursa Adli Tıp Kurumu Morgu’nda otopsi yapıldı. Canlı bombanın parçalanan cesedi yapılan incelemeden sonra önceki gece DNA testi için İstanbul Adli Tıp’a gönderildi.

15 kişi gözaltında
Bursa polisi parmak izinden sonuç alamadığı kadın teröristin kimliğini araştırırken dün Bursa, Şanlıurfa, İstanbul ve Afyonkarahisar’da yapılan operasyonlarda 15 kişi gözaltına alındı. Diğer kentlerde gözaltına alınan zanlıların sorgulanmak üzere Bursa’ya gönderilecekleri ifade edildi.

Kadın canlı bombanın eylemi nasıl gerçekleştirdiği de ortaya çıkmaya başladı. Kadın teröristin Suriye’den yasa dışı yollarla Türkiye’ye giriş yaptığı öne sürüldü.

Canlı bombanın, 23 Nisan’da Viranşehir’den sabah minibüsle Şanlıurfa’ya geldiği, terminaldeki bir firmadan “Sultan Hanım” adına 85 lira ödeyerek bilet aldığı ve 20 numaralı koltukta seyahat ettiği tespit edildi. 23 Nisan günü saat 11.00’de Şanlıurfa’dan otobüse binen teröristin 24 Nisan’da Bursa’ya geldiği kaydedildi. Çanakkale bileti aldığı belirtilen ve Bursa’da otobüsten inen, başörtüsü takan kadın terörist, elinde adres yazılı kağıdı taksi şoförüne verdi. Taksinin arka koltuğuna oturan terörist, merkez Nilüfer ilçesine bağlı, genellikle üniversite öğrencilerinin yaşadığı Görükle Mahallesi’nde apart daireye gitti. Teröristin burada bir kişi ile birlikte kaldığı saptandı.

7 ay önce kiralanmış
Kentte üç gün kalan ve eylem için keşif yapan terörist önceki gün patlama yerinin yakınına kadar yine taksiyle geldi. Atatürk Caddesi’nde cami yakınında taksiden inen terörist, 20 metre kadar yürüdükten sonra Ulu Cami kapısının bulunduğu tarihi Kapalı Çarşı’ya açılan sokakta kendisini infilak ettirdi. Teröristin bombayı infilak ettirdiği sırada 4 metre yakınında sadece bir kişi bulunmasının olası bir facianın önüne geçtiği kaydedildi. 50 yaşındaki yaralı Ayşe Öztürk, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Tam çeşmenin yakınında annem Fatma Çimen Biçin (70) ile beraberdim. Camide namaz kılacaktık. Birden ses duydum. Patlama 4 metre yakınımdaydı ama canlı bombayı görmedim. Anneme baktım saçları yanıyordu, hemen söndürdüm. Sonrasını hatırlamıyorum.”

Bomba çantada olabilir
Teröristin, Şanlıurfa’dan geldikten sonra kaldığı apart eve dün 02.00’de polis tarafından baskın yapıldı. Evin, kendilerini öğrenci olarak tanıtan 3-4 kişi tarafından 7 ay önce kiraladığı ortaya çıktı. Evdeki arama sırasında bulunan dokümanlara el konuldu.
Bursa Emniyet Müdürlüğü ekibinden bir yetkili, “Canlı bombanın infilak ettirdiği patlayıcının sol kolundaki çantada olduğunu düşünüyoruz. Zira patlamayla birlikte terörist sağ tarafa savrulmuş. Bunu araştırıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Sınırdan geçiren 5 kişi yakalandı

Canlı bombanın PKK’lı olduğu yönündeki değerlendirmeler de ağırlık kazanırken, Şanlıurfa’da yakalanıp uçakla Bursa’ya gönderilecekleri belirtilen 5 kişinin, canlı bombayı sınırdan geçiren kişiler olduğu öğrenildi. Canlı bombanın 2 farklı sahte kimlik kullandığı öne sürüldü.

Sultan T. iddiası
Emniyet’in 25 ve 26 Eylül 2015’te birimlerini “Sultan T.” adlı bir şahıs konusunda uyardığı öne sürüldü. Yazılarda Sultan T. ve Ömer K. isimli şahısların Şanlıurfa’da IŞİD adına canlı bomba eylemi düzenleyebilecekleri belirtiliyor.

Bombacı, saldırıdan  3 gün önce gelmiş

Bakan Ala: Örgüt belirlendi
İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile terör saldırısında yaralananları tedavi gördükleri hastanede ziyaret etti. Ziyaretinin ardından, gazetecilere açıklama yapan Ala, teröristin kimliğiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti. Ala “Bu kişinin irtibatlı olduğu terör örgütüne ilişkin son derece kanaatimizi kesin hale getirecek bilgilere, bulgulara ulaşıldı ama bütün prosedürüyle tamamlanmadan bunu açıklamayacağım. Tamamlanınca bilgileriyle, bulgularıyla, sizlerle, kamuoyuyla paylaşacağız. Beş değişik ilden 15 kişi gözaltına alındı. Bunların detaylarını paylaşmayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Polis ekibini gördü, panikledi
Teröristin olay yerine gelişi ve patlama anı güvenlik kamerası görüntülerinde de kare kare incelendi ve bazı kişilerin şüpheli hareketleri dikkati çekti. Görüntüleri inceleyen ekipler, teröristin üzerindeki patlayıcının uzaktan kumandayla infilak ettirilmiş olabileceği ihtimalini de değerlendiriyor.
Teröristin, taksiden inip yürürken çevredeki polis ekiplerini görünce panikleyerek elindeki çantada bulunan ve ilk bulgulara göre Amonyum Nitrat kullanılarak hazırlandığı değerlendirilen bomba düzeneğini patlattığı da ihtimaller arasında yer alıyor.