Gündem ‘Bonzaiden sonra metamfetamin arttı’

‘Bonzaiden sonra metamfetamin arttı’

05.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Emniyet verilerine göre 2015’te Türkiye’de bin 915 metamfetamin olayı gerçekleşti. Bu olaylarda 2 bin 977 şüpheli yakalanırken, 260 kilo metamfetamin ele geçirildi. Yakalanan şüpheli sayısında da bir önceki yıla göre dört kat artış gerçekleşirken, metamfetamin yakalama miktarları ise bir önceki yıla göre yüzde 103 oranında artış gösterdi.

‘Bonzaiden sonra metamfetamin arttı’

Ortaya çıkan bu tabloyu değerlendiren uzmanlar ise metamfetamin zehrinin yaygınlaştığına dikkat çekerek, uyarılarda bulundu. Bağımlılık Merkezi Klinik Direktörü Prof. Dr. Kültegin Ögel, metamfetamin zehrinin oldukça bağımlılık yaratan yasadışı uyarıcı bir madde olduğunu belirterek, “Bu yasadışı madde diğer uyuşturucu türlerine göre daha ucuz olduğundan gittikçe yaygınlaşmaya başladı. Metamfetamin diğer uyarıcılardan farklı olarak beyinde daha uzun süre kalıyor. Bu durumda sinir sistemi üzerinde toksik etkileri daha fazla olabiliyor. Alındıktan sonra etkisi 6-24 saat sürebiliyor” dedi.

Şiddet eğilimleri

Söz konusu yasadışı maddenin ölümcül olduğuna da dikkat çeken Ögel şu uyarılarda bulundu: “Metamfetamin nörotoksiktir ve beyindeki dopamin ile serotonin nöronlarına zarar verebilir. Kullanıcıları arasında şiddet içerikli davranışlar yaygındır. Kronik metamfetamin kullanıcıları ile yapılan araştırmalar, duygusallık ve bellek ile ilişkili beyinde bazı yapısal ve işlevsel değişiklikler olduğunu göstermiş ve bunların bazıları geri döndürülemez olarak değerlendirilmiştir. Metamfetamin gebelik sırasında kullanıldığında prematüre doğum, vajinal kanama, normal fetüslerden daha küçük ve ani ölüm gibi durumlar görülür.”

Haberin Devamı

‘Müdahale edilmezse ölümle sonuçlanabilir’

Tekin, söz konusu maddenin bırakılması hakkında ise şunları dile getirdi: “Metamfetaminin ani kesilmesi eroin gibi ciddi fiziksel bir geri çekilmeye neden olmaz, aksine aşırı yorgunluk, depresyon, sinirlilik, ilgisizlik ve yönelim bozukluğu ile sonuçlanır. Vücut ısısının artması ve nöbetler aşırı doz metamfetamin kullanımı ile gelişebilir ve acil müdahale edilmezse ölümle sonuçlanabilir. Bununla birlikte metamfetamin kesilmesinde sıklıkla gördüğümüz yoksunluk belirtileri, anksiyete, sinirlilik, hoş olmayan rüyalar, yorgunluk ve uyku problemleri şeklinde olabilir. Bu belirtiler değişkenlik göstermekle birlikte 7-10 gün sürebilir. Yoksunluk belirtileri genellikle 24 saat sonra ortaya çıkabilir.”

Haberin Devamı