Geri Dön

Borani tarifi

Borani, Anadolu'nun çeşitli yörelerinde farklı şekillerde hazırlanan bir yemek türüdür. Kimi zaman ıspanakla kimi zaman börülceyle yapılabilen bu etli ve sebzeli karışım hem besleyici hem sağlıklı. İçerisine tercihe ve eldeki malzemeye göre, pazı, taze fasulye ve bulgur da koyabilirsiniz. Peki borani nasıl yapılır?

Borani tarifi
  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30 dk (Hazırlanma Süresi)
  • 50 dk (Pişirme Süresi)

Malzemeler

3 adet büyük boy kırmızı pancar,
1 adet orta boy soğan,
200 gram az yağlı kıyma,
1 su bardağı kuru börülce (loğlaz),
2 su bardağı sıcak su,
2 yemek kaşığı margarin,
1 yemek kaşığı domates salçası,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 çay kaşığı karabiber.

Borani Nasıl Yapılır?

3 adet büyük boy kırmızı pancarı, iyice yıkayıp toprağından arındırdıktan sonra üzerlerini geçecek kadar su ilave edip, 20 dakika haşlayın. Haşladığınız pancarların ince kabuklarını kâğıt havlu yardımıyla ovalayarak çıkartın. Uç kısımlarında kalan kalın yerlerini bir bıçak yardımıyla kesin.

1 adet orta boy soğanı küçük küpler halinde doğrayın. Haşlayıp kabuklarını soyduğunuz kırmızı pancarları iri parçalar halinde dilimleyin.

2 yemek kaşığı margarine bir tavada eritin. 200 gram az yağlı kıymayı renk kalana kadar kavurun. Küçük küpler halinde doğradığınız 1 adet orta boy soğanı ve 1 yemek kaşığı domates salçasını ekleyin. Kıyma suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin.

Ardından; bir gece önceden bol suda bekletip şişirdiğiniz 1 su bardağı kuru börülceyi yıkayıp suyunu süzdükten sonar tencereye ilave edin. 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay kaşığı karabiberi ekleyin.

İri parçalar halinde doğradığınız, haşlanmış 3 adet orta boy kırmızı pancarı ve 2 su bardağı sıcak suyu katın. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonar kapağı kapalı tencerede, orta ateşte 30 dakika kadar börülceler yumuşayana kadar pişirin.

Koyu taneli bir çorba kıvamında olan yemeğinizi doğranmış maydanoz veya nane ile süsleyip sıcak olarak servis edin.

Pişirme önerisi: Renklerini kaybetmemeleri için; pancarları haşlama esnasında bir çatal ya da kürdan yardımıyla delmemeye özen gösterin.

 

Yediğim İçtiğim Sizin Olsun | İlk Defa Ekşili Levrek Yaptık Yediğim İçtiğim Sizin Olsun'un yepyeni bölümünde Gülşah Karaman, Şef İbrahim Bayraktar ile birlikte Ekşili Levrek yaptı ve dünyanın en iyi tatlısı olarak seçtiği Kestaneli Helvaniyi tattı! Keyifli seyirler...
Yazarlar

Sıradaki Haber