CumartesiRSS
22.09.2012 - 02:30

Borçka Düzköy’de Maviay Lokantası

Sitene Ekle
.  |  Ali Rıza Kardüz Tüm Yazıları »

Maviay’da yemek ucuz ama, Maviay’a ulaşmak epey pahalı. Önce Artvin’den
32 kilometre yol alarak Borçka’ya ulaşacaksınız. Oradan ana yolda yedi kilometre gittikten sonra köy yoluna gireceksiniz. Bir kilometre dağ tepe tırmanarak Düzköy’e ulaşacaksınız. Ulaşacaksınız ama, yemyeşil ağaçlardan köyü görmek ne mümkün. Ağaçlar arasından biraz daha tırmanacaksınız, şırıl şırıl su sesleri duyacaksınız. İşte o seslerin geldiği derenin kenarında “Maviay Alabalık Tesisleri” var. Maviay Lokantası da bu tesislerin hemen yamacında.
Artvinli Nihat Gököyiğit götürmese, istesem de Maviay’ı bulamazdım.
Düzköy, bir laz köyü. Lazca ismi “Çxala-Çihala Köyü”. Çok az nüfusu, nefis bir doğası var. Doğa şimdilerde iki tehdit altında. Tepelerin arasından şırıl şırıl akan her derenin üzerinde birkaç HES kuruluyor. Yakında tamamlanacak beş bin üç yüz kilometrelik Hopa-Borçka tünelinin bir ucu Düzköy’e açılıyor. Maviay tesisleri bir aile işletmesi. Düzköylü Ziver Haciıbrahimoğlu 14 yıl önce balık çiftliği inşa etmiş. Balık çifliğinin havuzlarının yanında da bir lokanta açmış. Karısı Meryem Hacıibrahimoğlu kuruluştan bu yana mutfağın sorumluluğunu taşımış. Şimdilerde oğulları Tahsin Hacıibrahimoğlu lokanta ile ilgileniyor.
Maviay’da adettenmiş. Ne istiyorsunuz diye sormadan masayı donatmaya başladılar. Birer tabak içinde kestane balı, Ardahan tereyağı, Düzköy keçi peyniri, Düzköy yoğurdu. Ve de bolca mısır ekmeği.
Derken efendim yemek küçük bakır sahanlar içinde masaya sıcak sıcak  getirilen ‘kuymak’ ile başladı. Kuymak (mıhlama) mısır unu, peynir ve yağ ile hazırlanmıştı. Nihat Gökyiğit’ten öğrendiğime göre Artvin (Gürcü) usulü kuymak, kaymak ile mısır unu karışımı ile hazırlanırmış. Artvin usulü kuymakta peynir bulunmazmış. Kuymakı mısır ekmeği banarak yedik. Lezzeti çok iyi idi. Ardından fırında kiremit üzerinde pişirilmiş alabalık servisi yapıldı. İsteyene bakır küçük sahanlar içinde alabalık kavurması ikram ettiler.
Meryem Hanım’ın yaprak sarması ile fırın böreği nefisti. Laz böreği ise beğeni görmedi. Masamızla ilgilenen Şaban Aydın’ın servisi düzgündü. Karadeniz’de bir küçük köy lokantasında yediğimiz yemeği pek beğendik. Düzköy’ün havasına suyuna hayran kaldık.
Maviay lokantasında kişi başına
20-25 TL ödeme yapılıyor.

©Copyright 2012 Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.