Ekonomi Borsa rekor yolu gözlüyor

Borsa rekor yolu gözlüyor

26.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Borsada yukarı doğru çıkış devam ediyor. Banka hisseleri öncülüğünde başlayabilecek hacimli bir hareket, Borsa İstanbul’da yeni rekorları getirebilir. Yabancı payları korunur, yerli yatırımcılar da harekete katılırsa borsa endeksi yeni ataklar yapabilir

Borsa rekor yolu gözlüyor

Borsa İstanbul bir kez daha 90.000’in üzerinde ve haftayı 90.382 seviyesinden tamamladı. Ocak ayının ilk haftasında 7, 20 ve 50 günlük hareketli ortalamaların yukarı doğru aşılması ile başlayan çıkış devam ediyor. Mart ayındaki Fed toplantısının tamamlanması sonrasında şimdi gözler haziran ayına dönmüş durumda. Referandum süreciyle birlikte hazirana kadar borsada yeni zirveler görülebilir. Endeks yukarı harekette zorlanıyor ancak aşağı kaymalarda yeniden alımların geldiği görülüyor.

BİST 30 direnç sağlıyor

BIST 30 Endeksi’ne dahil hisselere alımların gelmesi endeksin düşüşünü engelliyor. Yabancı paylarının yüzde 64’ün üzerinde korunması da endeksin hareketi üzerinde etkili. Referandum sürecinde borsada oynaklığın artması muhtemel görünüyor. Kısa vadede yukarı doğru oluşabilecek hacim destekli olmayan zayıf ataklar başarısız kalabilir. Olası sert geri çekilmelerde 87.500 seviyesi güçlü destek. Ancak banka hisseleri öncülüğünde başlayabilecek hacimli bir hareket, Borsa İstanbul’da yeni rekorları getirebilir.

Referandum sonrasında belirsizliğin ortadan kalkması ile ilk iki günde yaşanacak hareketlilik sonrası fiyatların normale dönmesi beklenebilir. Yabancıların paylarında azalma başlaması halinde sert satışlar görebiliriz. Ancak paylarını korumaya devam etmeleri yerli yatırımcıların da borsadaki harekete katılmasına neden olacaktır. Bu da yeni atakları beraberinde getirebilir. Bu durumda endeks hazirana kadar güçlü seyrini sürdürebilecektir. Endekste ilk hedef ise 93.000 seviyesi. Bahar aylarının pozitif getirilerle tamamlanması da beklentileri güçlendiriyor.

Haberin Devamı

Borsa rekor yolu gözlüyor

DOLAR KURUNDA HAREKET ZAYIF

Küresel piyasalardaki gelişmeler para piyasaları üzerinde etkisini hissettirmeye devam ediyor. Dolar kuru 3,6150 seviyesinde bulunuyor. Gerek yurtdışı gerek yurt içerisinde yaşanan gelişmeler kur üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Ancak kuru en fazla etkileyen ABD’deki ekonomik veri akışı ve faizleri etkileyen gelişmeler. Fed’in haziran toplantısına kadar yaşanacak gelişmeler fiyatlanmış durumda. Hareketler zayıf. Ancak yeni gelişmeler oynaklığa neden oluyor. Dolar/TL kurunda 3.60 seviyesi önemli, bu seviyenin altına doğru sarkma yaşanırsa 3.55’e hatta 3.50’ye doğru satışlar artabilir. Dolar kurunda güçlü destekler 3.58-3.55 ve 3.50’de bulunuyor.

Dolar/TL, 17 Mart’tan bu yana 3.60 seviyesinin üzerinde tutunuyor. 3.60’ın aşağı doğru kırılmaması ve Dolar Endeksi’nin yönünü yukarı çevirmesi halinde ise dolar kurunda oluşabilecek yukarı hareketlerde ilk dirençler 3.63 ve 3.65 seviyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Borsa rekor yolu gözlüyor

Borsanın en ucuzu banka hisseleri

Borsa İstanbul’da referandum sürecinde endeks dar bir aralıkta hareket ediyor. Endeks ne 90 binin üzerine kalıcı olarak çıkabiliyor ne de 89.000’in altına iniyor. Aşağı hareketlerde alıcılar yeniden aktif hale gelirken yukarı hareketlerde de satıcıların arttığını görüyoruz. Teknik verilere göre gün içi gerçekleşen hareketlerin endeksin yönünü çevirmede etkili olduğu gözleniyor. Özellikle yabancı alım ve satımları piyasalarda belirleyici rol oynuyor. Borsadaki yabancı payı 17 Mart’ta yüzde 63.69 seviyesinde bulunurken 22 Mart’ta 64.69’a kadar çıktı. Cuma günü ise yeniden 64.65 seviyesine geldi. Yabancılar borsadaki paylarını koruyor. Bu da piyasadaki güçlü seyrin devam etmesini sağlıyor. BIST 100 Endeksi haftayı 90.382’den tamamladı.

Borsa rekor yolu gözlüyor

Yatırımcılar için fırsat

Öte yandan borsadaki dalgalanmalar fiyat hareketlerinden yararlanmak isteyen yatırımcılar için fırsat yaratıyor. Son verilere bakıldığında piyasa çarpanlarına göre mali sektör hisselerinin ucuz olduğu gözlenirken en pahalı şirketlerin hizmet sektöründe yer alan ticaret alanında faaliyet yürütenler olduğu görülüyor.

Haberin Devamı

Borsada işlem gören BIST 100 şirketlerinin toplam piyasa değeri 582 milyar TL. Bu şirketlerin halka açık piyasa değeri ise 192 milyar TL. Ortalama fiyat/kazanç oranı 11.83 seviyesinde bulunurken ortalama piyasa değeri/defter değeri oranı da 1.34 seviyesinde bulunuyor. Ancak mali sektör hisseleri özellikle de bankalar, hem fiyat kazanç ortalamalarında, hem de defter değerlerinde borsa ortalamasının altında bulunuyor. Hatta bankalar defter değerlerinin bile altında işlem görmekte. Borsada işlem gören 12 banka hissesi var. Bunların toplam piyasa değeri 182 milyar TL ve halka açık piyasa değeri de 61 milyar TL. Bankalara alımlar gelmeye başladığında 61 milyar TL’lik büyüklüğün sadece yüzde 2 oranında bile artması endeksi hareketlendirmeye yetiyor.

Bu sektörlere dikkat!

Borsa İstanbul’da defter değerinin altında işlem gören hisselere dikkat edilmeli. Defter değerinin altında işlem görmesi hisselerin ucuz olduğuna yönelik sinyal olarak algılansa da bu şirketlerin talep görmemesinin önemli nedenleri olabileceği de unutulmamalı. Defter değeri düşük sektörlerin başında ulaştırma, turizm, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, menkul kıymet yatırım ortaklıkları, finansal kiralama şirketleri geliyor. Mali sektör, maden sektörü, tekstil sektörü yine defter değerine göre ucuz olan şirketler arasında yer almakta. Bu sektörlerden turizm ucuz kalırken menkul kıymet yatırım ortaklıkları ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarının da sektörel beklentilerinin güçlü olmaması nedeniyle talep görmediği ancak seçici hisse hareketlerinin yaşandığı dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Hizmet sektörü pahalı

Borsa İstanbul’da en pahalı sektörlerinin başında ise hizmet sektörü geliyor. Hizmet sektörünün fiyat/kazanç ortalaması 95.42 seviyesinde bulunurken şirketlerin piyasa değeri/defter değeri ortalaması 1.86. Borsada hizmet sektöründe 54 şirket bulunuyor. Bu 54 firmanın piyasa değeri 132 milyar TL. Söz konusu şirketlerin halka açık piyasa değeri ise 36 milyar TL seviyesinde bulunuyor.