Ekonomi Borsada 100 bin aşılsa bile zirve hâlâ uzakta

Borsada 100 bin aşılsa bile zirve hâlâ uzakta

28.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Piyasalarda gözlenen “mayıs ayında sat ve git” hareketi bu yıl yaşanmadı. Alımların sürmesi yaz aylarını da hareketli kılacak. Endekste üst üste rekorlar kırılsa da BIST 100, dört yıl öncesine göre “dolar bazında” zirvesinin % 46 altında

Borsada 100 bin aşılsa bile zirve hâlâ uzakta

Piyasalar yaz aylarına güçlü giriyor. Dolar kurunda bu yılın ocak ayında 3.94 seviyesinden başlayan düzeltme hareketi sürüyor. Kur hâlihazırda 3.60 TL’nin altında ve hareketini koruyor. Borsa İstanbul ise çıkışını sürdürüyor ve 100 bin sınırına dayandı. BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta 98.794 seviyesini görerek TL bazında tüm zamanların en yüksek seviyesini test etti. Endeks, haftayı 97.533 seviyesinden tamamladı. Hisse senetlerinin haftalık ortalama değer artışı yüzde 2,51 olurken endeks dolar bazında haftayı 27.407 seviyesinden kapattı. Dolar kuru ise cuma günü kapanışını 3.5695 TL’den tamamladı.

Haberin Devamı

Banka sektöründe gözlenen yukarı harekete sanayi hisselerinin de katılması borsayı coşturdu. Ancak yavaş yavaş ortak satışlarının gelmeye başladığı görülüyor.

Koç ve Sabancı ailelerinin yanı sıra küçük ve orta ölçekli şirket ortaklarının borsada hisse satışı yapmak istediklerine yönelik KAP’a duyuruda bulunmaya başladığını görüyoruz. Ancak buna rağmen borsada güçlü seyir sürüyor.

Borsada 100 bin aşılsa bile zirve hâlâ uzakta

Doygunluğa ulaşıldı mı?

Gelinen aşamada yatırımcıların en fazla merak ettiği konu fiyatların doygunluğa ulaşıp ulaşmadığı. Endeksin dolar bazındaki hareketini takip etmek sorunun cevabını bulma açısından referans olabilir. Endeks, bulunduğu seviye itibariyle hedef fiyatının hayli gerisinde kalıyor. BIST 100 Endeksi 2013 yılında dolar bazında en yüksek 50.954 seviyesine kadar çıkarken sonrasında inişli çıkışlı bir seyir izleyerek geriledi.

Haberin Devamı

Yaklaşık dört yıldır dolar bazında kazanç değil kayıp söz konusu. Haftanın son işlem günü olan cuma kapanışı da dolar bazında 27.407’ye denk geliyor. Bu verilere göre dolar bazında endeks zirvesinin yüzde 46.2 altında bulunuyor. Yani 2013 yılından bu yana birikimini dolar yerine borsadaki hisse senetlerinde değerlendirenler dolar bazında zararda.

Takas verileri takip edildiğinde ise borsadaki hisselerin halka açık kısmının yüzde 64.74’ü yabancıların elinde bulunuyor. Bu yönüyle bakıldığında geçtiğimiz aralık ayından bu yana yaşanan çıkış aslında TL bazında rekorları gösterse de Borsa İstanbul hâlâ dolar bazında düşük seviyelerde bulunuyor. Bu da çıkış potansiyelinin korunduğu yönünde değerlendirilebilir. Dışarıya bakınca

Borsada yükselişi destekleyen gelişmeler takip edildiğindeyse ilk sırada gelişmekte olan ülkelerin ve genel olarak küresel borsaların yükselişinin etkili olduğunu söyleyebiliriz. Son 2 ay içerisinde de gelişmekte olan ülkelere yönelik para akışı varlığını sürdürüyor. Bir diğer neden ise açıklanan bilançolardaki ciddi büyümeler. Büyük şirketlerin beklentilerin üzerinde açıkladıkları kârlılıkları beraberinde BIST 100 Endeksi’ni zirveye taşıdı.

Tüm bunlardan ayrı olarak Borsa İstanbul’un diğer gelişmekte olan borsalara göre iskontolu olması da çıkışı destekleyen bir diğer etken. İskontolu duruma rağmen marjın da daraldığını görmekte fayda var. Bununla birlikte değerleme kriterleri olan fiyat/kazanç oranı ile piyasa değeri/defter değeri gibi veriler de olumlu sinyaller vermeye devam ediyor. Söz konusu göstergeler Borsa İstanbul’un içerisinde hareket ettiği marjların hâlâ prim yapabilecek potansiyeli taşıdığını ve borsanın yeni zirve seviyelere işaret etmekte. Veriler Borsa İstanbul’da yüzde 16 ila 25 arasında prim potansiyelini koruduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Öte yandan genel bazda incelendiğinde tüm hisselerin borsadaki harekete katılmadığı görülüyor. Bu durum primli hisselerden çıkanların henüz prim yapmayanlara yönelerek onların da yükselmesine yol açabilecektir.

Defter değerİne dİkkat!

Borsada yüksek getiriler oluşmasına rağmen büyük şirketlerin hâlâ defter değerlerinin altında olduğu gözleniyor. 26 Mayıs verileri ile defter değerinin altında olan borsanın piyasa değeri yüksek şirketlerinin listesi şöyle: İş Bankası (C), Sabancı Holding, Yapı ve Kredi Bankası, Vakıflar Bankası, T. Halk Bankası, Türk Hava Yolları, İskenderun Demir Çelik, Yazıcılar Holding, Eczacıbaşı İlaç, Torunlar GMYO. Listede yer alan borsa şirketlerine baktığımızda 10 şirketten dördünün banka olduğunu görmekteyiz. Banka hisseleri son çıkışta değerlenmesine rağmen hâlâ defter değerinin altında işlem görüyor. Bu da sektör endeksinin çıkma potansiyelini sürdürdüğü yönünde değerlendirilebilir. Diğer taraftan Türk Hava Yolları ve Eczacıbaşı İlaç gibi sektörünün öncü şirketlerinin de listede yer alması dikkat çekici.

Haberin Devamı

SEÇİCİ HİSSE HAREKETLERİ!

Borsa İstanbul’da yükseliş ivmesi gücünü korumakla birlikte endeksle birlikte hareket eden hisselerde zaman zaman kâr satışlarının geldiği görülüyor. Borsada 90.000’lerin üzerine çıkan harekete bütün hisse senetleri katılmış değil. Yaşanan çıkış ağırlıklı olarak endeks hisselerinde gerçekleşti. Bundan sonraki aşamada ise hareketin yavaş hareket eden hisselere kayması yönünde olabilecektir. Önümüzdeki günlerde endeksten bağımsız hareket eden primsiz hisselerde daha fazla hareketlenmelerin gözlenmesi şaşırtmayacaktır.

Haberin Devamı

Döviz yatay seyredecek!

Dolar kuru geçtiğimiz ocak ayının ilk yarısında en yüksek 3,94’e kadar yükseldi ve sonrasında aşağıya kaydı. Şimdilerde de 3,60’ın altında bulunuyor. Doların hâlâ bu seviyenin altında hareketine devam etmesi düzeltme sürecinin devam ettiğini gösteriyor. Yaz aylarında döviz girişinin artmasıyla birlikte kurdaki satıcılı ivmenin devam ettiği gözlenebilecektir. Bu da dolar kurunun 3,40-3,30’lu seviyelere kadar çekilmesine yol açabilecek.

Bankalar % 27 getiriyle atakta

Banka sektöründe yer alan firmaların ortalama değer artışı yılbaşından bu yana yüzde 27’leri buldu. Yılbaşında 129.549 seviyesinde olan BIST Banka Endeksi cuma günü 165.562 seviyesine yükseldi. Eylül 2015-Aralık 2016 dönemi boyunca taban seviyede yatay bir seyir izleyen BIST Banka Endeksi, 2 Aralık 2016’dan başlayarak gerçekleştirdiği çıkışını devam ettiriyor. Sektöre olan ilgi borsanın genel olarak değer kazanmasında da etkili oldu.

Havada getiri yüzde 40 oldu

Geçtiğimiz yıl olumsuz performanslarıyla dikkat çeken hava yolu şirketleri getirileriyle öne çıkıyor. Türk Hava Yolları’nın yılbaşından bu yana değer artışı yüzde 45,31 olurken Pegasus aynı sürede yatırımcısına yüzde 29,82 kazandırdı. Aynı sektörde yer alan Çelebi’nin getirisi de yüzde 22.45 oranında gerçekleşti.