Ekonomi Borsada ‘büyük’ şirketlerle ralli

Borsada ‘büyük’ şirketlerle ralli

05.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Global piyasalarda yaşanan ralli borsada da etkisini gösteriyor. İMKB’deki şirketlerin piyasa değeri büyük şirketlere gelen alımlarla 25 günde yüzde 25 arttı. 370 borsa şirketinin piyasa değeri 50 milyar 230 milyon dolar artış gösterdi. Endeks üzerinde ağırlığı yüksek şirketler çıkışı güçlendirdi

Borsada ‘büyük’ şirketlerle ralli

Endeks üzerinde ağırlığı yüksek olan büyük şirketlere gelen alımlar, borsada piyasa değerinin 25 günde yüzde 25 artmasını sağladı. Garanti Bankası, Akbank, Sabancı Holding endeks üzerinde ağırlığı en yüksek banka ve holding hisseleri. Bu hisselerin piyasa değeri 25 günde yüzde 30’un üzerinde artış gösterdi. Endeks üzerinde ağırlığı yüksek olan 22 borsa şirketinin piyasa değerinde ise yüzde 26 artış meydana geldi.
FED’in faizleri 2014’e kadar düşük tutacağı açıklaması ile global piyasalarda gözlenen iyimser havaya faizlerdeki düşüş eklenince en çok banka hisseleri değer kazandı. Faizlerdeki düşüş bankacılık sektöründe karların olumlu etkilenmesine neden olacağı için sektör hisselerini de olumlu yönde etkiliyor.

ABD’den olumlu sinyaller
Öte yandan ABD ekonomisinden gelen olumlu sinyaller borsalarda çıkışın güçlenmesini sağlıyor. Amerika’da işsizlik oranı son 3 yılın en düşük seviyesine geriledi ve risk iştahı arttı. Dow Jones 12,852.09 puana ulaştı ve 2008’den beri en yüksek seviyeye çıktı. S&P 500 1.344 puanda ve 1989 yılından bu yana yıla en iyi başlangıcı yaptı.
Avrupa hisseleri de Amerika’dan gelen olumlu haberlerle yükselişe geçti. Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 1.7 değerlenerek haftayı 264.42 puandan tamamladı. Bu, 20 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviye. Gösterge endeks bu hafta yüzde 3.5 değerlendi ve 7 haftanın 6’sında yükseldi.

Sanayi hisselerine geçiş
Şimdi merak edilen ise primli banka hisselerinden sanayi hisselerine geçiş olup olmayacağı. Gelişmelere ve kar beklentilerine baktığımız zaman sanayi hisselerine ilgi artabilir ancak bir süre daha banka hisseleri gözde olmaya devam edecek. Hisseler üzerindeki en büyük baskı kur ve faiz hareketlerinden dolayı karların azalacak olması idi. Kurda ve faizde meydana gelen düşüş karlılıkları olumlu etkileyecek. Bu nedenlede hisselere ilgi sürüyor.


ALTIN VE ENERJİ ŞİRKETLERİNDE YÜZDE 100 ARTIŞ
Altın ve enerji şirketlerinin piyasa değerindeki artış yüzde 100 oldu. İpek doğal Enerji’nin piyasa değeri 150 milyon dolardan 344 milyon dolara çıkarken, Goldaş Kuyumculuk’un piyasa değerindeki artış yüzde 109 oldu. Goldaş’ın piyasa değeri 32 milyon dolardan 67 milyon dolara yükseldi. Koza Madencilik’in piyasa değerindeki artış ise yüzde 99.99 oldu. Koza Madencilik’in 2012’nin ilk çeyreğinde kamunun maden sahalarının özelleştirilmesi ihalelerine katılacağı ve şirketin yeni girişimlerde bulunacağı beklentisi hakim. Bu nedenle de yoğun talep görüyor. Dikkat çeken bir başka şirket ise Aslan Çimento. Hissenin piyasa değeri 10 Ocak’ta 1 milyar 174 milyon dolar iken 3 Şubat’ta 2 milyar 393 milyon dolara yükseldi.


TRABZONSPOR KÂR DAĞITMADIĞI İÇİN CEZA ALDI


SPK bu hafta aldığı iki ayrı karar ile Trabzonspor Sportif ve Uzel Makina’ya para cezası verdi. Kurul, Trabzonspor Sportif’e 1 Haziran 2009- 31 Mayıs 2010 dönemine ilişkin kar dağıtım işlemini gerçekleştirmediği için 34.340 TL idari para cezası verdi. SPK daha önce aynı dönemle ilgili olarak kar dağıtılmadığı için şirketin yönetim kurulu üyelerine ayrı ayrı idari para cezası kesmiş, ancak mahkeme bu cezaları iptal etmişti. Mahkeme iptal kararında gerekçe olarak da kar dağıtılmamasının sorumluluğunun şirkete ait olmasını göstermişti. Söz konusu mahkeme kararının ardından SPK bu defa kar dağıtılmadığı için para cezasını şirkete kesti.
Ancak ortaklara da uyarıda bulunmayı ihmal etmeyerek şirketin idari para cezası almasına neden olan yönetim kurulu üyeleri aleyhine ortakların dava açabileceğini hatırlattı.


UZEL’E 37 BİN TL CEZA
Uzel Makina’nın ortakları arasındaki çekişme şirketin faaliyetlerinin dağılması noktasına kadar gitti. Geçen süre zarfında sıkıntının düzeldiğine dair bir emare görülmüyor. Bu arada şirketin yapması gereken bilgilendirmeler de yerine getirilmiyor. SPK bu hafta aldığı kararla şirketin 2010 yılına ait bilançoları ve bağımsız denetim raporları ile kamuya gerekli açıklamaları yapmamasına dikkat çekerek toplam 36.984 TL idari para cezası kesti.



DIŞ PİYASALAR

ABD’DEN?GELECEK VERİLER?İZLENECEK
Dünya borsalarında iyimser hava sürüyor. ABD’den gelen tarım dışı istihdam verisi risk iştahının artmasını sağladı. ABD’de tarım dışı istihdam ocak ayında 243 bin arttı. Ülkede işsizlik de yüzde 8.3’e gerileyerek, 2009 yılı Şubat ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü. ABD’den gelen olumlu veriler borsalara yansıdı. Avrupa borsaları haftayı yüzde 2 ile 5 arasında değer kazanarak tamamladı. Bu hafta ABD ekonomisindeki gelişmeler izlenecek. İyi gelen veriler sonrasında atılacak olan adımlar takip edilecek. FED’in genişlemeci para politikası yerine daraltıcı politikalarını gündeme getirmesi halinde borsalarda düzeltmeler meydana gelebilir.


KÜRESEL RİSK İŞTAHI ETKİLİ OLACAK
Küresel risk iştahının sürüp sürmeyeceği takip edilecek. Özellikle Euro Bölgesi’ndeki gelişmeler takip edilecek. Kur hareketlerinde euro/dolar paritesi önemli olacak. Yunanistan’a ilişkin yaşanabilecek olumsuz bir gelişme havanın gerilmesine neden olabilir. Ancak mevcut koşulların devamı bir süre daha iyimserliğin sürmesini sağlayacak.


Borsada ‘büyük’ şirketlerle ralli



Borsada ‘büyük’ şirketlerle ralli