Ekonomi Borsayı Japon kadınları uçuruyor

Borsayı Japon kadınları uçuruyor

28.03.2010 - 10:42 | Son Güncellenme:

IMF'yle nişan yüzüğünün atılmasının hemen ardından, stand-by'ı ısrarla isteyenlerin öngördüklerinin aksine, iç piyasada döviz ve faizler düşüyor, borsa yükseliyor. Piyasalarda yaşanan bu gelişmeler nasıl açıklanıyor?

Borsayı Japon kadınları uçuruyor

Borsayı Japon kadınları uçuruyor
Yurt dışı işlemler konusunda uzmanlaşmış üst düzey bir bankacı, Türkiye’ye giriş yapan yabancı sermayeye adres olarak Uzakdoğu’yu gösteriyor. O bankacıya göre kriz öncesinde Türkiye piyasalarında cirit atan, hatta dolar kurunun 2008’de 1.15’le rekor düşük seviyeye inmesinde başrolü oynayan ‘Japon ev kadınları’ yine sahnede.
Takip etmeyenler için hemen hatırlatalım: Finans piyasalarında ‘Japon ev hanımı’ terimi, ülkelerindeki düşük faizlerden yararlanıp bankalardan kredi çeken ve bu parayı Türkiye gibi yüksek faiz ve istikrarlı yatırım sunan ülkelere aktaran yatırımcılar için kullanılıyor. ‘Carry trade’ denilen yöntem uzun süredir amatör Japon yatırımcılar tarafından yapılıyor.
Başka bir bankacı ise “Ay başından bu yana Türkiye piyasasına giren yabancı yatırımı ne kadar sorusuna 1-1.5 milyar dolar civarında tahminiyle cevap veriyor. Zaten Merkez Bankası’nın üç haftada aldığı 760 milyon dolara karşın TL, mart başından bu yana dolar-Euro sepetine göre yüzde 1.1 değerlenmiş durumda. Borsada yüzde 10.3 yükseliş, bono faizinde 0.3 puanlık düşüş var.

Haberin Devamı

DAHA ÇOK GELECEKLER
Japon ev kadınlarının dönüşünü gösteren nedenler sadece içeriden gelen sinyaller değil elbette...
Japonya’dan yurt dışına para çıkışını gösteren en önemli veri dolar/yen paritesi. Paritede 3 Mart’tan sonra ise yüzde 4 düşüş var. Yendeki düşüşün carry trade yapan Japon ev kadınları için ekstra getiri sağladığını da bir kenara yazalım.
Bu riskli bir oyun. Ancak Japon yatırımcıların da Türkiye gibi ükelere girmek için güvendikleri sağlam temeller var. Örneğin Japon Merkez Bankası geçen hafta ülkede yeniden ‘gevşek para politikası’ uygulamasına döneceğini açıkladı. Japonya’da para tabanı bu yıl yüzde 10 genişleyecek. Bu piyasaya 100 milyar dolar karşılığı ek para çıkması anlamına geliyor.
Paralar Türkiye gibi mali piyasaları krizde sağlam kalmış ve son dönemde pozitif veriler açıklayan ülkelere kayıyor. Japon ev kadınlarının dönüşü, Türkiye’nin IMF’siz dönemde dış finansman sıkıntısı yaşayacağını savunanları da açığa düşürüyor.
Hazine, Samuray bond satışı için düğmeye bastı
Hazine 10 yıl aradan sonra Japon ‘Samuray’ piyasasına yeniden giriyor. Uluslararası haber ajansı Bloomberg’de yer alan habere göre, Türkiye ve Endonezya’nın yen cinsi tahvil satışı planladıkları, Türkiye Hazinesi’nin dün mail yoluyla yaptığı açıklamada 6 ay içinde piyasaya gitmeyi değerlendirdiğini belirttiği kaydedildi. Türkiye, 2000 yılında Samuray piyasasında diğer piyasalardan daha düşük maliyetlerle borçlanmıştı. Söz konusu yıl Türkiye 3 yıllık 50 milyar yenlik ihracın yanı sıra 35 milyar yen tutarında 3 yıl vadeli ve faizi de yüzde 3,50 kupon oranı düzeyinde, ayrıca 55 milyar yen tutarında 4 yıl vadeli, yüzde 3,25 kupon oranı düzeyinde ihraçlar gerçekleştirmişti. Yetkililer, Türkiye’nin dolar cinsinden 2040 vadeli tahvil ihracı için Japonya’ya girmek istediğini belirtiyorlar. (Star)