Ekonomi Borusan yerli otoyu hafifletecek

Borusan yerli otoyu hafifletecek

09.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Borusan Grubu, devletin öncülüğünde yürütülen yerli oto projesinde Ar-Ge gücüyle yer almak istiyor. Aracı hafif kılacak ve rekabet gücü kazandıracak kompozit üründe iddialı olan Borusan, devlet yetkilileriyle görüşecek.

Borusan yerli otoyu hafifletecek

Dünyanın dördüncü endüstri çağında ülke ve şirketler çağı yakalama yarışı sergilerken, Borusan Grubu, Türkiye’nin yerli araba projesinde araçın hafifliğinin en temel özelliği olacağı iddiası ile kompozit ürünler üzerinde çalışıyor.

Haberin Devamı

Şirketler ArGe çalışmalarında geleceğin malzemesi olarak görülen karbon fiber kompozitlere büyük önem veriyorlar. Bu konuyu faaliyet alanlarında önceliği olarak belirleyen Borusan Grubu, Fransa’da düzenlenen kompozit fuarı JEC World 2018’e katıldı.

Fuarda Borusan’ın geliştirdiği altı yeni kozpozit ürün sergilendi ve katılımcılara tanıtımı yapıldı.

Fuarda gazetecilere bilgi veren ve sorularını yanıtlayan Borusan ArGe Genel Müdürü Murat Yıldırım, Türkiye’nin tasarlayacağı yerli arabanın en büyük özelliğinin çağın gerektirdiği kompozit özelliklere sahip olması ve bu konuda iddialı olması gerektiğini söyledi. Yerli araba üretimi projesinde yer almadıklarını ancak araçta kullanılacak malzemenin geliştirilmesiyle yakından ilgilendiklerini ifade eden Yıldırım, “Yerli oto daha baştan planlanırken kompozit malzeme dikkate alınmalı.

Haberin Devamı

Yerli oto için önce devlet tarafıyla görüşeceğiz. Çünkü nasıl bir otomobil yapılacağına devlet karar verecek. Sonra da babayiğitlerle görüşeceğiz. Yerli otonun rekabetçi olması açısından kompozit parçaların kullanılmasında yarar var” dedi.

Küresel ol...

Fuara ilişkin bilgi veren Yıldırım, “JEC World’da kompozit sektörünün değer zincirinde yer alan global şirketler bir araya geliyor. Hammadde, üretim ekipmanları ve karbon fiber kompozit mamul üreticileri ile havacılık, savunma, otomotiv ana ve yan sanayi temsilcileri buluşuyor. Biz de bu fuarda kendimizi tanıtmayı, işbirlikleri için fırsat yaratmayı, çalışmalarımızın dünya lansmanını yapmayı planladık” dedi.

Murat Yıldırım, kapasite ve kalite esaslı üretimin artık dijital platformlarda yapılabildiğini, esas olanın fark yaratarak katma değeri arttırmak olduğunu ifade ederek, ancak bu şekilde küresel oyuncu olunabileceğini söyledi.

Yıldırım, Borusan Grubu ArGe stratejileri içinde ileri malzemeleri geliştirebilmenin ve bu malzemelerden yüksek nitelikli ve katma değerli ürünler geliştirmenin ağırlıklı bir yer tuttuğunu belirtti.


Araba çağın hızında olsun

Kompozit malzemelerin çok yeni bir çalışma alanı olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu: “Karbondioksit salınımından dolayı oluşan sera gazlarının azaltılması yönündeki regülasyonlar, otomotiv sektörünü araç hafifleştirmeye ciddi şekilde zorluyor. Güvenlik ve dayanıklılıktan ödün vermeden hafifleştirmenin tek çözümü ise kompozitli araç. Bu malzemelerin yaygınlaşmasını kaçınılmaz görüyoruz. Yerli araç ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu araç içinde karbon fiberden imal edilen komponentlerin olması, bu çalışmaları hızlandıracaktır. Bunu çok arzu ederiz.”