Gündem Boşanan babalara ‘süre’ kriteri

Boşanan babalara ‘süre’ kriteri

26.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi (AYM), çocuğuyla iki haftada bir 7 saat görüşmesine izin verilen babanın ‘aile hayatına saygı’ hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yaptığı başvuruyu kabul etti.

Boşanan babalara ‘süre’ kriteri

AYM kararında boşanan eşlerin çocukları ile kişisel ilişki kurmasına ilişkin yargı kararlarında, “velayet kendisinde olmayan eşin çalışma gün ve saatlerine uygun, kişisel ilişki tesisine ilişkin yeterli ve müşterek çocuk ile arasındaki manevi bağı koruma noktasında etkili” süreler belirlenmesi gerektiği vurgulandı.

Haberin Devamı

İki haftada bir 7 saat

Eşinden boşanan M.A. isimli baba, Diyarbakır 1. Aile Mahkemesi’nin velayetini anneye verdiği 2011 doğumlu çocuğunu, her ayın ilk ve üçüncü pazar günü saat 08.00’den saat 21.00’e kadar ve dini bayramların birinci günü saat 10.00’dan ikinci günü saat 10.00’a kadar çocuğun başvurucuya teslimi suretiyle kişisel ilişki kurulmasına karar verdi.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi ise bu kararı çocuğun yaşı, bedeni ve fikri gelişimi dikkate alınarak babayla uzun süreli ve yatılı kalmayacak şekilde kişisel ilişki düzenlenmesi gerektiği gerekçesiyle yerinde bulmadı ve çocuğun babasına her ayın birinci ve üçüncü cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında, dini bayramların ikinci günü 10.00 ile 17.00 saatleri arasında verilmesine karar verdi.

Haberin Devamı

Baba M.A., bu kararın düzeltilmesi için yaptığı başvuru reddedilince AYM’ye başvurdu. AYM kararında mahkeme kararının başvurucunun çalışma gün ve saatlerine uygun olmadığı, kişisel ilişki tesisine ilişkin hükmün yetersiz ve müşterek çocuk ile arasındaki manevi bağı koruma noktasında etkisiz kalacağı yönündeki itirazların, Yargıtay’ca karşılanmadığı gibi bu sürenin kısaltıldığı belirtildi.