Aşk Boşanma kararını kadın veriyor

Boşanma kararını kadın veriyor

21.04.2010 - 10:02 | Son Güncellenme:

Kadınların eşlerine olan tahammül sınırlarının düştüğü ve erkeklerden daha fazla boşanma davası açtıkları bildirildi.

Boşanma kararını kadın veriyor

Denizli Barosu Başkanı Adil Demir, son dönemlerde boşanmalarda ciddi artışlar yaşandığını, davaları da genellikle kadınların açtığını söyledi. Geçim sıkıntısının artmasıyla eşlerin birbirlerine karşı tahammül edemez hale geldiğini belirten Demir, icra, internet ve cep telefonunun da boşanmaları tetiklediğini kaydetti.

Haberin Devamı

Türkiye geneline bakıldığında Denizli'nin boşanmalar konusunda önde gelen kentler arasında yer aldığına dikkat çeken Denizli Barosu Başkanı Adil Demir, özellikle kadınların eşlerine olan tahammül sınırlarının düştüğünü ve daha fazla boşanma davası açtığını söyledi. Demir, boşanma gerekçeleri incelendiğinde ekonomik krizin beraberinde getirdiği geçim sıkıntısının ilk sırada yer aldığını belirtti. Demir, “Geçim sıkıntısı bir anlamda eşlerin şiddet uygulamasına neden oluyor. Bunun yanı sıra geçim sıkıntısı ve maddiyatsızlık nedeniyle bazı eşler, icra ve haciz işlemlerinden korunmak için anlaşmalı boşanma yapıyor. Ekonomik kriz ve işsizlikle birlikte gelen ve boşanmalara neden olan icra dosyalarında da ciddi artışlar var. Denizli'de 2010 yılının ilk 3 ayını baz aldığımızda icra dairelerinde 23 bin icra takip dosyasının açılmış olduğunu görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Adil Demir, aile mahkemelerinde görülen dava sayısının her geçen yıl arttığını, bunların çoğunun da boşanma davası olduğunu belirtti. Denizli’de geçen yıl görülen bin 907 boşanma davasının yüzde 74'ünü kadınların açtığını kaydeden Demir, eskiden de kadınların evliliklerinde şiddet gördüğünü ve çeşitli problemler yaşadığını, fakat bu kadar çok boşanma davası açılmadığını söyledi. Adil Demir, “Günümüzde iş hayatında öne çıkan ve kendi parasını kazanan kadın, ‘sürekli dayak yiyeceğime, küfür işiteceğime kendi hayatımı kendim yeniden kurabilirim’ diyor. Kısacası toplumda değer yargıları değişiyor. Ekonomik özgürlüğü olan kadın boşanma davasını rahat açıyor” diye konuştu.

Kadın iş gücünün yaygınlaşması ve ekonomik krizin yanı sıra internet ve cep telefonlarının da boşanmaları tetiklediğine dikkat çeken Demir, “Televizyonlarda yayınlanan diziler ve programlar da eşler arasında şiddetli geçimsizliğe neden olabiliyor. Özellikle gençlerimizin değer yargılarını sarsar nitelikte olan bu yayınlar aile temelini de etkiliyor. Bunun yanı sıra özellikle son yıllarda iyice yaygınlaşan internet ve cep telefonları da eşleri boşanma noktasına getiriyor. İnternet ve cep telefonları ile yapılan mesajlaşmalar eşlerin sadakatsizliğini ortaya çıkarmakta ve yuvaların yıkılmasına neden olmaktadır” dedi. Adil Demir, Denizli kent merkezinde üç Aile Mahkemesi'nin hizmet verdiğini, günde en az 10 çiftin boşanma davası açtığını söyledi.

Yazarlar