Sağlıklı Beslenme Boy uzatan yiyecekler nelerdir?

Boy uzatan yiyecekler nelerdir?

12.10.2018 - 10:58 | Son Güncellenme:

Boy, tüm kişilerin merak ettiği bir konudur. Boy uzunluğunun %80 genetik olduğu, yani anne baba tarafının uzun veya kısa olmasının sizin boy uzunluğunuzu da belirlediği bilinmektedir. Özellikle çocukların ve ergenlik çağında olan kişilerin boyları hala uzayabilir ve boy uzatan yiyecekler, burada büyük bir önem taşımaktadır. Peki boy uzatan yiyecekler nelerdir?

Boy uzatan yiyecekler nelerdir

Boy uzaması, hipofiz bezi tarafından salgılanan büyüme hormonu sayesinde gerçekleşir. Bu sebeple, bu hormonun fonksiyonlarını düzgün şekilde yerine getirmesine yardımcı olacak yiyecekler tüketmek önemlidir. Bilimsel olarak erkekler yaklaşık olarak 25 yaşına kadar, kadınlar ise ortalama 20 yaşına kadar uzamaya devam eder. Araştırmalar sonucu boy uzunluğunun %80 genetik olduğu söylenmektedir. Bu durum anne baba tarafının uzun veya kısa olmasının sizin boy uzunluğunuzu da belirlediği görülmektedir. Özellikle bu noktada beslenmenin etkisinin ise %20-%40 olduğu bilgisi yer almaktadır. Peki boy uzatan yiyecekler nelerdir? İşte boy uzatan yiyecekler...

Haberin Devamı

Süt

Süt, içerdiği kalsiyum sayesinde kemiklerin büyümesi ve güçlenmesinde çok etkili olduğu kadar, boy uzamasına da yardımcı olur. Güney Dakota Eyalet Üniversitesi'nde yapılan araştırmada kalsiyum açısından zengin gıdalarla beslenen çocukların, yetersiz kalsiyum alanlara göre daha uzun boylu olduğu görülmüştür. Sütün içerisinde kalsiyum depolarını koruyan A vitamini bulunur. Bu vitamin kemiklerin uzamasına yardımcı olur. Bu nedenler boyunuzun uzaması için günde en az 2-3 barda süt içmeniz gerekebilir.

Süt ürünleri

Peynir, yoğurt, kaşar, ayran, lor, ekşimik, krema, dondurma gibi süt ürünleri A,B,D ve E vitamini açısından zengindir. Süt ürünleri ayrıca protein, D vitamini ve kalsiyum içerir. D vitamini bu noktada boy uzaması için çok etkili bir vitamin kaynağıdır. D vitamini eksikliği boyun uzamamasına, kısa kalmasına neden olabilir. Bu nedenle D vitamini eksikliğinizi mutlaka kontrol ettirin.

Haberin Devamı

Tavuk eti ve balık

Tavuk eti ve balık en güçlü proteinler arasındadır ve boy uzatan bir besin kaynaklarıdır.. Proteinin vücuttaki görevi doku ve kas oluşturmak, kemiklerin uzamasına yardımcı olmaktır. Boyunuzun uzaması için tavuk ve balık yemeye özen gösterin.

Yumurta

Yumurta akı %100 proteinden oluşur ve B12 vitamini içerir. Bu besin maddelerinin kaynaklarından olan yumurta boy uzatan besinler arasında yer alır.

Muz

Muz en güçlü potasyum minerali kaynaklarındandır. Potasyum, kemikler güçlenmesinde ve boy uzamasında önemli rol oynamaktadır. Boyun uzaması için her gün 1 tane muz yemeğe özen gösterin.

Yulaf ezmesi

Bu harika besin kas kütlesini artırmaya ve yağ oranını düşürmeye yardımcı olur. Uzmanlar boyun uzaması için her gün kahvaltıda 50 gram yulaf tüketmeyi tavsiye ediyor.

Havuç

Havuç da boy uzatan yiyecekler arasındadır. A vitamini ve C vitamini için mükemmel bir besin kaynağı olan havuç, kemiklerin güçlenmesinde ve sağlıklı olmasında önemli rol oynamaktadır.

Kuruyemişler

Fıstık, kabak çekirdeği, badem, fındık gibi kuruyemişlerde boy uzatan, vücut dokularını onarmaya yardımcı olan ve yeni dokuların oluşumunu sağlayan sağlıklı yağlar ve amino asitler bulunur. Günde 1 avuç kuruyemiş yemek boyunuzun uzamasında etkili olacaktır.

Yazarlar