Gündem Zombi PC tehlikesi

Zombi PC tehlikesi

10.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya ülkelerinin aksine siber saldırıların yüzde 6 oranında arttığı Türkiye, 2015 yılı incelemesine göre en çok zombi bilgisayar bulunan ülkeler arasında 5., Asya ülkeleri arasında ise 1. sırada yer alıyor...

Zombi PC tehlikesi


Savunma sanayii alanında faaliyet gösteren ‘STM Savunma Teknolojileri ve Mühendislik Ticaret A.Ş.’nin ‘Siber Güvenlik’ raporunda ilginç veriler yer alıyor. Rapora göre, dünyada siber saldırılar yüzde 68 oranında azalırken Türkiye’ye yönelik siber saldırılar ise yüzde 6 oranında artmış. En çok siber saldırıya uğrayan ülkeler listesinin 9. sırasında yer alan Türkiye, robot saldırıları alanında Asya ülkeleri arasında 1. sırada. Rapor, siber saldırıların bu yıl daha da artacağı öngörüsünü ortaya koyuyor. İşte Türkiye’yi bekleyen siber tehditler:
Botnet saldırıları!
“Robot” kelimesinden türetilen botların bir merkezden yönetilen büyük gruplarına, “botnet” adı veriliyor. Botnetler tarafından kontrol edilen bilgisayarlar botnet üyesi veya “köle bilgisayar” (zombi) olarak adlandırılmakta. Hackerlar, bilgisayarınızı zombiye çevirerek amaçları doğrultusunda sizi kullanıyor. Bilgisayarınızda bu tür bir virüsün olması, sizin haberiniz olmadan İnternet üzerinden otomatik görevleri gerçekleştirebilmesine yol açıyor. 2015 yılında botnetler için yapılan bir incelemeye göre Türkiye, en çok zombi bilgisayar bulunan ülkeler arasında 5., Asya ülkeleri arasında ise 1. sırada. Çevrimiçi (online) bilgisayar sistemlerinin karşı karşıya olduğu en büyük tehdit olan botnetler, finansal dolandırıcılık, siber atak, servis dışı bırakma atakları, istenmeyen e-posta gönderme, ajan yazılımlar, yemleme e-postaları, yazılımların yasal olmayan dağıtımı, bilgi ve bilgisayar kaynaklarının çalınması, kimlik hırsızlığı gibi birçok bilgisayar saldırısı için kullanılabiliyor.
APT saldırıları!
İngilizcesi Advanced Persistent Threats (APT) olan saldırı türü, günümüzde kamu kurumlarını, kritik altyapıları ve büyük şirketleri hedef alan çok ciddi bir tehdit. APT’ler genellikle ülkeler arasında vuku bulmakta ve bilgi sızdırmak veya büyük ölçekli hasarlara sebep olmak amacı ile kullanılıyor. Ülkelerin milli projelerini ve istihbarat çalışmalarının ele geçirilmesi de APT’lerin hedefleri dahilindeki konular.

Haberin Devamı

E-devlet iştah kabartıyor

Rapor, adaletten sağlığa, sosyal güvenlikten sigortaya birçok farklı alandaki kamusal hizmete erişim sağlayan e-devlet uygulamasının, barındırdığı kişisel bilgiler nedeniyle saldırganların iştahını kabarttığına dikkat çekiyor. Yaklaşık 26 milyon kullanıcısı olan ‘e-devlet’in siber saldırılara uğramasının birçok suçun ortaya çıkmasına neden olabileceği değerlendiriliyor.

Fidye yazılımlar (Ransomware)

Fidye yazılımları, saldırganların sisteme sızması sonrasında sistemi kilitlemeleri veya bilgilerini şifrelemeleri, daha sonra ise sistemi veya bu bilgileri açmak için kullanıcılardan fidye istemeleri üzerine kurulu bir güvenlik tehdidi.
2015 yılında şifreleyici ransomware yazılımları tarafından saldırılan kullanıcı sayısı ise yüzde 48,3 artış göstermiş. 2015 yılında şifreleyici ransomware yazılımları tarafından saldırılan ilk 10 ülke içerisinde Türkiye yüzde 0.31 kullanıcı oranıyla 8. sırada yer alıyor. Rapora göre 2014 yılına oranla Türkiye’deki fidye yazılımla gerçekleşen saldırılar, geçtiğimiz yıl 2 kat artmış durumda.