Boyun Fıtığı Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmeli?

Boyun fıtığı ameliyatından sonra hastaların hem kısa hem de uzun vadede dikkat etmesi gereken bazı şeyler bulunmaktadır. Kısa vadede yapılması gerekenler hastanın iyileşme sürecini rahat ve konforlu bir şekilde atlatması sağlanır.

Uzun vadede yapılacak olanlar ise hastalığın tekrarlamamasına yönelik yapılması gerekenlerden. Hastaların ameliyat sonrasında uzman doktor tarafından uygun görülen bir süre boyunca hastanede kalması ve daha sonra sosyal hayatlarına geri dönebilmesi sağlanmalı.

Bu süreç içerisinde ise atılan doğru adımlar, söz konusu sürenin daha da kısalmasını sağlar. Operasyonun hemen ardından başlayan süreçte hastalara büyük bir pay düşüyor. Dikkat edilmesi gerekenleri göz önünde bulunduran hastalar bir daha boyun fıtığı gibi rahatsızlıklar yaşamaz.

Haberin Devamı

Ameliyat Sonrası

Operasyonun hemen sonrasında boynun herhangi bir zarar görmemesi ve pozisyonunu koruması için yumuşak bir boyunluk takılmakta. Ameliyat sonrasında yutkunmada zorluk ya da boğaz ağrıları gibi etkiler son derece normaldir ve bu şikayetler genellikle ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilir.

Diğer tüm operasyonlarda olduğu gibi boyun ameliyatında da genel anestezi alan hastaların operasyondan sonraki yaklaşık 5-6 saatlik süreçte bir şey yememeleri ve içmemeleri gerekir.

Hastalar yaklaşık operasyondan bir hafta sonra taburcu olabilir. Bu dönemde ameliyatın yapıldığı yerdeki pansuman düzenli olarak değiştirilmekte ve hastaların sürekli olarak boyunluk takması gerekir.

Evde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Taburcu olduktan sonra yapılacaklar listesi hasta için son derce önemli. Hastane çıkışını takip eden iki haftalık süreçte hastalar son derece dikkatli olmalı ve doktor tarafından verilen uygulamalara harfiyen uymalılar.

Özellikle ilk bir hafta boyunca hastaların yatak istirahatinde olmaları son derece mühim. Bir haftadan sonra ise hastalar hafif yürüyüşlere başlayabilirler.

Operasyon sonrasında ameliyat yerinde karıncalanma gibi şikayetlerin olması son derece normaldir. Operasyon sonrasında gerçekleştirilen pansuman su geçirmez olduğu için hastaların banyo yapmasında herhangi bir sakınca bulunmuyor.

Haberin Devamı

Özellikle kış aylarında hastaların boyunlarını rüzgar ya da soğuk gibi hava şartlarından korunmalı. Bu şekilde hastalar operasyon sonrası iyileşme sürecini problemsiz bir şekilde atlatabilirler.

Op. Dr. Çağatay Kemerli

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı

www.cagataykemerli.com

Instagram: @op.dr.cagataykemerli

Facebook: @OpDrCagatayKemerli

YouTube - OP. DR. Çağatay Kemerli