Boyun Fıtığının Nedenleri

Bel ve sırt fıtığında olduğu gibi boyun fıtığında da genetik miras önemli rol oynar. Bazı ailelerin bireylerinde diskleri oluşturan kıkırdak doku erken dejenere olur.

Diskteki sıvı oranı azalır ve mikro seviyede çatlaklar ortaya çıkar. Böyle kişilerde boyun fıtığı gelişimi için zemin adeta hazır haldedir ve bu bireyler boyun fıtığına kolayca yakalanabilirler. Boyun fıtığı aynı zamanda modern hayatın getirdiği bazı olumsuzluklar sonucunda görülme oranı artan bir rahatsızlıktır.

Hareketsiz Kalmayın

Uzun süre bilgisayar karşısında hareketsizce oturarak çalışmak, kafa sabit pozisyonda uzun süre kitap veya gazete okumak, hareketsiz olarak televizyon seyretmek, televizyon izlerken koltukta uygunsuz şekilde uyuyup kalmak başlıca nedenleri arasında gösterilir.

Haberin Devamı

Öylece otururken veya tespih çekerken uyuklama sonucu kafanın kontrolsüz şekilde aniden öne düşmesi, uzun süre motorlu araç kullanılması, araç içinde bir yerde diğer bir yere süratle seyahat ederken ani fren yapılması ve bu esnada kafanın hızla ileriye gidip gelmesi de boyun fıtığının sebepleri arasındadır.

Büyük veya Küçük Travmalar da Boyun Fıtığı Nedeni!

Spordan uzak hareketsiz bir yaşantının benimsenmesi, başın uzun süre hiç kıpırdatılmadan aynı konumda tutulması, uyurken boynu rahatsız eden kaba ve uygunsuz yastıklarda yatılması, boyun ve omuz arasına telefon ahizesinin sıkıştırılarak konuşulması, sık ağırlık kaldırmak, yüzerken suya balıklama atlamak ve daha pek çok büyük veya küçük travmalar da boyun fıtığına yol açan faktörlerdendir. Soğuk ortamlarda bulunmak, üzüntü ve stres ise boyun ağrısını artıran etmenlerdendir.

Nöroşirurji Uzmanı

Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan

www.ahmetyildizhan.net