Boyunda dar kanal hastalığının teşhis ve tedavi yöntemleri

Omurga insan vücudunun duruşunu sağlayan, vücudu taşıyan önemli bir yapıdır. Omurların ortasından geçen ve omurilik kanalı ya da spinal kanal olarak bilinen yapı omuriliği koruduğu için oldukça önemlidir. Omurga kanalı omuriliği dış etkenlerden koruyan bir yapı olduğu için bu yapıda meydana gelen bozukluklar ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Omurga kanalının çeşitli nedenlerden dolayı daralması dar kanal hastalığına neden olur. Kanal darlığının olduğu bölgeye göre adlandırılan bu rahatsızlık boyun bölgesinde meydana gelirse boyunda kanal darlığı olarak adlandırılır.

Haberin Devamı

Boyun bölgesinde bulunan 7 adet omur başın ağırlığını taşır. Omurların rahat hareket edebilmesi ve hareket ederken birbirlerine sürtünerek zedelenmemesi için aralarında disk adı verilen yapılar bulunur. Omurları bağlayarak bir arada tutan diskler, eklemler ve ligamanlar zamanla yıpranır, özelliğini kaybeder. Kemik yapısı bozulur, eklemler kalınlaşır, disklerin yapısı dejenere olur ve bu değişimler omurilik kanalında daralmaya neden olur. Daralma sonucunda da boyunda kanal daralması denilen omuriliğe ve sinirlere baskı yapıp kişinin yaşam kalitesini ve hareket kabiliyetini düşüren rahatsızlık ortaya çıkar.

Boyunda Dar Kanal Hastalığının Teşhisi Nasıl Konulur?

Boyunda kanal darlığı rahatsızlığı erken tanının önemli olduğu hastalıklar arasında yer alır. Uygulanacak tedavi yönteminin başarısı erken tanı ile birlikte artış gösterir. Boyunda kanal daralması kol ve bacak reflekslerinde artış ile kendini belli eder. Yürüme ve hareket bozukluğu da bu hastalığın belirtileri arasında yer alır. Bu hastalık çoğu zaman bel ve boyun fıtığı ile karıştırıldığından dolayı muayenesinin dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Boyunda kanal daralması travmatik bir olay sebebi ile meydana gelebileceği gibi yaşa bağlı olarak meydana gelen kemik ve eklem dejenerasyonundan da kaynaklanabilir. Hastalık oldukça sessiz bir şekilde ilerleyebilir. Sıradan bel ve boyun ağrıları ile boyunda kanal darlığı semptomları karıştırılabilir. Bu nedenle belirtiler ortaya çıktığında doktora gözükmek erken teşhis için önemlidir.

Haberin Devamı

Boyunda Dar Kanal Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boyunda kanal daralması ilerleyen durumlarda ameliyat ile tedavi edilir. Hastalığın başlangıcında fizik tedavi ve ilaç uygulamaları tercih edilse de kemik yapısında meydana gelen herhangi bir bozulma kendiliğinden düzelemeyeceği için cerrahi müdahale gereklidir. Cerrahi müdahale sonrasında hastanın normal hayatına dönebilmesi için erken teşhis önemlidir.

Daralmanın çok ilerlediği hastalarda, ameliyat öncesinde sinir elemanlarındaki harabiyet ileri düzeyde olacaktır. Bu nedenle geç cerrahi müdahalede bulunulduğu zaman hasta ilk haline dönemeyebilir. Bundan dolayı müdahalenin geciktirilmeden yapılması önemlidir.

Boyunda kanal daralması tedavisinde kullanılan mikroteknik sayesinde ameliyat daha emniyetli olmakta ve ameliyat sonrası süreç hasta açısından daha konforlu geçmektedir.

Nöroşirurji Uzmanı

Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan

www.ahmetyildizhan.net