Boyunda sinir sıkışmasının sinirlere etkisi ve tedavisi

Boyunda Sinir Sıkışması Nedir?

Boyunda sinir sıkışması boyun ağrısı, kaslarda spazm ile birlikte kolda bulgu verir. En belirgin bulgusu kollarda uyuşma ve güçsüzlüktür. Boyun ayrı ayrı omurlardan oluşur. Bunların arasında olan disklerin içlerindeki yoğun jel ile esneme özellikleri vardır. Bu diskler yırtılınca dışarı çıkan materyal omurların arasından çıkarak kola giden sinirleri sıkıştırır. Sinir kolda gittiği bölge neredeyse ona göre ağrı, uyuşma ve güçsüzlük şikayetlerine yol açabilir.

Boyunda Sinir Sıkışmasının Belirtileri Nelerdir?

Haberin Devamı

Boyundaki sinir sıkışması çekenlerin en tipik şikayeti boyun ve enseye, kola bazen de göğüse ve omuzlara yayılan ağrıdır.

Parmaklarda ve ellerde uyuşma ve karıncalanma ile kas güçsüzlüğü de görülebilir.

Güçsüzlüğe bağlı hasta elini iyi kullanamaz.Sıkışan sinire bağlı olarak el ve kolun farklı yerlerinde ağrı ve güçsüzlük, uyuşma ve karıncalanma gibi nahoş hisler oluşur.

C4 ve C5 omurları arasındaki sinir (C5 kökü) sıkışırsa boyun kökünde omuzlara ve üst kola yayılan ağrı oluşur.

C5 ve C6 omurları arasındaki sinir (C6 kökü) sıkışırsa boyundan omuza ve kürek kemiğine doğru yayılan ve kolun dış tarafına doğru inen bir ağrı oluşur. Kolun üst kısmında güçsüzlük, baş ve işaret parmağında uyuşukluk hissedilir.

C6 ve C7 omurları arasındaki sinir (C7 kökü) sıkışırsa boyundan ve omuzdan kolun yan yüzüne ve orta parmağa yayılan bir ağrı oluşur. Kolun üst kısmını dışarı kaldıran kasta güçsüzlük olur.

Ensedeki kaslarla birlikte omuza uzanan kaslarda spazm çoğunlukla ağrıya eşlik eder. Çünkü beden ağrılı kas spazmı ile boyun hareketlerini engelleyerek siniri korumaya çalışır.

Bazı boyun hareketleri ile, sarsıntılı araba yolculuğu gibi durumlarda ağrı artabilir. Genelde ellerini başlarının üstüne kaldırdıklarında kısmi rahatlama olabilir. Bu durumda sinirin sıkışması azalabilir.

Sinirin sıkışması pozisyonla değişebildiği için sadece yatarken ya da ayaktayken kolda ağrı ve uyuşması olanlar vardır.

Boyunda Sinir Sıkışması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boyun fıtığının tedavisi iki yönlüdür. Sinir kökü üzerindeki baskıyı azaltmak, sinirin hasarını düzeltmek ilk amaçtır. İkinci önemli çalışma ise nedeni çözmektir. Neden olduğunu çözersek uzun vadeli tedavi sağlayabiliriz.

Haberin Devamı

Nöral terapi bu durumda ilk seçenek olmalıdır. Fıtığın çabuk toparlanmasını sağlayarak baskıyı azaltır. Sinirdeki basıdan dolayı oluşmuş hasarlanmayı düzeltir (bunu yapabilecek başka bir tedavi yöntemi yoktur). Boyun bölgesindeki kaslardaki dolaşımı sağlayarak kas spazmının çözülmesini sağlar. Böyle durumlarda tercih edilen ilaç tedavisi ve fizik tedaviden çok çok fazla etki sağlar.

Bağ dokusunun güçlendirilmesi ve vücut balansının sağlanması uzun vadeli koruyucu tedavi sağlar.

Eğer sinir üzerindeki bası nedeniyle kas güçsüzlüğü çok fazla ise fıtıklaşan disk kısmını çıkarmak ya da sinirin omurgayı terk ettiği kemikler arasındaki boşluğu genişletmek üzere cerrahi tedavi uygulanabilir.

http://www.emelgokmen.com/hastaliklar/boyun-agrisi/ ve http://www.emelgokmen.com/nasil-tedavi-yapiyorum/ okuyabilirsiniz.

Haberin Devamı