Dünya TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır: Brexit sonuçlanmayacak

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır: Brexit sonuçlanmayacak

03.10.2018 - 15:28 | Son Güncellenme:

"Parçalanmış Bir Dünyada Barış ve Güvenliği  Yeniden Düşünmek" temasıyla Swiss Hotel The Bosphorus'ta düzenlenen TRT World  Forum'un, "Çıkmazlarıyla Avrupa Birliği" başlıklı ikinci oturumunda konuşan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, "Ben eminim İngiltere Avrupa Birliği'nde kalacak, Brexit sonuçlanmayacak" dedi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır: Brexit sonuçlanmayacak

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortağı olduğu, "Parçalanmış Bir Dünyada Barış ve Güvenliği Yeniden Düşünmek" temasıyla Swiss Hotel The Bosphorus'ta düzenlenen TRT World Forum'un, "Çıkmazlarıyla Avrupa Birliği" başlıklı ikinci oturumunda, Hırvatistan ile Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakerelere aynı gün başladığını, Hırvatistan'ın AB'ye tam üye olmasına karşı Türkiye'nin AB ile ilişkisini ısrarcı ve kararlı şekilde sürdürdüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye'nin AB'ye tam üye olmak istediğini aktaran Bozkır, "İnsanların yaşam standartlarını her anlamda iyileştiren bir şey. Hala üye olmak istiyoruz, sürecin devam etmesini istiyoruz." diye konuştu.

"Bizim Avrupa Birliği ile çalışma konusunda herhangi bir sorunumuz yok." diyen Bozkır, şöyle devam etti:

"Sonuçta bu günlük hayatın gelişmesi için bir barış ve istikrar anlaşması. Ancak öngörülemeyen yasa dışı göç hareketi söz konusu olduğunda bu kimsenin beklemediği bir gelişmeydi. Biz aslında her gün 5 bin yasa dışı göçmenin sınırdan kaçak şekilde geçişiyle karşı karşıya kaldık. Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine, Yunan adalarına kaçışları söz konusu oldu. Ama o aşamada çok iyi bir iş birliği sergiledik, çok da başarılı adımlar attık. Siyasi liderler Türkiye'ye geçmişte olmadığı kadar sık geldi. Mesela başkan Barroso (Eski Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso) 8 yılda 3 kez gelmişti. Halbuki o zorlu dönemden geçerken komisyon başkanı, konsey başkanı, Alman şansölyesi 5 kez geldi bir ay içinde."

Haberin Devamı

Türkiye'nin ülkeye sığınan mülteciler için 30 milyardan fazla para harcandığını hatırlatan Bozkır, "AB ile biz şunu konuştuk; iki paket halinde 3 milyar avro bir ödeme yapılması konuşuldu. Halbuki bunun sadece 3'de biri geldi. Avrupa Birliği planlarında zaten kesintilerle yüzde 30'u kayboluyor. Burada önemli olan dayanışmadır." ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği'nin ABD'den farklı bir konsept olarak ortaya çıktığını dile getiren Bozkır, AB'ye yeni ülkeler eklenmesine karar verme süreçlerinin zora girdiğini, önemli durumlarda ya kararların geciktiğine ya da karar verilemediğine işaret etti.

Yunanistan'ın yaşadığı ekonomik krize değinen Bozkır, "Yunanistan küçük bir ülke olarak düşünüldü, onun için avroya zarar vermez' diye düşünüldü. Herkes biliyordu avroya girerken Yunanistan'ın hazır olmadığını. Rakamlar doğru değildi. Onun için tüplerden biri çatladı ve sıvı aktı." değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere'nin AB'den ayrılma sürecini ilişkin de konuşan Bozkur, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"AB'nin sorunları ne? Mesela Brexit. Bunu değerlendirmek isterim. Sanıyorum İngiliz halkına doğru düzgün sunulmadı bu. Böyle bir referandum, girelim mi çıkalım mı diye. Ve hiç kimse aslında anlamadı ne kaybedeceklerini, neye mal olacağını ve İngiltere'nin gelecekte AB'den çıktıktan sonra ne olacağını. O günlerde rüzgarlar öyle esiyordu ama ben eminim İngiltere Avrupa Birliği'nde kalacak, Brexit sonuçlanmayacak. Çünkü başka bir rüzgar esecek ki başladı bile esmeye, yeni bir referandum olacak ve insanlar 'hadi kalalım' diyecek. Çünkü maliyet çok yüksek."

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır: Brexit sonuçlanmayacak

"Rüşvet genelde AB ülkelerinden geliyordu"

Eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Ivo Josipoviç de AB'nin bir barış projesi olarak ortaya çıktığını vurguladı.

Hırvatistan'ın 1 Temmuz 2013 tarihinde AB'ye tam üye olduğunu, bununla birlikte AB'den önemli beklentilerinin bulunduğunu vurgulayan Josipoviç, "AB üyeliği Hırvatistan'a ne getirdi? Bizim sürecimiz çok uzun bir süreçti bizim açımızdan. Kabul edelim ki Hırvatistan bu süreçte çok daha bir toplum haline geldi. Yolsuzluk problemimiz vardı, bir yandan da savaş suçlarıyla ilgili sorunlarımız vardı, bir de tabii ki komşularımızla, Sırbistan, Slovenya ve Karadağ gibi ülkelerle sorunlarımız var ama artık hiç kimse bu sorunları barışçıl olmayan yöntemle çözmeye çalışmıyor." diye konuştu.

Haberin Devamı

Hırvatistan'ın sorunların çözümüne ilişkin önemli aşamalar kaydettiğine dikkati çeken Josipoviç, şu ifadelere yer verdi:

"Savaş suçlarının önlenmesi, suçluların yargılanmasına ilişkin çalışma yapıldı. Savaş sonrasında Sırp azınlığı da azımsanmayacak boyutta Hırvatistan'da, o yüzden de adil bir şekilde azınlığa muamele edilmesi, onların da kapsayıcı şekilde sürece dahil edilmesi, sosyal, sivil ve siyasi yaşama katılmaları önemliydi. Bu da başarıldı. Üçüncü önemli mesele de ülkede yaşanan yolsuzluktu. Ne yazık ki bütün bu yolsuzlukla ilgili duruma baktığımızda bu aslında savaşın da motive ettiği bir şeydi. Yolsuzluk çok ileri safhalardaydı. O yüzden de ülkede yolsuzluğa empoze olmuş kurumlara bakıldığında hem pratik anlamda, hem de yasal düzenlemelerle yolsuzlukla mücadele verilmesi gerekti. Yolsuzluğun ana kaynağının savaş koşulları olduğunu düşünüyorum. Çünkü savaş döneminde kurumlar iyi işlemiyordu. Güçle, iktidarla, askeriyle, siyasi yapılarla bağlantılı olan insanlar da biraz suistimal ediyorlardı pozisyonlarını. Tek mesele bu da değildi. Biz bayağı bir çalışma yaptık yolsuzlukla mücadele için. Yolsuzlukla mücadele için özel yasalar çıkardık, hatta başbakan bile tutuklandı. Görece olarak iyi bir iş çıkardığımızı söyleyebilirim."

Haberin Devamı

Masaya nihai argümanı yatırdığımızda evet, hala yolsuzluk var ama bir yandan da bakalım ki kim rüşvet veriyor. Rüşvet genelde AB ülkelerinden geliyordu." diyen Josipoviç, söz konusu ülkelerin rüşvet veren yurttaşlarını yargılamaya hazır olmadığının görüldüğünü bildirdi.

"Avrupa Birliği kimliği yok"

Josipoviç, Avrupa'nın geleceğine ilişkin bir öngörüde bulunamadığını anlatırken, "Bu gerçekten çok önemli. Eğer Avrupa Komisyonu Başkanı olsam hemen şunu yapmaya başlardım; Avrupa Birliği kimliği tesis edilmesi için çalışmalara hemen başlardım. Bir Avrupa Birliği kimliği yok." görüşünü dile getirdi.

Josipoviç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Avrupa Birliği'nin eğer ABD ile rekabet edebilmesini istiyorsak, özellikle başkan Trump'ın ilk Amerika yaklaşımından sonra eğer Rusya ve Çin eşit ortak olmak istiyorsak o zaman Avrupa Birliği'nin net bir sürekliliği olmalı kurallar ve değerler açısından. Ve karar verme süreci de kaliteli olmalı. Yani Avrupa sahneye çıkabilsin, sahnede görülebilsin. Bunu yapamıyorsak kulüpten bahsediyoruz sadece. Her ülke 'ben bu kadarını isterim, ben bunu sevdim, buna ihtiyacım var' diye öyle menüden seçer gibi seçemez. Sanıyorum Avrupa Birliğine yeni bir politik yapı lazım. Bütün ülkeler ve toplumlar karar verme sürecine katılmalı. Fakat karar verildiğinde de uymalıyız. Bu böyle olmazsa Avrupa Birliği'nin geleceği de olmaz. Daha çok Avrupa lazım, daha az değil."

"Benim vizyonum şu; Avrupa Birleşik Devletleri"

Hırvatistan'da yapılan referandumda AB'ye girmek isteyenlerin sayısının ülke nüfusunun yüzde 60-70'ini oluşturduğunun altını çizen Josipoviç, "Biz oylama yaparken üyelik için yüzde 60-70'i vatandaşların istedi. Oran bugün de aynıdır. Yani bu, şu anlama gelir. Zaman zaman mutlu olmasak da şu ya da bu Avrupa kararlarıyla, biz pro-Avrupa bir ülkeyiz. Yani ben Babuşka sistemine inanmıyorum, bunu sevmiyorum. Çünkü bu önemli politik sorunlar yaratacaktır. Hatta bazı ülkelerde isteksizlik olacaktır. Ben öyle bir vizyon istiyorum ki bu net otoriteler oluştursun Avrupa için. Benim vizyonum şu; Avrupa Birleşik Devletleri. Sanıyorum en iyi gelecek budur Avrupa Birliği için." diye konuştu.

Josipoviç, İngiltere'nin yeniden Avrupa Birliği'ne girmesinin kendisini mutlu edeceğini sözlerine ekledi.

'BREXİT, AVRUPA'YI DAHA DA KÖTÜYE GÖTÜREBİLİR'

"Parçalanmış Bir Dünyada Barış ve Güvenliği Yeniden Düşünmek" temasıyla düzenlenen TRT World Forum'un, "Çıkmazlarıyla Avrupa Birliği: Avrupa Projesi’nin Sonu mu Geliyor?" başlıklı oturumunda konuşan Eski İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, "AB, tamamen bir ekonomik bir işbirliği alanı olarak da kalabilirdi. Brexit'de ne olacak bakalım? Çünkü Brexit, Avrupa ortak pazarında rahatlıkla şu anki durumu daha da kötüye götürebilir. Bize daha iddialı bir vizyon lazım." dedi.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır: Brexit sonuçlanmayacak

Eski İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, "AB, tamamen bir ekonomik bir işbirliği alanı olarak da kalabilirdi. Brexit'de ne olacak bakalım? Çünkü Brexit, Avrupa ortak pazarında rahatlıkla şu anki durumu daha da kötüye götürebilir. Bize daha iddialı bir vizyon lazım." dedi.

Frattini, Anadolu Ajansı'nın (AA) Global İletişim Ortağı olduğu, "Parçalanmış Bir Dünyada Barış ve Güvenliği Yeniden Düşünmek" temasıyla Beşiktaş'ta bir otelde düzenlenen TRT World Forum'un, "Çıkmazlarıyla Avrupa Birliği: Avrupa Projesi’nin Sonu mu Geliyor?" başlıklı oturumunda konuştu.

Frattini, İtalya'nın geçmişte hatalar yaptığını, AB konusunda kazanılan başarıları garanti görerek hareket ettiklerini belirtti.

AB'nin birçok konuda kolaylık sağladığını dile getiren Frattini, "İnsanlar kolaylıklara çok çabuk alıştı. İtalyanların memnuniyetsiz olmasının arkasında bir sebep var. Brüksel'e baktığınız zaman 'her şey yolunda' diyorlar, eğer yolunda gitmiyorsa, 'bu ulusların yaptığı hatalardan dolayıdır ve bu sizin suçunuzdur' diyorlar. Halbuki realiteye baktığımız zaman aslında en fazla Avrupa savunucusu ülkelerin başında geliyorduk biz ama yalnız bırakıldığımızı hissettik, mesela mülteci krizinde. Göçmenler konusunda yalnız bırakıldık. Krizden çıkmaya çalışırken, bazı para ve kemer sıkma politikaları geliştirildi, buna Almanya liderlik etti ve yardımcı olmadı. Bir yandan izolasyon bir yandan göç, mülteci krizi. İşte bu yolu aşındırdıktan sonra İtalyanlar sağa kaymış oldu." diye konuştu.

AB'nin ekonomik olarak kurulmuş bir topluluk olduğunu hatırlatan Franco Frattini, "AB, tamamen bir ekonomik bir işbirliği alanı olarak da kalabilirdi. Brexit'de ne olacak bakalım? Çünkü Brexit, Avrupa ortak pazarında rahatlıkla şu anki durumu daha da kötüye götürebilir. Bize daha iddialı bir vizyon lazım. Ekonomik alanın ötesine geçmemiz lazım, ortak dış politika, ortak güvenlik politikası lazım bize." ifadelerini kullandı.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır: Brexit sonuçlanmayacak

"Mutsuzluk, AB'nin evrim geçiriyor olma sebeplerinden biri"

Dayanışma ve katılımın Avrupa Birliği için önemine vurgu yapan, Eski Genişlemeden ve Avrupa Komşuluk Politikası’ndan Sorumlu AB Komiseri Stefan Füle, AB'nin kapalı mı yoksa kapsayıcı bir kulüp mü olacağı yönünde tartışılmasının gerektiğini, AB'nin bir kriz yönetiminin bulunmadığını söyledi.

Füle, Yunanistan'ın durumu hakkında da konuştuklarını ve euro bölgesinde kalıp kalmayacağını da tartıştıklarını belirterek, "Bugün Yunanistan'a bakın neredeyse o programdan çıkmak üzere. Zor dönemden geçtiler ama bütün mekanizmaları devreye soktuk çünkü Yunanistan'da olan şey başka yerlerde olmasın diye. Mutsuzluk, AB'nin evrim geçiriyor olma sebeplerinden biri. Türk dostlarım yıllar önce AB'ye başvurduklarında AB'nin durumu ve şimdiki AB'nin durumu farklı. Evet daha çok Avrupa istiyoruz ama elbette aynı beden herkese uymuyor. Tahmin ediyorum, bir grup ülke var AB içinde, onlar daha hızlı dibe çöküyorlar, başka ülkeler de onlara katılabilir." değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere'nin AB'den ayrılmasına da değinen Füle, şunları aktardı:

"Brexit, AB'nin de ıskalamış olduğu bir şans. Çünkü AB, İngiltere'nin ayrılmasıyla çok şey kaybedecek. Çok yakın bir tarihte iki belge karşılaştırdım, birincisi Başbakan Cameron ile o dönem müzakere ettiğimiz belge, sonra Bratislava Deklarasyonunu kıyasladım onunla, o da haftalar sonra kabul edilmişti Brexit referandumundan sonra. Korkarım ki o kavşaktan gerçekten düşünmeden yürüyüp geçtik biz. Kemerlerinizi takın asıl şimdi başlıyor yolculuk."