Dünya Brexit’e sadece May inanıyor!

Brexit’e sadece May inanıyor!

06.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

İngiliz Parlamentosu’nda Brexit anlaşmasıyla ilgili devam eden görüşmeler Başbakan Theresa May için tam bir kâbusa dönüştü. Anlaşmanın 11 Aralık’ta gerçekleşecek oylamada kabul edilme ihtimali giderek azalırken, J.P. Morgan, Brexit’in hiç gerçekleşmeme ihtimalinin yüzde 40’a çıktığını açıkladı.

Brexit’e sadece May inanıyor

İngiltere’de parlamentonun Brexit anlaşmasıyla ilgili oturumları dün de devam etti. Parlamento, önceki gün Brexit Anlaşması’nın reddedilmesi halinde atılacak adımlarla ilgili söz sahibi kalmasını sağlayacak bir önergeyi kabul ederek, Theresa May hükümetini bir kez daha yenilgiye uğrattı.

Haberin Devamı

İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası’nda 5 gün sürecek Brexit Anlaşması tartışmasının ilk gününde, iktidardaki Muhafazakâr Parti’nin milletvekili Dominic Grieve’in kendi hükümetine karşı verdiği önerge, 299’a karşı 321 oyla kabul edildi. Kabul edilen önergeyle parlamento, hükümetin AB ile vardığı anlaşmayı reddettikten sonra izlenecek yola da karar verebilecek. Başbakan May AB ile geçen ay vardığı Brexit Anlaşması’nı savunurken, “Ya benim anlaşmam kabul edilir, ya AB’den anlaşmasız olarak ayrılız, ya da Brexit’in gerçekleşmemesi riski doğar” ifadelerini kullanmıştı.

Önceki gün kabul edilen önerge ile May’in “anlaşmasız ayrılık” tehdidi gündemden büyük ölçüde çıkmış oldu. Milletvekilleri, Brexit Anlaşması’nın yeniden müzakere edilmesinin veya yeni bir referandum yapılmasının da aralarında yer aldığı bir dizi seçenek üzerinde anlaşabilecek.

Haberin Devamı

Tavsiye açıklandı

Önceki gün yapılan bir diğer oylamada da kendi partisinden milletvekilleri May hükümeti aleyhine oy kullanmış, hükümetin Brexit konusunda parlamentonun işlemesini engellediği iddiasıyla gündeme getirilen “parlamentoyu aşağılama” önergesi, 293’e karşı 311 oyla kabul edilmişti. Avam Kamarası, anlaşmayla ilgili hukuki tavsiye konusunda parlamentoyu küçümsediğine hükmederken, hükümet, hukuki tavsiyenin tamamını açıklamak zorunda kaldı.

Dün hukuki tavsiyenin tamamının açıklanmasıyla yeni tartışmalar da ortaya çıktı. Özellikle Kuzey İrlanda konusuyla ilgili yer alan tavsiyeler bazı milletvekillerinin tepkisine yol açtı. Hukuki tavsiyenin daha önce milletvekilleriyle tam olarak paylaşılmaması, Başbakan May’in bir “aldatmacası” olarak yorumlandı. Her iki oylamadan çıkan sonuç da 11 Aralık’ta parlamentoda yapılacak Brexit Anlaşması oylamasında hükümetin başarı şansının düşük olduğunu gösteriyor. ABD merkezli J.P Morgan, son gelişmeler ışığında Brexit’ten tamamen vazgeçilme ihtimalinin yüzde 40’a yükseldiğini duyurdu.

Şansı çok az

650 sandalyeli İngiliz Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası’nda, İngiltere Başbakanı Theresa May’in liderliğindeki Muhafazakar Parti’nin 315 milletvekili bulunuyor. Hükümete destek vermesine rağmen anlaşmaya ret oyu vereceğini ilan eden Demokratik Birlik Partisi’nin (DUP) yanı sıra Muhafazakar Parti içindeki yaklaşık 60 sert Brexit yanlısı milletvekili ile 15 kadar AB üyeliği yanlısı milletvekilinin de ret oyu vermesi bekleniyor. Parti içi muhalefetin ret oylarının 90’ın üzerine çıkabileceği de belirtiliyor. May’in muhalefet partilerinden 15 kadar milletvekilinin desteğini alabileceği beklense bile bunun da Brexit anlaşmasının Parlamento’dan geçmesini sağlayacak 326 sayısına yaklaşmaya yetmeyeceği belirtiliyor. İngiltere’de temmuz ayından bu yana Brexit gerekçesiyle 10 bakan istifa ederken, bunların arasında 2 Brexit bakanı, 1 dışişleri bakanı ve 1 çalışma bakanı da yer aldı.