Ekonomi Brexit’ten sonra finansın gözdesi İstanbul olacak

Brexit’ten sonra finansın gözdesi İstanbul olacak

28.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı (Brexit) vermesinin ardından dünyanın en büyük finans merkezi konumundaki Londra’nın geleceği tartışılırken, bu durumun, İstanbul açısından yeni fırsatları gündeme getirebileceği belirtiliyor.

Brexit’ten sonra finansın gözdesi İstanbul olacak

Küresel finans merkezleriyle ilgili raporlar hazırlayan “Z/Yen Group”un son araştırmasına göre New York’u geride bırakarak dünyanın en büyük küresel finans merkezi olan Londra, Brexit’in yarattığı belirsizlikleri azaltmak isteyen bazı finans şirketlerinin buradaki operasyonlarını taşıma ya da küçültmeyi değerlendirmesi durumuyla karşı karşıya kaldı. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney’in, Brexit durumunda bazı finans kuruluşlarının Londra’dan çıkabileceği uyarısı akıllara gelirken, JPMorgan Chase, referandum sonrası ülkedeki binlerce çalışanını Euro Bölgesi’ndeki diğer şubelere taşıyabileceğini açıklayan ilk kuruluş oldu.

Haberin Devamı

‘İlk akla gelen’

Bunu fırsat bilen Paris, Frankfurt, Lüksemburg ve Dublin gibi kentler, İngiltere’den çıkmayı veya ülkedeki faaliyetlerini azaltmayı düşünen finans şirketlerini çekme yarışına girerken, son yıllarda hukuki altyapısını uluslararası standartlarla uyumlu hale getiren, teknolojik altyapısını yenileyen İstanbul da, potansiyeli en yüksek kentlerden biri olarak öne çıkıyor.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, İstanbul’un finans merkezi olmasıyla ilgili çalışmaların emin adımlarla ilerlediğini ifade ederek, “Varlık barışı yoluyla sermayenin Türkiye’ye çekilmesi, altyapının İstanbul’da oluşturulması ve yatırım yapılabilecek yeni argümanların devreye sokulması sürecini yürütüyoruz” dedi. Canikli, İstanbul’un finans merkezi olma potansiyelinin her geçen gün daha fazla artış gösterdiğini belirterek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“İngiltere, AB’den ayrılmakla hakim olduğu pazarın alanını daraltmıştır. Bu reel bir sonuç olarak karşımızda duruyor. Bu durum, tüm yatırımcı ve sermayecilerde bir algı değişikliğine gidecektir. Yeni durumda İngiltere’nin gücü nedir, ne olacaktır noktasında bir boşluk ortaya çıkacak. İstanbul zaten bu boşluğa aday... Bu ve buna benzer bütün boşluklar için doğal, hatta tek aday. Risklerin dağıtılması amacıyla yumurtaların farklı sepetlere konulması anlamında bir talep gündeme geldiğinde İstanbul ilk akla gelen alternatif adaydır.”