28 Mart Cumartesi günü 20.30-21.30 saatleri arasında Türkiye’de 30’dan fazla ilde ışıklar kapanıyor.

Sidney’de 2009 yılında başlayan ve dünya çapında milyonlarca insanın desteklediği bu etkinlik kapsamında, ışıklarımızı 1 saat kapatarak dünyalı olduğumuzu, bu dünyanın bize, bizim ona ihtiyacımız olduğunu ve çevre sorunlarına duyarsız olmadığımızı gösterelim. Ayrıca, aynı anda yapılan bu büyük etkinlik yüksek miktarda elektrik tasarrufu da sağlayacak.

Türkiye’de etkinliği organize eden WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), bu yıl Türkiye’de 30’dan fazla şehrin organizasyona destek verdiğini belirtti. Etkinlik kapsamında bu akşam Boğaziçi Köprüsü, Topkapı Müzesi, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Dolmabahçe Sarayı ve Saat Kulesi, Ayasofya Müzesi, Galata Kulesi, Ankara Opera Binası, Beylerbeyi Sarayı, Yıldız Sarayı Şale Köşkü, Küçüksu Kasrı, Beykoz Kasrı, Ihlamur Kasırları dekoratif aydınlatmalarını bir saat boyunca kapatacak.

Haberin Devamı

İzmir Saat Kulesi, Beylerbeyi Camii ve Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii) ise etkinliğe bu yıl ilk kez katılıyor.

Temiz enerji boşa harcanmasın!

Hızla artan enerji gereksinimi tüm dünyada doğal kaynakların tüketimini hızlandırıyor. Peki ne yapmalıyız?

Rüzgâr santralleri, güneş enerjisi gibi “temiz enerji” alternatifleri gündemde ama sadece bu yöntemlerle hızla artan enerji gereksiniminin karşılanabilmesi verilere baktığımızda çok mümkün görünmüyor.

Üretebildiğimiz kadar "temiz enerji“ (rüzgâr, güneş enerjisi) üretip daha sonra bunun büyük bölümünü verimsiz uygulamalarda harcamak yerine, fark yaratarak elektrik tasarrufunu ön plana çıkarmalı ve bunu destekleyen çalışmalar yapmalıyız. Önce tasarruf yapmalıyız ki, temiz enerji boşa harcanmasın.

İşte enerji tasarrufu için evde yapabileceğiniz basit öneriler

Evlerde kullandığımız elektriğin ortalama %80’i, elektrikli aletlerce tüketiliyor. Enerji etiketi, bir cihazı yıllık enerji tüketimi bazında A, B, C, D, E, F ve G harfleriyle ifade edilen 7 grupta sınıflandırmaktadır. A harfi, en düşük enerji tüketimine işaret eder. A sınıfı elektrikli aletler, ortalama %45 daha az enerji tüketirler. Bu nedenle, araçlarımızı satın alırken en az enerji tüketenleri tercih etmemiz gerekir.

Haberin Devamı

Kullanılmayan bilgisayar, televizyon gibi elektronik eşyalar “stand-by” konumunda bırakılıp, fişten çekilmediğinde yüzde 10 oranında elektrik tüketmeye devam ederler. Bu yüzden elektronik eşyaların kullanılmadığı zamanlarda fişten çekilmesi gereklidir.

Gün ışığından mümkün olduğunca yararlanmalı, gerekmedikçe aydınlatma araçlarını kullanmamalıyız. Boşa yanan ışıkları kapatmayı alışkanlık haline getirmeliyiz.

Geleceğimiz için tasarrufu destekleyelim.