Gündem Bu atasözlerini sözlükten silin

Bu atasözlerini sözlükten silin

08.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Tarlanın taşlısı karının saçlısı’, ‘On beşindeki kız ya erde ya yerde.’ İlkokul öğrencilerinin de kullandığı ‘Atasözü ve Deyimler Sözlüğü’nde yer alan bu atasözlerine tepki yağıyor

Bu atasözlerini  sözlükten silin

İçerdiği cinsiyetçi atasözü ve deyimler nedeniyle 2013 yılında CHP’nin soru önergesine konu olan Ömer Asım Aksoy’un kaleme aldığı “Atasözü ve Deyimler Sözlüğü”, bir velinin ilkokuldaki kızının halen aynı sözlüğü kullandığını fark edip, sosyal medyada sözlükten “Onbeşinde kız ya erde ya yerde” atasözünü paylaşması ile yeniden gündeme geldi.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıllarda yapılan tartışmalara ve itirazlara karşın halen ilkokul öğrencileri tarafından sözlüğün kullanılması uzmanların da tepkisini çekti. Dil bilimciler, çocuklar için hazırlanan sözlüklerde yer alan atasözleri ve deyimlerin seçilmesi gerektiğini belirtirken eğitimciler de benzer şekilde çocuklar için bu tür sözlüklerin özel olarak hazırlanması gerektiğini savunuyorlar.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ise, “Toplumu var eden unsurları değerlendirirken dilimize çok dikkat etmek zorundayız” diyor.

‘Kurul oluşturulmalı’

Sakine Esen Yılmaz (Eğitim-Sen Genel Sekreteri): “Bu sözlük daha önce gündeme geldiğinde tekrar baskı yapılmasın, yayınlanmasın demiştik. Bizler tekrar bütün ders kitaplarını cinsiyetçi söylemler açısından gözden geçireceğiz. Kitapların bu duyarlılıkla revize edilmesi için başvuru yapacağız. Deyimler sözlüğü de evet belki yardımcı ders kitabı değil, piyasada herkesin hazırladığı yayınlanan şeyler ama aslında her yıl okutulacak kitapların Talim Terbiye Kurulu’ndan geçirilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Cinsiyet eşitliği bakımından ayrı bir kurul oluşturularak, kitapların bu kurul denetiminden sonra yayınına izin verilmesi gerekiyor. Aslında çocuklara yönelik hazırlanan dar kapsamlı atasözü ve sözlükler var. Çocukların kullandığı sözlüklerin onlara yönelik hazırlanmış olması gerekiyor.”

‘Başka bir yorumu yok’

Necmiye Alpay (Dilbilimci): “Bu atasözü açık şekilde ‘15’inde kadın ya evlenmiş olmalı ya da mezarda olmalı’ anlamına geliyor. Başka bir yorumu yok. Bu durum iki açıdan değerlendirilmelidir. Bir dil alanında bir de çocuk psikolojisi alanında. Çocuk psikolojisi benim uzmanlığımda değil ama dil konusunda bu konuda söylenmesi gerekenler var. Öncelikle ‘Her atasözünü sözlüğe alacağız’ diye bir kural yok.

Özellikle çocuklara yönelik olan sözlüklerde, bazı atasözleri sözlük dışı bırakılabilir. Büyüklere yönelik sözlüklerde ise şöyle bir uygulama vardır özellikle yurtdışında, bütün eski ve yeni sözler sözlüğe alınır ama o sözün daha önce mi kullanıldığı; olağan dilin dışında bir söz mü olduğu, argo mu olduğu, resmi dile mi ait olduğuna dair bir sınıflandırma yapılır. Her sınıfın bir işareti vardır ve o sözün yanına o işaret konulur. Yani eğer bu sözlük büyüklere yönelik olsaydı da bunun yanına ‘Genel olarak kabul görmeyen bir söz’ anlamında bir işaret koymak gerekirdi.”

Haberin Devamı

‘Ben buna dava açarım’
Canan Güllü (Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı): “Birçok atasözü ve deyimin Türk toplumu için yönlendirici bir etkisi var. Kadının birey olma özelliği hiç dikkate alınmıyor ya da rol-model olarak erkekler alınarak bazı kullanımlar üretiliyor mesela hanımağa gibi. Ya da Aydın Belediye Başkanı için kullanılan ‘Topuklu Efe’ gibi...
O çok iyi çalışan bir kadın belediye başkanı, illa bir erkek gibi olmak zorunda mı? Toplumu var eden unsurları değerlendirirken dilimize çok dikkat etmek zorundayız. Çocuğun kadına bakışında temel eğitimde öğrendiği bu söylemler rol üstlenecek. O çocuklar 25 yıl sonra toplumun büyükleri olacaklar.
Cinsellik hayatın doğallığı... Yaradılışımızda doğuştan varolan bir cinsellik var. Bu erkek için mutlu edici, kadın için tehlike arz edici, görülemez. Ve eğer bu kitap MEB bünyesinde yayınlanıyorsa ya da Talim Terbiye Kurulu öneride bulunuyorsa, 2014 İstanbul Sözleşmesi kapsamında ben buna dava açarım.”
O atasözleri TDK’nın resmi sitesinde de yer alıyor
“Onbeşinde kız ya erde ya yerde” atasözü ile yeniden gündeme gelen cinsiyetçi atasözleri TDK’nın internet sitesinde de yer almaya devam ediyor. TDK’da dikkat çeken diğer ‘cinsiyetçi’ atasözlerinden bazıları şöyle:
Tarlayı düz al, kadını kız al: Tarla alacak kimse bayırdan, engebeli yerden değil düz yerden almalıdır; evlenecek erkek de dul kadın değil, kız almalıdır.
Tarlanın taşlısı, karının (kadının) saçlısı: Kadının saçlı olanı ile tarlanın taşlı olanı makbuldür.
Kadının yüzünün karası erkeğin elinin kınası: Yolsuz ilişkiler kadınlar için hoş karşılanmadığı hâlde erkekler bu gibi ilişkilerden övünme payı çıkarırlar.
Pekmezi küpten, kadını kökten al: Yiyeceği en uygun ortamından almak gerektiği gibi eş olacak kadının da temiz ve soylu olanını almak gerekir.
Erkek getirmeyi, kadın yetirmeyi bilmeli: Erkek çalışıp kazanmakla, anne tasarruflu olmakla yükümlüdür.