Sağlık Bu belirtileri görmezden gelmeyin!

Bu belirtileri görmezden gelmeyin!

09.03.2017 - 15:57 | Son Güncellenme:

Her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü kutlanan Dünya Böbrek Günü dolayısıyla Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü, polikistik böbrek hastalığına dikkat çekeren önemli açıklamalarda bulundu...

Bu belirtileri görmezden gelmeyin

Kalıtımsal bir hastalık olan ve bin kişiden birinde görülen hastalıkta yüzde 2,5 oranında son dönem böbrek yetmezliği gelişimi söz konusu. Belirtiler görüldüğü anda mutlaka doktora gidilmesi ve erken dönemde önlem alınması gerekiyor.

Haberin Devamı

Dünya Böbrek Günü dolayısıyla, kalıtımsal bir hastalık olan polikistik böbrek hastalığına dikkat çeken Abdi İbrahim Otsuka, bu hastalığın görülme sıklığının bölgelere göre değişkenlik gösterirken her iki cinsiyette oranın aynı olduğuna dikkat çekiyor.

Hastalığın kliniği sessiz seyrettiğinden dolayı hastaların büyük çoğunluğu son dönem böbrek yetmezliğiyle doktora başvuruyorlar. Bu hastaların büyük bir çoğunluğunun diğer aile bireylerinde de polikistik böbrek hastalığına bağlı diyalize girme öyküsü bulunuyor. Eşlerden birinde polikistik böbrek hastalığı varsa kız veya erkek çocukta hastalığın görülme olasılığı da yarı yarıya oluyor. Diyaliz ya da böbrek nakli gereken hastaların yüzde 5 ila 10'unu polikistik böbrek hastaları oluşturuyor.

Haberin Devamı

Polikistik böbrek hastaları genellikle hipertansiyon (yüksek kan basıncı), Hematüri (idrarda kan görülmesi), yan ağrısı ve idrar yolu enfeksiyonu gibi şikayetlerle doktorlara başvuruyor.
Hastalarda uzun yıllar içinde böbrek fonksiyonlarında giderek bir azalma görülebilir. Yüksek tansiyonu olan hastalarda hem böbrek yetersizliği gelişimi daha hızlıdır, hem de kalp ve damar sorunları daha sıktır. Bu nedenle, bu hastalarda kan basıncının düşürülmesine büyük önem verilmelidir.

Polikistik böbrek hastalığında böbrek harici organ tutulumları da görülebiliyor. Karaciğer ve pankreasta kist oluşumları, kalp kapakçığı kusurları, beyin damarlarında anevrizma adı verilen genişleme ile seyreden ölümcül olabilen durumlar olabiliyor.

Polikistik böbrek hastalığında tanı koymak için ultrasonografi, tomografi ve MR gibi görüntüleme yöntemleri kullanılıyor. Ayrıca kan örneği alınarak gen analiziyle polikistik böbrek hastalığı gelişme olasılığını görmek mümkün.

Elma 5 Kanser Türünü Engelliyor

Yazarlar