Bartın BÜ'de Atatürk döneminde girişimcilik anlatıldı

BÜ'de Atatürk döneminde girişimcilik anlatıldı

11.11.2015 - 12:15 | Son Güncellenme:

Bartın Üniversitesi’nde 10 Kasım Atatürk’ü anma etkinlikleri kapsamında, ’Atatürk Döneminde Girişimcilik’ konulu konferans gerçekleştirildi.

BÜde Atatürk döneminde girişimcilik anlatıldı

Bartın Üniversitesi’nde 10 Kasım Atatürk’ü anma etkinlikleri kapsamında, ’Atatürk Döneminde Girişimcilik’ konulu konferans gerçekleştirildi.
Bartın Üniversitesinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şaban Esen tarafından bir konferans verildi. “Atatürk Döneminde Girişimcilik” konulu etkinliğin açılış konuşmasını yapan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan “Milletlerin tarihinde övünç kaynağı olan insanlar vardır. Toplumlar bu kahraman insanlarıyla tarihte yer alıyorlar. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’te sadece Türkiye için değil, Dünya’da kendini kabul ettirmiş, hayranlığını kazanmış bir övünç kaynağımızdır. Bu günler Cumhuriyetin kuruluşuna egemen olan fikrin, bugün geldiği noktayı tekrar gözden geçirmek için büyük bir fırsat oluyor” dedi.
Türkiye’nin günümüzde girişimcilik noktasında geldiği noktayı da değerlendiren Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şaban Esen, “2013 yılı Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre, ülke nüfusunu yüzde 4,6 kendi adına iş yapmaktadır. Girişimciler üzerine yapılan bir araştırmada, girişimcilerin yüzde 80’inin girişimciliği bilinçli bir tercihle değil, başka imkânların yokluğu dolaysıyla seçmiş olmalarıdır. Atatürk döneminde ise şahsi teşebbüsün ülke ekonomisi içindeki payı artırılmak istenmiştir. Günümüzde girişimciliği yaygınlaştırmak amacıyla çok çeşitli teşvik politikaları uygulanmaktadır. Temennimiz, ülkemizdeki girişimcilik oranın kısa vadede yüzde 10’lar seviyesine, uzun vadede ise yüzde 15 ile 20 seviyesine çıkmasıdır. Çünkü bu oran diğer ülkelerle karşılaştırıldığında oldukça düşüktür. Meksika’da yüzde 17, Avrupa’da yüzde 12, ABD’de yüzde 11’dir” diye konuştu.
Esen, Mustafa Kemal Atatürk’ün yabancı sermaye ile ilgili görüşlerine değinerek, “Mustafa Kemal Atatürk ‘Devletçilik’ politikasını bir yandan savunurken bir yandan da ‘Yabancı sermayesi bizim sermayemize katılsın ve bizim ile onlar için faydalı neticeler versin’ demiştir” ifadelerini kullandı.
Rektör Kaplan’ın Esen’e teşekkür belgesinin vermesinin ardından son bulan konferansa İl Müftüsü Mahmut Gündüz, öğretim elemanları, idari personeller ve öğrenciler katıldı.