Siyaset Bu düzenleme nettir eksiği, yanlışı yoktur

Bu düzenleme nettir eksiği, yanlışı yoktur

27.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

121. maddenin geleceği kapsamadığını belirten Bozdağ, “Bu düzenleme kesinlikle muğlak bir düzenleme değildir, açıktır, nettir. Eksiği, yanlışı yoktur. Yeni bir düzenlemeye de ihtiyaç bulunmamaktadır” dedi...

Bu düzenleme nettir eksiği, yanlışı yoktur

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, OHAL kapsamında çıkarılan 696 sayılı KHK’da yer alan 15 Temmuz ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki terör eylemlerini bastıracak sivillere getirilen “cezasızlık” hükmüne ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. Bozdağ özetle şunları söyledi:
KÖTÜ NİYETLİ YORUM: (CHP’nin “Bu maddeyle iktidar eliyle sivil silahlı çete kurulacağı” iddiası) Bu düzenleme 15 Temmuz’dan öncesini kesinlikle kapsamadığı gibi 16 Temmuz’dan sonrasını da kapsayan bir düzenleme değildir. Kim ki bu düzenlemeyi ‘15 Temmuz, 16 Temmuz’dan sonraki süreyi de kapsıyor’ diye yorumluyorsa çok net söylüyorum, bu maddeleri ya doğru dürüst okumamıştır, ‘Yok arkadaş, ben bu maddeleri okudum hem de dikkatle okudum’ diyorsa o zaman okuduğunu anlamıyordur. ‘Yok, ben okudum. Okuduğumu da iyi anladım’ diyorsa kesinlikle art niyetli bir yorum yapıyordur.
GELECEĞİ DÜZENLEMİYOR: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile sözcülerinin yaptığı yorumlar art niyetli ve çarpıtma maksatlıdır. ‘15 Temmuz darbe teşebbüsünde bulunanlar ve terör eylemleri, bunların engellenmesi, bastırılması için çalışanlar’ kalıp ibaresi 667, 668, 670, 675 sayılı KHK’larda var. Bu düzenleme 15 Temmuz’dan öncesine yürütülemediği gibi bu madde darbe teşebbüsünün bastırılmasından sonraki sürece de uygulanamaz. Bu madde geleceği düzenlemiyor. Geçmişe dönük bir hukuka uygunluk düzenlemesidir.
ÇETE KURUYOR DEMEK İHANETTİR: (Devlet çete kuruyor) ne demek? Bu, devlete hakarettir. ‘Millet bunu yapacak’ demek de millete hakarettir. Darbe teşebbüsü olduğunda sokağa çıkan, canı pahasına darbeyi önlemeye çalışan insanlara ne diyorlar bunu söyleyenler? Hakaret ediyorlar, saygısızlık ediyorlar.
YENİ DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ YOK: 15 Temmuz darbe teşebbüsü ve bu kapsamdaki her bir eylem terör eylemi kabul edildiği için onları kastediyor. 15 Temmuz darbe teşebbüsünü engelleme kapsamında vatandaşın yaptığı eylemleri kastediyor. ‘Devamı’ dediği de darbenin devamı. Bugün darbe devam ediyor mu? Yok böyle bir şey. Mahkemelerde dosyalar var. Suçun tarihi belli, 15 Temmuz, 16 Temmuz. Bu düzenleme kesinlikle muğlak bir düzenleme değildir, açıktır, nettir. Eksiği, yanlışı yoktur. Yeni bir düzenlemeye de ihtiyaç bulunmamaktadır.
SUÇLULAR İÇİN AF YAPILIR: (Kılıçdaroğlu’nun KHK ile af getirildiğine yönelik sözleri) ‘Bu düzenleme genel, özel veya örtülü aftır’ demek, darbe girişimini engellemeye çalışırken şehit olanlara ve gazilere hakarettir. Suçlular hakkında af yapılabilir, darbe girişimini engelleyen kahramanlar suç işlemediler. Ortada suç yok. Olmayan suçun affı da olmaz..
KAHRAMANA SORUŞTURMA MI AÇILACAK?: Niye getirdik biz bunu? Kılıçdaroğlu’nun birtakım açıklamaları var. 15 Temmuz darbe teşebbüsünü engellemek için meydanlara çıkmış insanlarımızı ‘Kamu malına zarar verdin, tankın içindeki darbeci askeri çıkardın, elini ayağını bağladın, darp ettin’ diye oradan kalkıp bu kahramanlara soruşturma mı açılacak? Bunlara karşı tazminat davası mı açılacak? Olacak iş mi bu? Herkes ne düşünüyorsa bunu açık açık söylemeli.

‘CHP’nin çabası beyhudedir’

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, dün TRT Haber’de, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 121. maddele ilgili tartışmaların hatırlatılarak, “iç savaş, sivil milisler” gibi itiraz ve yorumlar yapılmasına hiçbir şekilde hukuki bir dayanak bulunmadığını ifade eden Gül, bu tür yorumların gerçeklikle asla örtüşmediğini söyledi.
CHP’nin KHK’lerle ilgili Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapacağını açıklamasına dair ise Gül şunları söyledi:
“Anayasanın hükmü açık. Bir anayasa denetimine gidilemeyeceğine yönelik durum söz konusudur. Bu konularla ilgili AK Parti’nin reformcu, özgürlükçü yönü zaten malumdur. Asla vatandaşın özgürlüğünü, insan haklarını kısıtlayan değil, kamu düzeni ile güvenliği, huzuru dengeleyecek düzenlemeler yapmıştır. Bu tür çabaların, beyhude çabalar olduğunu ifade etmek isterim. Bizim, sınırımız hukuk. Anayasa çerçevesinde tüm işlemler yapılmıştır.”
Tek tip kıyafet düzenlemesi ile darbeye teşebbüs suçlarından tutuklu ve hükümlü olanların “badem kurusu”, diğer terör suçlarından tutuklu ve hükümlü olanların “gri” renkte elbise giyeceğini anımsatan Gül, “Kapsamı duruşmalarla sınırlı olmak üzere, cezaevlerinde uygulanmayacak. Bir ay içerisinde yönetmelik çıktıktan sonra da yürürlüğe girecek bu uygulama” dedi.
l ANKARA Milliyet

Haberin Devamı