Gündem Bu elbise hangi renk?

Bu elbise hangi renk?

28.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tumblr’a yüklenen elbise fotoğrafı rengiyle dünyayı ikiye böldü. Bazıları elbisenin beyaz ve altın rengi, bazıları ise mavi ve siyah olduğunu savundu

Bu elbise hangi renk

ABD merkezli sosyal ağ ve blog sitesi Tumblr’de paylaşılan elbise fotoğrafı dünyanın gündemine oturdu. Dünyayı ikiye bölen elbisenin beyaz ve altın renginde olduğunu düşünenler kadar mavi ve siyah olduğunu iddia edenler de bulunuyor. Caitlin McNeill (21) Tumblr hesabına elbisenin fotoğrafını yükleyerek, “Arkadaşlar lütfen bana yardım edin. Bu elbise beyaz-altın mı yoksa siyah-mavi mi? Ben ve arkadaşlarım bir türlü karar veremiyoruz ve kafayı yemek üzereyiz” yorumunu yaptı.
Kısa sürede dünya genelinde binlerce insana ulaşan fotoğraf sosyal medyayı da ikiye böldü. Fotoğrafın altına yorumlar yağdı, tartışmalara ünlü isimler de dahil oldu. Taylor Swift ve Justin Bieber elbisenin siyah ve mavi olduğunu savunurken Kim Kardashian beyaz ve altın rengini gördüğünü söyledi.

Orijinali mavi ve siyah
Elbiseyi üreten İngiliz Roman Originals markası ise mavi ve siyah olduğunu açıkladı. Firma, 4 farklı renkte hazırlanan elbisenin beyaz ve altın renklerde de üretileceğini belirtti. ABD’deki Randolph-Macon Üniversitesi’nde görev yapan psikoloji bölümü başkan yardımcısı Profesör Cedar Riener, retinadaki çubukların kırmızı, mavi ve yeşil renge göre kodlandığını belirterek herkesin renkleri farklı derecelerden algılayarak gördüğünü belirtti.
Wired dergisine konuşan Washington Üniversitesi’nden renk araştırmacısı Jay Neitz ise, “30 yıldır insanların renk algılarını araştırıyorum ve bu en radikal vaka” dedi. Neitz ikilemin göz fizyolojisi ile ilgili olabileceğini dile getirdi. Araştırmacı, yaşlıların gözlerinin mavi ışığa olan duyarlılığını kaybettiğini ekledi. Yaşı ilerleyen kişilerin beyaz ve altın rengi görme ihtimallerinin daha yüksek olduğunu belirtti.