Ege Bu gıdalar mutlu ediyor

Bu gıdalar mutlu ediyor

14.12.2017 - 00:44 | Son Güncellenme:

Yaşar Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, çikolata, bal, fındık, muz, yeşil yapraklı sebzeler gibi gıdaların mutluluk hissi verdiğini belirtti

Bu gıdalar mutlu ediyor

Birtakım gıdaları fizyolojik etkileriyle birlikte ruhsal durum ile de bağlantılı olarak ele almak gerektiğini belirten Yaşar Üniversitesi Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, “Bazı yiyeceklerin enerji verici ve rahatlatıcı bir etkisi bulunuyor. Örneğin çikolata, bal, fındık, muz, incir, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler gibi gıdalar mutluluk hissi verebilecek olan gıdalar olarak biliniyor. Ayrıca tarçın, kekik, nane, kimyon, zencefil, rezene gibi baharatların ise rahatlatıcı etkisi olduğundan, dolaylı olarak mutluluk yaratabilecek potansiyeli var” dedi.
Gıdaların vücutta hangi yollardan geçerek mutluluk hissi yarattığını da anlatan Uzel, “Örneğin çikolata, içerisinde bulunan tryptofan ve phenylethylamin sayesinde uyarıcı etkiye sahip. Tüketildikten sonra bu bileşenler sayesinde beyin aktive olur, sonrasında vücut endorfin ve serotonin adı verilen mutluluk hormonlarını normalden daha çok salgılar. Bu hormonlar mutluluk hissi uyandıran hormonlar olduğundan, kişi kendini ruhen daha iyi hisseder” diye konuştu.