Dünya Bu kez de ‘adaleti engelleme’ soruşturması

Bu kez de ‘adaleti engelleme’ soruşturması

16.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rusya’nın ABD seçimlerine müdahalesini soruşturmak üzere özel olarak atanan Robert Muller, bizzat Donald Trump’ı da, adaleti engelleme şüphesiyle soruşturma kapsamına aldı...

Bu kez de ‘adaleti engelleme’ soruşturması

ABD Başkanı Donald Trump hakkında adaletin işleyişini engellediği iddiasıyla soruşturma açıldı. ABD’nin saygın gazetesi “Washington Post”un haberine göre soruşturma, göreve özel olarak getirilen eski FBI Başkanı Robert Mueller tarafından yürütülecek. Mueller, FBI tarafından Donald Trump’ın 2016’daki seçim kampanyası süresince Rusya olan ilişkilerinin araştırıldığı soruşturmanın başına getirilmişti. Habere göre üç üst düzey istihbarat yetkilisi, konuyla ilgili olarak Muller’a ifade vermeyi kabul etti. Donald Trump’ın avukatı Marc Kasowitz ise, FBI’ın Washington Post gazetesine böyle bir bilgiyi sızdırmasının kabul edilemez ve yasa dışı olduğunu söyledi, ancak herhangi bir yalanlamada bulunmadı.
Bu gelişme, soruşturmada bir dönüm noktası olarak adlandırılıyor. Zira şimdiye kadar konu, Rusya çerçevesinde değerlendiriliyordu. Trump ise başından bu yana suçlamaları cadı avı olarak nitelendiriyor. Trump konuyla ilgili yaptığı son açıklamada, “Rusların seçimlere müdahalesiyle ilgili bir hikaye uydurdular, hiçbir kanıt bulamadılar. Şimdi de bu hikayeden adaleti engelleme çıkartıyorlar” dedi.
Rusya’dan Comey’e teklif
Rusya kanadında ise Devlet Başkanı Vladimir Putin, televizyonlardan canlı yayında halkın sorularını yanıtladı. Eski FBI direktörü James Comey’nin ifade sırasında Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale ettiği iddialarını kanıtlayabilecek herhangi bir delil sunmadığını vurgulayan Putin, Comey’nin Trump’la yaptığı görüşmelerin içeriğini basına sızdırmasını “çok tuhaf” olarak tanımladı. Comey’nin bir FBI başkanından ziyade bir aktivist gibi hareket ettiğini, bu nedenle de eski NSA çalışanı Edward Snowden’dan farkı olmadığını belirten Putin, Comey’ye de siyasi sığınma hakkı vermeye hazır olduklarını söyledi.

Saldırgandan garip soru!

ABD’nin Virginia eyaletine bağlı Alexandria kentinde beyzbol antrenmanı yapan Cumhuriyetçi Kongre üyelerine düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin yeni bir detay ortaya çıktı. Buna göre saldırgan, ateş açmadan önce antrenmandan erken ayrılan ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Jeff Duncan’a “beyzbol oynayanların hangi partinin mensubu olduğunu” sordu. CNN muhabiri Rebecca Berg’in aktardığına göre Duncan, “Saldırgan koşu kıyafetleri
giyiyordu. Antrenman yapanlar Cumhuriyetçi mi, Demokrat mı? diye sordu” dedi.
Öte yandan Reuters haber ajansı, saldırganın 66 yaşındaki James T. Hodgkinson olduğunu bildirdi. Hodgkinson’ın, Demokrat Parti’nin ABD başkan aday adayı Bernie Sanders’ı desteklediği, sosyal medya hesaplarında ABD Başkanı Donald Trump’a karşı mesajlar paylaştığı ve protestolara katıldığı belirlendi.

Senato’dan Rusya’ya yaptırım kararı
ABD Senatosu, Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar uygulamak ve Donald Trump’ın yaptırımları kaldırmasını zorlaştırmayı amaçlayan yasa tasarısını ezici çoğunlukla onayladı. Senatoda Cumhuriyetçi ve Demokratların görüş birliğine vardığı nadir anlardan biri olan oylamada, yasa tasarısı 97’ye 2 oyla kabul edildi. Cumhuriyetçi Senatör John McCain bu değişikliklere ihtiyaçlarının olduğunu, kaybedecek zamanlarının olmadığını söyleyerek, “Putin’e ve öteki muhtemel saldırganlara demokrasimize yapılacak saldırıyı kabul etmeyeceğimize dair sert bir mesaj göndermek gerekiyor” dedi. Bu gelişme, Trump’ın Rusya’ya karşı “yumuşama” girişimlerinin Senato’da sert direnişle karşılandığı anlamına geliyor.

Haberin Devamı