Gündem Bu mesleklerde gelecek var!

Bu mesleklerde gelecek var!

16.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Teknoloji hızla gelişiyor, o nedenle teknolojiyle ilgili tüm meslekler, bugün olduğu gibi gelecekte de çok ilgi görecek. Dünya nüfusu hızla yaşlandığı için sağlık alanındaki meslekler de popüler olmaya devam edecek

Bu mesleklerde gelecek var

ZAMANLA bazı mesleklerin kaybolduğunu, bazı mesleklerin ise daha popüler olduğunu, değişen ihtiyaçlara göre birçok yeni mesleğin ortaya çıktığını görüyoruz. Tabii ki insan ve ihtiyaçları olduğu müddetçe bazı meslekler popülerliğini hiçbir zaman yitirmeyecek. Doktorlara, mühendislere, avukatlara her zaman ihtiyaç olacak. Benim gibi lisede okuyan her arkadaşım gibi kara kara düşündüğüm sorulardan biri “Hangi mesleği seçeceğim?” oluyor. Aklımda birkaç klasik meslek var. Ancak son yıllarda popüler olan ve geleceğin meslekleri olarak görülen bazı meslekler de ilgimi çekiyor. Bu dönemde hangi mesleği seçeyim diye düşünen arkadaşlarım için birkaç öneri hazırladım:
- Enformasyon Mühendisliği: Gelecekte en gelişmiş toplumlar bilgiyi üretebilen ve buna sahip olan toplumlar olacak. Enformasyon mühendisleri, uzmanları bir araya getirerek doğru bilgiyi topluma ulaştıracak.
- Tasarım Mühendisliği: Artık kalitesiz ve sıradan ürünler değil de göze hoş görünen, kullanışlı, kaliteli ürünlere ihtiyaç var. Burada da devreye tasarım mühendisleri girecek.
- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanlığı: Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de nüfus yaşlanıyor. Bu nedenle sağlıkla ilgili yaşam kalitesinin artırılmasında fizik tedavi uzmanlarının uygulamaları önem kazanıyor.
- Genetik Mühendisliği: Teknoloji geliştikçe yeni yeni sorunlar da ortaya çıkıyor. Canlıların kalıtsal özelliklerini değiştirip, onlara yeni işlevler kazandırmaya çalışan genetik mühendisleri, yeni hastalıklara tedaviler bularak çalışmalarını sürdürecekler.
- Yazılım Uzmanı / Yazılım Geliştirme Mühendisi: Kullandığımız bilgisayarların, cep telefonlarının hepsinin altında yazılım yatar. İleride de yeni teknolojik gelişmeler için yazılım uzmanına ve yazılım geliştirme mühendislerine çok ihtiyaç olacak.
- Mobil Uygulama Geliştiricisi: Telefonlar geliştikçe, hayatımız kolaylaşmaya devam ediyor. Bu nedenle telefonlarda bulunan uygulamaları yapabilecek kişilere daha çok ihtiyaç duyacağız.

Haberin Devamı

Diş sağlığı neden önemli?

Sindirim sistemimizin başlangıcı olan ağız, dişlerimizin yardımıyla bütün besinleri sindirime hazırlar. Organlarımızın korunması için ağız ve diş sağlığı çok önemli. İnsan sağlığını doğrudan tehdit etmediği düşünülse de birçok hastalık, ağız ve diş sağlığına yeterince önem vermediğimiz için ortaya çıkıyor.
Diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve diş gelişim bozuklukları bu hastalıklardan bazıları. Diş sağlığının bozulması kalp, böbrek, eklemler gibi vücudun diğer bölgelerinde de önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Ağız ve dişlerin görevlerini tam olarak yapabilmeleri için sağlığımıza özen göstermeliyiz.

Düzenli fırçalayın!
Ağız ve diş sağlığımızı korumak için dişlerimizi düzenli fırçalamalıyız. Diş fırçalamanın ilk adımı doğru diş fırçası seçimiyle başlıyor. Diş hekimimizin tavsiyelerine uyarak seçeceğimiz diş fırçasıyla dişler, günde en az iki kere düzenli olarak fırçalanmalı.
Kullandığımız macunlar da yine diş hekimi tavsiyesiyle alınmalı. Ayrıca ağız gargarası, diş ipi de ağız ve diş sağlığımızı korumada yardımcı oluyor. Yine en az altı ayda bir diş hekimine gitmemizde de yarar var. Diş ağrıları yaşadığımızda da vakit kaybetmeden diş hekimine başvurmak gerekiyor.

Haberin Devamı

2015’in trend müziği: DUBSTEP

Kökeni İngiltere’nin Güney Londra bölgesi olan elektronik dans müziği Dubstep, 2000’li yılların başında tekno müziğin etkisiyle jungle, dub ve reagge karışımı olarak ortaya çıktı. Sabit bir ritmi olmayan Dubstep, beynin ritim algılama sistemini fazlasıyla yoran bir müzik türü. En önemli özelliği hızlı ritimleri yavaşlatıp yavaş ritimleri de hızlandırarak birbirine karıştırmasıdır. Rihanna, Britney Spears, Korn, Skream, Benga, Unicorn Kid, Truth, Kode9, Digital Mystikz, Artwork, Geriom, Warrior Queen, El-B, Zed Bias gibi birçok şarkıcı bu türü kullanıyor. Bu müzik türünün son dönem parlayan yıldızı ise Skrillex, 30 Ocak 2015’te Garaj İstanbul Sahnesi’ndeki konserinde müzikseverlerle buluşacak.
Dubstep’te ilk 5
- Skrillex - First of the Year
- Skream & Example - Shot Yourself in the Foot Again
- Kode9 - Nine Samurai
- Magnetic Man Mad
- Digital Mystikz Intergalactic

Haberin Devamı

Korkunç İvan taç giydi

* 2010- İstanbul Avrupa Kültür Başkenti oldu. 7 tepeden aynı anda yapılan etkinliklerle İstanbul resmen Avrupa Kültür Başkenti ilan edildi.
* 2001- Kongo Devlet Başkanı Laurent Desire Kabila öldürüldü.
* 1996- “Avrasya” feribotu silahlı eylemciler tarafından 177 yolcu ve 55 mürettebatıyla Trabzon limanında rehin alındı ve İstanbul’a doğru kaçırıldı. Eylemciler Çeçenistan sorununa dikkat çekmek istediklerini söylediler.
* 1980- Bilim insanları interferon üretmeyi başardı.
* 1979- Şah Muhammed Rıza Pehlevi, ailesi ile birlikte İran’ı terk ederek Mısır’a yerleşti.
* 1970- Muammer Kaddafi Libya Başkanı oldu.
* 1956- Uluslararası Basın Enstitüsü Türkiye’de basına baskı yapıldığını açıkladı.
* 1952- Gazeteci ve yazar Ercüment Ekrem Talu’ya Fransız “Légion d’honneur” nişanı verildi. Yazar bu ödüle Türk-Fransız kültür ilişkilerine katkılarından dolayı layık görüldü.
* 1929- Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 1946 yılında bugün, İş ve İşçi Bulma Kurumu Kanunu’nu kabul etti.
* 1928- Cemal Reşit Rey’in “12 Anadolu Türküsü” adlı ses ve piyano için yapıtı ilk kez seslendirildi.
* 1920- Milletler Cemiyeti ilk toplantısını Paris’te yaptı.
* 1846- İlk Ziraat Bakanlığı (Nazırlığı) kuruldu.
* 1595- Padişah III. Murat, 49 yaşında öldü. III. Mehmet tahta çıktı.
* 1556- Philip II, İspanya’nın kralı oldu.
* 1547- Rus Çarı Korkunç İvan taç giydi.

Haberin Devamı

BUGÜN:

* Dünya Hijyen Günü
* Basın Onur Günü

MEKTEBİM’DEN HABERLER

Enerji kaynakları sonsuz değil

Her geçen gün enerji kaynaklarının kullanımı değişen ve gelişen dünyamızda artmakta ve buna bağlı olarak da kaynakların tükenme ihtimali ortaya çıkmakta. Gelecekte alternatif enerji kaynaklarını doğru kullanan ülkeler diğer bütün dünya ülkeleri arasında söz sahibi olacak.
Biz de bu konulara dikkat çekmek amacıyla Mektebim Okulları olarak Enerji Tasarrufu Haftası kapsamında I. Alternatif Enerji Kaynakları Forumu’nu Beylikdüzü Kampüsümüzde düzenledik. Foruma Haliç Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Engin Türe, İTÜ Nükleer Enerji Bilgilendirme Merkezi Müdürü Dr. Senem Şentürk Lüle, CİC Enerji A.Ş CEO’su Serap Özdemir Karaoğlu, Laterna Alternatif Enerji A.Ş Genel Müdürü Semih Gürses ve Doğa Bilimleri Derneği Başkanı Altuğ Revnak Eti katıldı. Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim Müdürü Yafes Bakırcı ve Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Çakılcıoğlu’nun konuşmalarıyla başlayan foruma çeşitli okullardan fizik ve fen bilgisi öğretmenleri de katılım gösterdi.

Haberin Devamı

Yonca Cevher ile keyifli bir sohbet

Mektebim Okulları’nın “Ailemle okuYORUM” projesine ünlü isimlerden destek gelmeye devam ediyor. Birçok sanatçının katıldığı projeye oyuncu ve seslendirme sanatçısı Yonca Cevher de destek verdi. Mektebim Okulları Türkçe Bölümü olarak düzenlediğimiz “Ünlülerle Sohbet” etkinliğine katılan Cevher’le tiyatro, sinema ve dublaja dair keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Cevher, söyleşi sonrasında bizlerle bir araya gelerek kitap okudu. Okuma alışkanlığının insanı beslediğini, dilini geliştirdiğini, bakış açısını değiştirdiğini dile getiren Cevher, ailelerin çocuklarına ayıracağı kısacık bir zaman diliminde bu etkinliği gerçekleştirebileceğine dikkat çekti.