Kültür Sanat Bu müdüre kulak verin!

Bu müdüre kulak verin!

01.03.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Resim Heykel Müzesi, personel sıkıntısı nedeniyle kısıtlı olarak hizmet verebiliyor. Kadro sorununu çözülürse müze saat 21.00’e kadar açık kalabilecek.

Bu müdüre kulak verin

Yasemin Bay

Bu yıl kuruluşunun 70. yılını kutlayan İstanbul Resim Heykel Müzesi, hafta sonları kapalı. Türkiye’nin en büyük koleksiyonuna sahip olan müze, hafta içi ise sadece 10.00 - 16.30 arasında açık.
Bütün müzeler geç saatlere kadar, üstelik hafta sonları da gezilebilirken, İstanbul Resim Heykel Müzesi’nin bu kadar kısıtlı süre açık olmasının nedeni personel sıkıntısı. Müze Müdürü Prof. Dr. Ferit Özşen de bu durumdan şikâyetçi.
9 bin metrekare alan üzerine kurulu olan müzede dokuz görevli çalışıyor. Bu dokuz görevlinin ikisi gece bekçisi olarak görev yapıyor. Gün içinde sadece yedi görevli müzede bulunuyor. Bir görevli, kameraları kontrol ediyor, biri kapıda duruyor. Türk sanatının en önemli eserlerinin ve aynı zamanda dünya sanatından özel resimlerin de bulunduğu alanlarda sadece beş güvenlik görevlisi çalışabiliyor. Tüm görevliler memur olduğu için mesaileri 17.00 itibariyle bitiyor. Prof.  Dr. Özşen, kendilerine kadro verilirse müzeyi hafta içi 21.00’e kadar ve pazar günleri de açık tutmak istediğini vurguluyor:

Kadro verilse...
 “Eskiden cumartesi günleri açıktık. Fakat artık tadilat dolayısıyla kapalıyız. Eleman ihtiyacımız var. Mimar Sinan Üniversitesi’ne bağlı olduğumuz için onların üzerinden bize eleman verilebiliyor. Bir talepte bulunduk, ama henüz sonuçlanmadı. Müzemizde çok salon var. Kolay kontrol edilebilir bir müze değil. Onun için de gözetmen sayısını artırmak lazım.
Gündüz çalışan iki arkadaşımız alt katta, üçü üst katta duruyor. Her ziyaretçinin yanında bütün odaları tek tek dolaşıyorlar, ziyaretçilere de ayıp oluyor aslında. Güvenlik sistemimizin geliştirilmesi gerek. Bize 20 - 25 güvenlik görevlisi yetecek.”
Müzede yaklaşık 10 gün önce restorasyon çalışmalarına başlandı. Özşen, restorasyonun Milli Saraylar Daire Başkanlığı ekipleri tarafından yürütüldüğünü ve en az iki yıl süreceğini söylüyor. Geçen yıl Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in çalışmaları sonucunda 3 milyon YTL’lik  bir ödenek aldıklarını, bu yıl ise bütçeden 1 milyon YTL ayrıldığını belirten Özşen, onarım süresince envanterlerindeki eserleri başka müzelerde sergilemeyi amaçladıklarını belirtiyor:
“Eskiden 10 resim veriyorduk dışarıya. Şimdi daha fazla eser verebileceğiz. İstanbul Modern büyük bir sergi istedi. Sabancı Müzesi’nde hat koleksiyonumuzdan oluşan bir sergi olacak. Pera Müzesi ile sergi yapacağız.”

Restorasyonda neler yapılacak?

Restorasyon kapsamında sergileme panoları sökülüp duvarlardaki motifler araştırılacak. Duvarlardaki işlemelere ulaşılacak. Çatı tekrar yapılacak. Salonların zeminlerindeki eğimler düzeltilecek. Bodrum katı rutubetten kurtarılacak. Ahşap parkeler onarılacak. Yeni bir sergileme ve ışık düzeni oluşturulacak. Güvenlik sistemi yenilenecek; gece görüş kameraları ve resimlere fazla yaklaşıldığında ses veren görünmez duvarlar yerleştirilecek. Ahşap ve kâgir bir bina olduğu için duvarlarda çürüme olup olmadığına bakılacak, deprem için kontroller yapılacak.  Kapı ve pencerelerdeki boyalar sökülecek. Pencerelerin doğramaları yeniden ele alınacak.