Ekonomi ‘Bu rapor çöp değerinde’

‘Bu rapor çöp değerinde’

10.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Meclis’te Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’nın görüşmeleri sürerken HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın kredi değerlendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin puanını düşürdüğünü dile getirmesi Maliye Bakanı Naci Ağbal’ı öfkelendirdi.

‘Bu rapor çöp değerinde’

‘Yalan yanlış bir rapor’

Haberin Devamı

İkili arasında sert tartışmalar yaşandı. Ağbal, Moody’s’in Türkiye’yi kötüleyen raporları bulunduğunu belirterek, “Yalan ve yanlış olan bir kurumun, yine yalan ve yanlış olan bir raporunu doğruymuş gibi genel kurulun huzurunda tekrarlıyorsunuz ve bunun üzerinden bir evham ve hikaye üretmeye kalkıyorsunuz, size kimse inanmaz. Moody’s’in verdiği notun bizim açımızdan hiçbir itibarı yoktur” dedi.

Ağbal, şunları söyledi: “Esasen, Moody’s’in raporunun kendi itibarı da zayıftır. Neden çünkü bu Moody’s, 15 Temmuz alçak darbe girişiminden sonra Türkiye ekonomisinin gerçeklerine aykırı ve Türkiye’yi kötüleyen raporlar yayınladı. 2017 Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesinde, ‘Türkiye ekonomisi 2017’de büyüse büyüse yüzde 2 veya 3 büyür’ dedi. Ama ne oldu 2017 sonu itibarıyla Türkiye ekonomisi yüzde 7’nin üzerinde büyüdü. ‘2017’de bütçe açıkları sürdürülemez seviyelere gelecek’ diyen Moody’s yılın sonunda bütçe açığının yüzde 1.5 seviyesinde kaldığını da gördü. Onun için, bugün piyasaların Moody’s’in raporu’na karşı verdiği tepki sıfırdır. Moody’s’in raporunun kendisi sıfır almıştır. Türkiye ekonomisi sağlam temelleriyle, güçlü yapısıyla, kamu yönetimindeki kalitesiyle bu büyüme hikâyesini devam ettiriyor. Moody’s’in kendisi hikâye olacak. Senin yazdığın raporların bir itibarı yok, yazdığın raporlar çöp değerinde.” Mustafa İstemi - Ankara

Haberin Devamı

Japonlar için ‘yatırım yapılabilir’

Japan Credit Rating (JCR) Eurasia Başkanı Orhan Ökmen, JCR’ın, Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviye olan “BBB- Stable” kategorisinde tutmaya devam ettiği belirtti. Orhan Ökmen, Türkiye ekonomisinin, istatistiklere yansıyan görünür gücünden daha yüksek bir güce sahip olduğunu söyledi. Ekonominin reel gücünü kavrayabilmek ve sayısallaştırabilmek için ülke analistlerinin yazılı olan ve yazılı olmayan iç hukuk sistemine, sektörler arasında dikey-yatay geçişkenliklere, kamu-özel iş birlikteliklerine, ortaklar ile şirketleri arasındaki geleneksel garanti-kefalet-nakit yardımlaşmalarına tam anlamıyla vakıf olmaları gerektiğini anlatan Ökmen, lokal olarak bizzat Türkiye’de ve bölgede organize olmayan uluslararası kuruluşların bu yazılı olan/olmayan iç hukuku ve iç süreçleri layıkıyla kavrayamadığını ve Türkiye ekonomisinin gerçek gücünü sayısallaştırmakta zorluk yaşadığını vurguladı. Ökmen, borç yenileme ve çevrimlerinde Türkiye’nin yakın gelecek ve orta vadede zorluk yaşamasının beklenmediğini söyledi.