Siyaset Bu tutumdan artık bıktık!

Bu tutumdan artık bıktık!

16.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çavuşoğlu, Alman mevkiidaşı Steinmeier’e, AB ülkelerinin Türkiye’ye yönelik tavrına tepkisini dile getirdi. Çavuşoğlu, “Türkiye’yi aşağılayıcı tutumlardan gerçekten bıktık” dedi

Bu tutumdan  artık bıktık

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; Türkiye’nin Almanya ve AB’ye yönelik sert eleştirilerini Federal Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’ın yüzüne söyledi. Steinmeier, Türkiye’nin Almanya ve AB ile ilişkilerinin gerilimli olduğu bir dönemde Ankara’yı ziyaret etti. Çavuşoğlu ile Steinmeier yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

‘Eşit ortağız’

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Bizim Avrupa ülkelerinden ve Almanya’dan beklentilerimiz şudur: Farklılıklarımız olabilir, değişik görüşlerimiz olabilir ama Türkiye’yi eşit bir ortak olarak görmek durumundasınız. Türkiye’nin AB’ye ihtiyacı var, AB’nin de Türkiye’ye ihtiyacı var ama AB’nin sık sık Türkiye’ye olan ihtiyacını unuttuğunu ve inkar ettiğini görüyoruz.” İfade özgürlüğüne yönelik eleştirileri de değerlendiren Çavuşoğlu, “Bir gazeteci kimliği var diye eğer bu kişi casusluk yaptıysa, yargılandıysa ve ceza aldıysa bunu bir kahraman gibi, bunu bir sadece gazeteci ve ifade özgürlüğü engellenmiş bir kişi gibi Almanya en üst düzeyde bunu kabul ederse elbette o zaman Cumhurbaşkanımız da biz de tepki gösteririz” görüşünü dile getirdi.Çavuşoğlu, Almanya’daki en az 4 bin 500 PKK’lı terörist ile ilgili davaların nasıl sonuçlandığını bilmediklerini, iadesini istedikleri PKK’lılardan bugüne kadar sadece üçünün verildiğini söyledi.
Çavuşoğlu şöyle devam etti: “Her gün bir ülkenin dışişleri bakanı kalkıyor kendi başına, yok Türkiye’yi atalım, şudur budur... Sen kimsin de Türkiye’yi atıyorsun. Biz de diyoruz ki biz bu muameleyi hak etmiyoruz. Dolayısıyla bu kararı halkımıza sorarız, halkımız karar verir. Yani iki de bir böyle Türkiye’yi aşağılayıcı tutumlardan biz artık bıktık, gerçekten bıktık.”

‘Müzakereler sürdürülmeli’

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, AB yetkililerinin dile getirdiği müzakere sürecinin durdurulması görüşüne katılmadığını belirtti. Çavuşoğlu ile görüşen Steinmeier; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından da kabul edildi.
Steinmeier, Çavuşoğlu ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, Ankara’ya yeniden gelmekten ve doğrudan diyalog kurulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 15 Temmuz’daki darbe girişimini şiddetle kınadıklarını belirten Steinmeier, “Bu zor gecede sokağa çıkanlara büyük sempati duyuyoruz. Bu ülkenin demokratik kurumlarını savunanlara olan desteğimizi de teyit etmek istiyorum” dedi.

‘Birbirimize muhtacız’

Bu tutumdan  artık bıktık

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bombaladığı TBMM’nin zarar gören alanlarını gezdi. ERÇİN TOP-AA

Çavuşoğlu ile görüşmesinin kolay geçmediğini söyleyen Steinmeier, Çavuşoğlu’nun görüşmede açık ve dürüst olmasından ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkürlerini iletti. Steinmeier, “Bu tek taraflı bir ilişki değil, birbirimize ihtiyacımız olduğunu düşünürsek, sorunları çözebiliriz. Sadece ekonomik olarak değil, siyasi olarak da birbirimize ihtiyacımız var” dedi. Ülkesinde 3.5 milyon Türk kökenli kişinin yaşadığını söyleyen Steinmeier, bu derin ilişkilerin tehlikeye atılmaması gerektiğini ve iki ülke arasındaki açık ve dürüst diyaloğun çok önemli olduğunu vurguladı. Steinmeier, “Ben şunu rica ediyorum; bunun bir tepeden bakarak ders verme olarak algılanmamasını, Türkiye’nin egemenliğine saygısızlık olarak algılanmamasını rica ediyorum” dedi. AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda Türkiye-AB ilişkilerinin ele alındığını hatırlatan Steinmeier, “Müzakerelerin sürdürülmemesinin daha uygun olacağını savunanlar var. Ben farklı bir fikir savunuyorum ve bunu da ifade ettim. Bence bu, Türkiye’de verilmesi gereken bir karar” ifadesini kullandı.

Avrupa’ya yakınlaşma kriterlerinin açık olduğunu vurgulayan Steinmeier, Türkiye’nin AB’ye yakınlaşma ya da AB’den uzaklaşma kararının herhangi bir AB başkentinde değil, Türkiye’de verilmesi gereken bir karar olduğunu belirtti.

Bu tutumdan  artık bıktık


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’i Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul etti. AA

‘Haksız eleştirileri esefle karşılıyoruz’

Başbakan Binali Yıldırım, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’i kabulünde, Türkiye’nin, AB çevrelerinden gelen haksız eleştirileri esefle karşıladığını ve diyaloğun sürdürülmesine önem verdiğini söyledi. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Yıldırım, Başbakanlık Resmi Konutu’nda kabul ettiği Steinmeier’i Almanya’da cumhurbaşkanı adayı ilan edilmesi dolayısıyla tebrik etti. Almanya’yı yakın bir dost ve müttefik olarak gördüklerini belirten Yıldırım, Türkiye’nin, AB çevrelerinden gelen haksız eleştirileri esefle karşıladığını ve diyaloğun sürdürülmesine önem verdiğini vurguladı. Steinmeier de gelecek süreçte Türkiye ve Almanya’nın her alanda işbirliği içinde olmasının önem arz ettiğini vurguladı. l ANKARA Milliyet