Gündem Kar ne zaman geliyor? Çok soğuk olacak...

Kar ne zaman geliyor? Çok soğuk olacak...

04.01.2015 - 10:24 | Son Güncellenme:

Bugün, öğle saatlerinden itibaren ülkeyi etkisi altına alacak "çok soğuk hava", Marmara ve Ege Bölgesi'nde gece, hava sıcaklıklarını sıfırın altında 10 dereceye kadar düşürecek, don olayları yaşanacak. CNNTürk'te konuşan Bünyamin Sürmeli ise İstanbul'a karın yarın öğlden sonra geleceğini ama asıl salı ve çarşamba günleri daha yoğun olacağını söyledi. Meteorolojiden ise Ege ve Akdeniz için çok kritik bir uyarı geldi. Yarın 'tam fırtına' var...

Kar ne zaman geliyor Çok soğuk olacak...

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Balkanlar ve Karadeniz üzerinden gelen çok soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girecek ülkede kar yağışı ve don bekleniyor.

Haberin Devamı

Ülke genelinde etkili olacak bu meteorolojik şartlarla hava sıcaklıkları yarından itibaren batı bölgelerden başlayarak hafta sonuna kadar 8 ila 12 derece azalarak mevsim normallerinin altına düşecek, gece ayazları yaşanacak.

Marmara ve Ege Bölgesinde de dondurucu soğuklar oluşacak ve gece sıcaklıkları sıfırın altında 10 dereceye kadar düşecek.

Yapılan son tahminlere göre, hafta içinde Bursa ve Balıkesir'de gece en düşük sıcaklığın, sıfırın altında 10, Çanakkale'de 5, Yalova'da 4 ve İstanbul'da 2 dereceye kadar inmesi bekleniyor.

İzmir'de ise gece en düşük sıcaklığın sıfırın altında 4, Manisa'da 6 ve Aydın'da ise 2 dereceye kadar düşeceği tahmin ediliyor.

Marmara'da gündüz en yüksek hava sıcaklığının da 2 ila sıfırın altında 2 derece olacağı öngörülüyor.

Haberin Devamı

Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi, don olayına karşı vatandaşları SMS ile uyarıyor. Cep telefonlarına gönderilen SMS'lerde, "Su sayaçlarını, soğuk hava şartlarından olumsuz etkilenmemesi için lütfen cam yünü, talaş gibi izolasyon malzemeleriyle koruma altına alınız" deniliyor.

İSTANBUL'A KAR NE ZAMAN GELİYOR
CNNTürk'te konuşan Bünyamin Sürmeli'ye ise 'Yarın İstanbul'a kar geliyor mu?' sorusu soruldu. Sürmeli, yarın öğleden sonra kar görüleceğini ama salı ve çarşamba günleri daha şiddetli olacağını söyledi. Pazartesi akşamı karla karışık yağmur görüleceğini kaydeden Sürmeli şöyle konuştu:
MARMARA GÜNDÜZ 0 DERECENİN ALTINI GÖRECEK
Yarın öğleden sonra kar geliyor. Ama asıl Salı ve çarşamba biraz daha fazla kar geliyor. Sıkıntılı olan durum fırtına ve soğuk havası. Çarşambaya kadar gündüz 0 derecenin altın görülecek. Ki Marmara'dan bahsediyoruz. İç bölgeler de çok daha soğuk olacak.
EGE VE AKDENİZ İÇİN KRİTİK UYARI: TAM FIRTINA
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde tam fırtına beklendiğini duyurdu.
Ege Denizi için pazartesi günü fırtına uyarısı yapan Meteoroloji, yaptığı açıklamada "Pazartesi günü sabah saatlerinden itibaren kuzey ve kuzeydoğu yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (60-75km/s) fırtına bekleniyor. Fırtına Ege'de perşembe günü etkisini kaybedecek" ifadelerini kullandı.
ÇARŞAMBA GÜNÜ KUVVETLİ FIRTINAYA DÖNÜŞECEK
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Batı Akdeniz'de pazartesi günü akşam saatlerinden sonra fırtına beklendiği belirtilerek "Pazartesi günü akşam saatlerinden sonra batı ve kuzeybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (60-75km/s) fırtına bekleniyor. Fırtına Çarşamba günü öğle saatlerinde kuzeyli yönlerden 7 ila 9 kuvvetinde (70-90km/s) kuvvetli fırtınaya dönüşecek. Fırtına etkisini Perşembe günü öğle saatlerinde kaybedecek" denildi.
PAZARTESİ GÜNÜ SABAH SAATLERİNDEN SONRA...
Doğu Akdeniz için de uyarıda bulunan Meteoroloji, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Pazartesi günü sabah saatlerinden sonra güneybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (60-75km/s) fırtına bekleniyor. Fırtına aynı gün akşam saatlerinde güneybatı yönlerinden 8 ila 10 kuvvetinde (80-100km/s) tam fırtınaya dönüşecek. Salı günü sabah saatlerinden itibaren tekrar güneybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde fırtına şeklinde esecek olan rüzgarın, Çarşamba günü sabah saatlerinden itibaren kuzey ve kuzeybatı, doğusunda kuzey ve kuzeydoğu yönlerinden 6 ila 8 kuvvetinde fırtınaya dönüştükten sonra Cuma günü ilk saatlerde etkisini kaybedeceği tahmin ediliyor". Tam fırtına beklendiğini açıklayan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ulaşımda aksamalar gibi oluşması muhtemel risklere karşı da uyardı.
DOĞU DONUYOR... -12'Yİ GÖRDÜ

Haberin Devamı

Doğu Anadolu Bölgesi'nde gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 12 dereceyle Kars'ta ölçüldü. Meteoroloji Tahmin ve Uyarı Merkezi yetkililerinden alınan bilgiye göre, İzlanda üzerinden gelen alçak basınç merkezi etkisi altında bulunan bölgede, hava parçalı ve çok bulutlu, aralıklarla kar yağışlı, Erzincan ve çevresinde yağmur ve karla karışık yağmur şeklinde geçecek.
Yağışlarla bölge genelinde hava sıcaklığında 2 ile 4 derece düşüş olması, rüzgarın güney ve güneybatı yönlerden hafif, zamanla orta kuvvette esmesi bekleniyor.
Gece en düşük hava sıcaklığı Iğdır'da 2, Erzincan'da sıfır, sıfırın altında olmak üzere Kars'ta 12, Ağrı'da 10, Ardahan'da 8, Erzurum'da 6, Bitlis'te 4, Muş'ta 3, Van ve Hakkari'de 1 derece olarak kaydedildi.
Günün en yüksek hava sıcaklıklarının da Erzincan'da 5, Iğdır'da 4, Van ve Hakkari'de 2, Muş'ta 1, Ağrı'da sıfır, sıfırın altında olmak üzere Ardahan'da 2, Erzurum, Kars ve Bitlis'te 1 derece olması tahmin ediliyor.
Kar kalınlıkları ise Bitlis'te 22, Van'da 2, Ağrı'da 4, Erzurum'da 7, Kars'ta 10, Ardahan'da 17, Erzurum'daki Palandöken Kayak Merkezi'nde 33 ve Konaklı Kayak Merkezi'nde 26, Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Cıbıltepe Kayak Merkezi'nde 22 santimetre ölçüldü.
Meteoroloji yetkilileri, bölge genelinde etkisini sürdürecek olan kar yağışıyla sabah ve gece saatlerinde sis, pus, buzlanma ve don olayları görülebileceğini belirterek, herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmaması konusunda vatandaşları uyardı.