Geri Dön

Bülbül yuvası tarifi

Şerbetli tatlılar arasında çok sevilen ve bilinen bülbül yuvası tarifini sizinle paylaşıyoruz. Orta kısmı boşluk, kenar kısımları büzgülü olan çıtır hamur tatlısı adını şeklinden alır. Ceviz içi ya da toz Antep fıstığıyla süslenir. İşte bülbül yuvası tarifi...

Bülbül yuvası tarifi
  • Fırında
  • 6+ Kişilik
  • 60+ dk (Hazırlanma Süresi)
  • 30 dk (Pişirme Süresi)

Malzemeler

-2 adet yumurta
-1/4 çay kaşığı tuz
-4 yemek kaşığı süt
-3 tatlı kaşığı yoğurt
-3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
-1/2 su bardağı su
-2 yemek kaşığı elma sirkesi
-5,5 su bardağı un
-1 yemek kaşığı mısır nişastası

Şerbeti için:
-3,5 su bardağı toz şeker
-3,5 su bardağı su

Üzeri için:
-1/2 su bardağı ayçiçek yağı
-3 yemek kaşığı tereyağı
-1 su bardağı toz antep fıstığı

Bülbül Yuvası Nasıl Yapılır?

-Yumurtaları karıştırma kabına alın. Tuz ekleyip elinizle hafifçe karıştırın.
-Sırasıyla; süt, yoğurt, ayçiçek yağı, su ve elma sirkesini ekledikten sonra tüm malzemeyi karıştırın.
-Unu azar azar ekleyip tüm malzemeyi toparlanana kadar yoğurmaya başlayın. Hamurun daha gevrek olması ve kolay açılması için bu aşamada mısır nişastası ekleyin. Hamuru düz bir zeminde bastırarak yoğurmaya devam edin.
-Büyük boy bir ceviz büyüklüğünde 12 eşit parçaya ayırdığınız hamur bezelerini hafifçe unladıktan sonra bir tepsiye yerleştirin. Üzerlerine temiz bir bez kapatıp oda sıcaklığında en az 3-4 saat kadar bekletin.
-Dinlenmiş hamur bezelerini açmaya başlamadan önce tatlının şerbeti için su ve toz şekeri bir tencereye alın. Karıştırdığınız şerbet karışımını kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kıvam aldıktan sonra soğuması için bir kenarda bekletin.
-Dinlenen hamur bezelerinden bir tanesini alın. Hafifçe unlanmış mutfak tezgahı üzerinde oklava yardımıyla incecik yufka şeklinde açın.
-Dört eşit parçaya böldüğünüz yufkayı geniş kısmından başlayarak oklavaya sarın. İki kenarından büzüp oklavanın ortasına doğru topladığınız yufkayı oklava içinden çekin.
-Bastırmadan fırın tepsisine aldığınız hamurları kendi etrafında döndürerek tatlıya asıl şeklini verin. Her bir hamur bezesine aynı işlemi uygulayın.
-Tereyağı ve ayçiçek yağını kısık ateşte erittikten sonra süzdürün. Fırın tepsisine dizdiğiniz tatlıların üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika tatlıların üzeri kızarana kadar fırınlayın.
-İlk sıcaklığı çıkan ve servis tabağına dizdiğiniz tatlıların üzerine ılık şerbeti gezdirin. Orta ve kenar kısımlarını toz Antep fıstığıyla süsledikten sonra sevdiklerinizle paylaşın.

Afiyet olsun.

Yediğim İçtiğim Sizin Olsun | İlk Defa Ekşili Levrek Yaptık Yediğim İçtiğim Sizin Olsun'un yepyeni bölümünde Gülşah Karaman, Şef İbrahim Bayraktar ile birlikte Ekşili Levrek yaptı ve dünyanın en iyi tatlısı olarak seçtiği Kestaneli Helvaniyi tattı! Keyifli seyirler...
Yazarlar

Sıradaki Haber