Dünya Buluşma öncesi karşılıklı jest

Buluşma öncesi karşılıklı jest

24.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kuzey ve Güney Kore liderleri arasında yapılacak zirve öncesi iki taraftan da olumlu adımlar gelmeye devam ediyor. Son olarak sınırdaki propaganda yayınları durduruldu.

Buluşma öncesi karşılıklı jest

Güney Kore, Devlet Başkanı Moon Jae-in ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un bu hafta gerçekleşecek görüşmelerinden önce Kuzey sınırındaki propaganda yayınlarını durdurdu. Yonhap ajansının haberine göre, Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Kim ile Moon’un bu hafta bir araya geleceği zirve öncesi, sınırdaki propaganda hoparlörlerinin susturulduğunu açıkladı. Seul yönetimi iki yıldan uzun süredir ilk kez böylesi bir adım atıyor. Yayının, askeri gerginliği düşürmek ve barışçıl görüşmeler için uygun ortam hazırlamak amacıyla durdurulduğu belirtilen açıklamada, bunun, karşı tarafın da propagandayı durdurması konusunda yol gösterici olmasının umut edildiği vurgulandı.

Haberin Devamı

Karşılık buldu

Güney Kore Savunma Bakanlığı yayının geceyarısı itibarıyla sonlandığını açıkladı ancak zirvenin ardından propaganda yayınlarının sürdürülüp sürdürülmeyeceği konusunda bilgi vermedi. Güney Kore, 1963’ten bu yana Kuzey Kore ile arasındaki askerden arındırılmış bölgeden Kuzey Korelilere yönelik olarak haber yayını yapıyordu. Seul yönetimi, Kuzey Kore’nin 2016’nın başındaki 4. nükleer denemesinin ardından sınırdaki hoparlörlerle yüksek sesle propaganda mesajları ve Koreli pop şarkıları yayını yapmaya da başlamıştı. Kuzey Kore de bu yayınlara hoparlörlerden karşı propaganda yayınları ile yanıt veriyordu. Gelişmenin ardından Kuzey Kore’nin de sınırda propaganda yayını yapan 40 hoparlöründen bir kısmını kapattığı açıklandı.

Haberin Devamı

Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki zirve, 27 Nisan’da iki ülke arasındaki silahsız bölge Panmunjom’ın güney tarafında bulunan “Barış Evinde” (Peace House) yapılacak. Kuzey ile Güney Kore zirveleri, en son 2000 ve 2007 yıllarında Pyongyang’da yapılmıştı. Kim’in, haziran ayında ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelmesi planlanıyor.

Temkinli dil

Kuzey Kore, cumartesi günü nükleer ve kıtalararası balistik füze denemelerini durduracağını duyurmuştu. ABD Başkanı Trump, Pyonyang yönetiminin kararı üzerine Twitter hesabından “Bu, Kuzey Kore ve dünya için çok güzel bir haber ve büyük bir gelişme!” paylaşımında bulunmuş, “Kim ile görüşmeyi dört gözle beklediğini” ifade etmişti.