Populer Bilim Bulutsuz ilk dış gezegen keşfedildi: Türünün tek örneği

Bulutsuz ilk dış gezegen keşfedildi: Türünün tek örneği

09.05.2018 - 10:54 | Son Güncellenme:

Bilim adamları bulutsuz ilk dış gezegeni keşfetti. İngiltere'de Exeter Üniversitesi'nin yürüttüğü araştırmalar sonucunda Anka Takımyıldızı'nda bulunan WASP-96b gezegeninin atmosferinde bulut olmadığı keşfedildi.

Bulutsuz ilk dış gezegen keşfedildi: Türünün tek örneği

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

İngiltere'deki Exeter Üniversitesi'ndeki ekip, Avrupa Güney Gözlemevi'nin Şili'dekiAvrupa Güney Gözlemevi'nin Çok Büyük Teleskobu ile WASP-96b olarak bilinen gezegende dev sıcak gaz tespit etti. Ekip, gezegeninin ve atmosferinin yıldızdan gelen ışığı nasıl etkilediğini ölçerek, gezegenin atmosferik yapısını belirledi.

Tipik olarak, bulutlar bir gezegen tarafından açığa çıkan ışığı gizler ve Exeter Üniversitesi tarafından yayınlanan açıklamaya göre, araştırmacıların Dünya'dan inceleyebilecekleri spektrumu etkiliyor. Elementlerin özelliklerini belirlemeye yardımcı olan ölçümlerde gezegenin atmosferinin sodyumdan oluştuğu ve gökte hiç bulutsu yapı olmadığı ortaya çıktı.

Bu, tamamen bulutsuz bir gezegenin ilk kanıtı ve ilk kez böyle açık bir sodyum imzası olan bir gezegenin bulunduğunu belirten araştırmacılar, WASP-96b'nin keşfedilen ilk bulutsuz gezegen olduğunu söyledi. Türünün ilk örneği olarak, dış gezegenin "karakterizasyon için bir ölçüt" olarak kabul edildiği söylendi.

Haberin Devamı

Bulutsuz ilk dış gezegen keşfedildi: Türünün tek örneği

WASP-96b'nin sodyum parmak izi, bulutlar tarafından engellenmeyen açık, "çadır benzeri" bir şekilde. Bu karakterize edici spektrum, bir kamp çadırı şeklinde görünüyor. Bu durum daha önce hiç görülmemişti, çünkü “çadır şeklindeki” karakteristik özellik sadece atmosferde derinde üretilebiliyor. Çoğu gezegen için bulutların yoluna devam ettiğini ve bu şeklin ayırt edilmesini zorlaştırdığını eklendi.

Olağandışı bulutsuz, sodyum bakımından zengin bir atmosfere sahip olmanın yanı sıra, WASP-96b, son derece sıcak, 1.300 kelvin'de (1.900 Fahrenheit veya 1.000 derece Santigrat) ve son derece büyük. Jüpiter'den % 20 daha büyüktür. Gezegenin kütlesi Satürn'e benziyor, bu yüzden araştırmacılar uzaylı dünyayı "sıcak Satürn" olarak sınıflandırıyorlar.

Ek olarak, WASP-96b'nin atmosferindeki sodyum seviyeleri güneş sistemimizde bulunanlara benziyor. Sodyum, evrenin yedinci en bol elementi ve büyük gaz devlerinin sodyum bakımından zengin atmosferler olduğu düşünülüyor. Ancak şimdiye kadar, bu fikri destekleyecek açık bir kanıt mevcut değildi. Bu yüzden WASP-96b'nin uyumu, bilim adamlarının gaz devlerini anlamalarını sağlamlaştırıyor.

Haberin Devamı

WASP-96b'nin bulutsuz gökyüzü, araştırmacılara “gelecekteki gözlemler ile su, karbon monoksit ve karbondioksit gibi diğer moleküllerin bolluklarını belirlemek için eşsiz bir fırsat” sağlayacak.

Araştırmacılar, Hubble ve James Webb Uzay Teleskobu gibi teleskopları kullanarak diğer moleküllerin imzalarını belirleyip, güneş sistemimizin içinde ve dışında gezegenlerin daha iyi anlaşılmasını sağlayabileceklerini belirtti.