Konut Bunu yapan işçiyi tazminatsız çıkarabilecekler

Bunu yapan işçiyi tazminatsız çıkarabilecekler

11.12.2014 - 11:41 | Son Güncellenme:

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı'na göre yeni kararlar alındı

Bunu yapan işçiyi tazminatsız çıkarabilecekler

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı'na göre, kaskını takmadan çalışan işçiler işveren tarafından tazminatsız işten çıkarılabilecek.

Haberin Devamı

TBMM'ye sunulan ve çalışma hayatına köklü değişiklikler getiren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı'na göre, kaskını takmadan çalışan işçiler tazminatsız işten çıkarılabilecek, durdurulan işlerde çalışma yaptıran işverene 3 ila 5 yıl arası hapis cezası uygulanacak.

Habertürk'te yer alan habere göre, Çalışma yapılan alanda tespit edilen ve acilen düzeltilmesi gerekilen eksiklikleri Bakanlığa bildirmeyen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının belgesi 3 ay süresince askıya alınacak.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda dikkat çeken diğer maddeler şu şekilde:

- Kanunda açıkça belirtilen yükümlülükleri ‘yazılı olarak hatırlatıldığı' halde yerine getirmeyen işçiler patronları tarafından tazminatsız olarak işten çıkarılabilecek.

Haberin Devamı

- Ölümlü iş kazasının meydana geldiği işyerlerinde 2 yıl kamu ihalesi yasağı sadece maden işyerleri için geçerli olacak. İhale yasağının geçerli olması için de işveren kusurunun yargı kararıyla tespit eidlmesi gerekecek.

- Çok tehlikeli ve en fazla 10 çalışanı olan işyerlerinde 3 yıl süreyle ölümlü veya sürekli sakatlıkla sonuçlanan kaza meydana gelmesi halinde işsizlik sigortası işveren primi 3 yıl süresince yüzde 1 olarak alınacak. Öte yandan ölümlü iş kazası meydana gelen işyerlerinde ise işveren pirimi 3 yıl boyunca yüzde 3 olarak alınacak.

- Karaman Ermenek'te meydana gelen maden kazasında, kazanın meydana geldiği gün sigortalı olanlar ile hayatını kaybeden işçilerin ailelerine 6 ay boyunca brüt asgari ücret ödenecek.