Gündem Burak Can davasında sanıkların yargılanmasına başlandı

Burak Can davasında sanıkların yargılanmasına başlandı

02.09.2014 - 23:38 | Son Güncellenme:

Okmeydanı'nda çıkan olaylarda Burak Can Karamanoğlu'nun öldürülmesine ilişkin 3'ü tutuklu, biri firari 5 sanığın yargılanmasına başlandı.

Burak Can davasında sanıkların yargılanmasına başlandı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, tutuklu sanıklar Oğuz Kartal, Volkan Gezer ve Zafer Karadağ ile tutuksuz sanık Mustafa Samur ve avukatları katıldı. Duruşmaya, olayda hayatını kaybeden Karamanoğlu'nun ailesinden kimse katılmadı.

Duruşmada savunma yapan sanık Oğuz Kartal, terör örgütü üyesi olmadığını söyleyerek, "Terörist hiç değilim. Vatanını, milletini seven biriyim. Örgütün çağrısı üzerine orada bulunuyor değildim. Orada oturduğum için, olay tarihinde orada bulunmam normaldir" diye konuştu.

Kartal, olay günü ilk olarak 18.00-18.30 sıralarında Burak Can'ı vuran silah ile kızlara hava atmak için 4-5 el havaya ateş ettiğini kaydederek, "Bir kasabın önünde ateş ettim. Burası ölenin vurulduğu yere 200 metre mesafededir. Arkadaşım Volkan da ateş etmek istedi. Silahı ona verdim. O da 2-3 el havaya ateş açtı" dedi.

Haberin Devamı

"Burak Can'ı vuran Gökhan Koca'dır''

Aynı kasabın önünde akşam saatlerinde yeniden birkaç el havaya ateş açtığını belirten Kartal, şunları söyledi: "Bir amacım olmaksızın, havam olsun diye ateş açtım. Saat 20.30-21.00 sıralarında yine havam olsun diye 2-3 el aynı kasabın önünde ateş açtım. Ateş ettiğim yer, ölenin düştüğü yere uzaktır. Burak Can saat 21.45 sıralarında vuruldu. Saat 21.30 sıralarında olay yerinden aracımla ayrıldım. Silahımı da sanık Gökhan Koca'ya verdim. 21.30'da olay yerinden ayrıldığıma dair kamera kaydı bulunmaktadır." Diğer gün Gökhan'ın yanına gittim. Silahımı geri aldım. 1-2 gün sonra da silahı Zafer Karadağ'a sattım. 25 Mart'ta gözaltına alındım. Kendimi temize çıkarmak için Zafer'i arayarak silahın teslimini sağladım. Suç işleyen biri bunu yapmaz. Biz cezaevindeyken Gökhan Koca bize avukat yolladı. Mahkemede ismini vermememizi istedi. Rahmetli Burak Can'ın ailesine başsağlığı diliyorum. Burak Can'ı vuran Gökhan Koca'dır. Silahımı olay günü 21.30'da ona verdim, bir gün sonra da aldım. Adliyede Burak Can'ın benim silahımla vurulduğunu öğrendim. Polis bana Gökhan'ı tanıyıp tanımadığımı sordu, korkudan tanımadığımı söyledim." Diğer tutuklu sanık Volkan Gezer de "Olay günü Oğuz bir anda silahı belinden çıkartarak birkaç kez ateş etti. Niye ateş etti bilmiyorum. Kavga yoktu, olay yoktu, polis yoktu, kızlar vardı. Ben de istedim. Silahı verdi, 2 kez de ben havaya ateş ettim'' dedi.

Haberin Devamı

''Firari sanık Gökhan beni tehdit etti''

Gezer, firari sanık Gökhan Koca'dan korktuğunu, bu nedenle hem kendisi hem de ailesi için koruma istediğini ifade ederek, "Oğuz'un o gece silahı Gökhan'a verdiğini gördüm. Karanlıktı, saati tam olarak hatırlamıyorum. Olaydan sonra da Gökhan silahın kendisine verildiğini bir yere söylememem için beni tehdit etti" dedi.

Örgütle işi olmadığını öne süren Volkan Gezer, Burak Can'ın vurulduğu yeri bilmediğini belirterek, suçsuz olduğunu ve tahliyesini talep ettiğini söyledi.

Sanık Zafer Karadağ da olayda kullanılan silahın sanık Oğuz tarafından kendisine getirildiğini kaydederek, "Ben de silahı tamir etmesi için tutuksuz sanık Mustafa'ya verdim, satmadım ona. Korktuğum için polise silahı sattığımı söyledim. Silah ticareti yapmadım, bir silah tamiratı ne duruma getirdi beni. Suçsuzum, tahliyemi istiyorum" dedi.

Tutuksuz sanık Mustafa Samur ise ölen Burak Can Karamanoğlu ile arkadaş olduğunu, 3 yıl aynı binada oturduklarını ifade ederek, "İstanbul'un OHAL'i Okmeydanı. Örgüt esnafa zorla kepenk kapattırır. Burak Can olayından sonra kendimizi korumak için silahı aldım. Orada tekstil işi yapıyoruz, kendi yerimiz var. Bu nedenle aldım silahı. Suçsuzum, beraatimi istiyorum" diye konuştu.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verdi. Heyet, firari sanık Gökhan Koca hakkında çıkarılan yakalama kararının devamına da hükmederek, duruşmayı erteledi.

Haberin Devamı

Olayın geçmişi

Okmeydanı'nda 12 Mart'ta düzenlenen silahlı saldırıda Burak Can Karamanoğlu yaşamını yitirmiş, 3 kişi de yaralanmıştı. Başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıklar Volkan Gezer, Oğuz Kartal, Gökhan Koca ve Mustafa Samur hakkında ''kasten öldürme'' suçundan ayrı ayrı müebbet hapis cezası öngörülüyor. İddianamede, Oğuz Kartal, Volkan Gezer ve Gökhan Koca hakkında ayrıca "terör örgütüne üye olmak", "örgüt adına eylem yapmak", "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet'' ve "ruhsatsız silah bulundurmak'' suçlarından 12 ila 52 yıl arasında değişen hapis cezaları talep ediliyor. Sanık Zafer Karadağ hakkında ise "ruhsatsız silah ticareti'' suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası isteniyor.