Gündem Burası Türkiye’nin 1. bölgesi sayılır

Burası Türkiye’nin 1. bölgesi sayılır

06.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul ikinci bölgede de yarış var. Ak Parti’de, CHP de ‘ben’ diyor ama... Seçmenin ne düşündüğünü anlamak için çok iyi bildiğim mahalleleri dolaştım, sohbetleri dinledim…

Burası Türkiye’nin  1. bölgesi sayılır

Ben Aksaray’da doğdum, Fatih’te büyüdüm, Ataköy’de, Moda’da yaşadım, Levent’te yaşlandım.
Yani ömrüm İstanbul’da geçti.
İyi tanırım İstanbul’u.
Mesleğim de tanımayı gerektiriyor.
Uzun uzun seneler önce Aksaray’da oturduğumuz sokaktan, CHP’li ocak başkanı ve yanılmıyorsam muhtar da olan “Kambur Cevat”ın, CHP’li takımıyla, nasıl resmigeçit yapar gibi, göğsünü kabartarak, adeta halkı küçümseyerek geçtiğini hatırlıyorum. O günler öyleydi, iktidar onlarındı.
Onlar hep bizim sokakları kullanarak CHP ocak binasına gidip gelirlerdi.
Sonra bir gün, sokaktaki her işe koşturulan bir fakir genç “Artık biz de adam yerine konacağız, bizimde partimiz var” deyip Horhor Caddesi’nde açılan Milli Kalkınma Partisi’nin şubesini sevinçle işaret ediyordu.
Eminönü’nde, Mısır Çarşısı’nda alıcı neyle, Tahtakaledeki vatandaş neyle ilgili, Nişantaşı’ndaki neye bakıyor, İstiklal Caddesi’ndeki ne alıyor onları izlerdim, gözlerdim, mukayese ederdim, kafamda bir fikir oluşurdu.
Mahkemelerdeki önemli davalarda benim gözlemim altındaydı, halkın nabzını tutmak benim merakımdı, işim oldu.
Mesleğim bu merakımı güçlendirdi. İşe yaradı.

CHP bölgede yine güçlü
Şimdi 45 yıldır Levent’te oturuyorum. Yani seçimde 2. Bölge’de, 2. Bölge’nin ortasındayım. Ve seçim olsa da olmasa da bu bölgeyi ve insanlarını, yöneticilerini gözlemeye devam ediyorum. Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli, Fatih, Sarıyer, Kâğıthane, Eyüp, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Esenler, Sultangazi, Zeytinburnu yani İstanbul’un bu 2. seçim bölgesinin çoğu kısımları benim görüş sahamda. Ama 7 Haziran genel seçimi için bu bölgeye özel bir bakış atfettim. Bakın neler gördüm.
2. Bölge’de CHP yine güçlü. Güçlü ama gücü Ak Parti’den sonra geliyor. Sonra MHP ve HDP var. Bunları konuşmalardan, sohbetlerden çıkarıyorum.
Nereden nereye...
Bugüne gelelim.
Şimdi Ak Parti İstanbul 2. Bölge seçim koordinasyon merkezindeyiz.

Heyecan yok
Ak Parti geçen genel seçimde, yani 2011’de İstanbul 2. Bölge’den 15 milletvekili çıkarmış. Bu kez bu bölgeden en aşağı 17 milletvekili bekleniyor.
Bu seçimden koalisyon çıkmaz kanaati de çok kuvvetli. Halk bunu görüyor. Yani seçmen Ak Parti’nin yine tek başına iktidar olacağını hesap ediyor. Ak Parti nasıl olsa kazanacak diye seçmende, sahada olağanüstü bir heyecan yok, görülmüyor.
Peki, şimdiki Cumhurbaşkanı, o zamanki Ak Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan “İstanbul’a vize gerekli” diyordu. Ak Parti bugün bu vize işi için konuşmamayı niye tercih ediyor?
İstanbul’un ulaşım sorunu, trafik sorunu var.
Sirkeci-Çerkezköy tren hattında çalışmalar yavaş gitmiyor mu? Ak Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş caddelerde, sokaklarda görülmüyor. Onu halk arasına sokmak sorunların yerinde görülüp, çözülmesi için gerekmez mi?
Evet, İstanbul’un öncelikle bu sorunları var ve bunların çok büyük bölümünün çözümü Ak Parti’ye bağlı.
Ak Parti de bunun için çalışıyor. Ama yetmez, sonuç almak gerekiyor.
Ya CHP?
İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın ve İstanbul 2. Bölge Örgüt ve Örgütlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Ali Mutlu Köylüoğlu anlatıyorlar. Yalnız anlatmakla kalmıyor öbür CHP’lilere de tercüman oluyorlar:

Barajı teklif ettik
“CHP İstanbul 2. Bölge’de 2011 seçimine göre daha çok oy alacak. Ve 2011 genel seçiminde çıkardığı 9 milletvekilini bu kez aşacak. Anketler bunu gösteriyor ama oylarımızın bir kısmı HDP’ye kayacak diyenler de var. Bu bizim teşkilattan da kulağımıza geliyor. Oysa biz baraj istemiyoruz. CHP olarak bunu teklif de ettik.
Bir derdimiz de bize bağlı sandıklarımızın bir kısmının sandığa gitmemiş olması. Geçen seçim 2. Bölge’de 417 bin kişi sandığa gitmemiş. Bunların önemli bir bölümü CHP’li.
Bu seçimde koalisyon ihtimali yüksek. Ama kim, kimler koalisyon hükümeti kurar şimdiden söylenemez, bilinemez.
Seçimden sonra belki de bir “anayasa” koalisyonu gerçekleşir.
İstanbul’da 2. Bölge çeşitli özellikleriyle aslında Türkiye’nin 1. Bölge’si sayılır, bu da unutulmamalı.
CHP’nin ‘mega projesi’ çok iyi oldu. O proje Türkiye’de yeni İstanbul’lar yaratma projesidir.
Hazırlık gerektiği için bu mega proje 2017’de başlayacak ve Türkiye tahmin edilemez şekilde gelişecek.”
İşte böyle.
İstanbul 2. Bölge’de de yarış var.
Bakalım, bu yarışı sandıkta kim kazanacak?
Ak Parti’de, CHP de “ben” diyor ama...