Gündem Bürokratik Oligarşi Paralel Yapı'dan Tehlikeli

Bürokratik Oligarşi Paralel Yapı'dan Tehlikeli

09.09.2014 - 20:41 | Son Güncellenme:

İş adamı ve müteahhit Ali Ağaoğlu, ruhsat problemlerine ve bürokratik gelişmelere sert çıktı.

Bürokratik Oligarşi Paralel Yapıdan Tehlikeli

Kuruçeşmede'ki evinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Ali Ağaoğlu, 17 Aralık Operasyonu, var olan uygulamalar, ruhsat konusunda yaşanan sıkıntılar, asansör faciası ve iş güvenliği gibi birçok konuya değindi.

Haberin Devamı

Müteahhit Ali Ağaoğlu, 17 Aralık Operasyonu'nda TÜRGEV'e (Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı) arsa hibe ettiği iddialarını da sert bir dille yalanladı.

Bu arsaya ait bir tapunun olmadığını ve kimsenin de ispatlayamayacağını ifade eden Ağaoğlu, ana muhalefet partisi lideriyle de konuyu görüştüklerini ifade etti.

İnşaat sektörünün günah keçisi olduğunu ve her fırsatta darbe yediğini ifade eden Ali Ağaoğlu, bürokratik oligarşinin, devlete paralel yapıdan daha fazla zarar verdiğini söyledi.

Kadir Topbaş'ın verdiği ruhsat sözünü tutmadığı için dönemin Başbakan'ı R. Tayyip Erdoğan'la konuşmasının gayet doğal olduğunu, hakkını aradığı için ve medyatik bir isim olduğu için sıkıntı yaşadığını anlatan Ağaoğlu, izin sürecinden sonra uzun süren ruhsat alma sürecinde zaman ve para kaybettiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Ağaoğlu, 2009 yılında imar planlarına uygunluğu onaylanan projelerinin ruhsatının hala verilmemesini bürokrasinin örneği olarak gösterdi. İmar ve inşaat süreçleri sırasında belediyeler ve bakanlık bürokratları ile yaşanan süreçlerin yatırımcıyı bezdirici bir hal aldığını belirten Ağaoğlu, konuyla ilgili olarak Sancaktepe Belediyesi’nde yaşadıklarını paylaştı. 10 yıl önce inşaatı tamamlanan imar planlarında 1.75 emsali bulunan arsada 0.55 emsal kullanarak yaptığı inşaatların imar ve iskân belgelerinin olmasına rağmen ilgili belediye tarafından yeşil alan ilan edilerek buradaki imar haklarının başka bir arazi üzerine aktarılmasını rant transferi olarak değerlendirdi. Ağaoğlu; bunun hangi maksatla ve neyin karşılığında yapıldığının basın mensupları tarafından sorgulanmasını önerdi.

Ali Ağaoğlu, Ali Babacan'ın geçtiğimiz günlerde sanayiye yönelik yatırım ve destek vereceklerine yönelik açıklamasına da eleştiri getirdi.

Çalışanına 100 TL ödeyebilmesi için işverenin cebinden 189,16 TL’lik harcama çıktığını belirten Ağaoğlu, yurt dışından da konuyla ilgili örnekler verdi ve şöyle devam etti: “ABD’de işverenin çalışanına ödediği 100 TL’nin toplam maliyeti 116 TL. Çalışan üzerindeki sigorta ve vergi yüklerini azaltmalıyız.”

Haberin Devamı

Ağaoğlu, “Yeni Türkiye” için atılması gereken önemli adımlar olduğunu belirterek önerilerini şöyle sıraladı:

“Hukuk sisteminde ve bürokraside restorasyon gerçekleşmeli; vergi sisteminde adalet prensibi uygulanmalı; yurt içi tasarruflar artırılmalı ve Bireysel emeklilik sistemi desteklenmeli; üretimde verimlilik esas alınmalı; İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’ne yatırımların önü açılmalı; kamu harcamaları ve gelirler dengelenmeli; enerji verimliliği artırılmalı; sağlıkta dönüşüm yapısal olarak gerçekleştirilmeli; kentsel dönüşüm daha çok önemsenmeli.”

Ayrıca Ali Ağaoğlu, geçtiğimiz günlerde Torun Center'da yaşanan asansör faciasına dikkat çekerek, Ağaoğlu Grubu da dahil konuyla ilgili daha fazla önlem alınması gerektiğini ifade etti.

Bengü Öner - Milliyet

Yazarlar