Gündem Bursa cayır cayır yanıyor

Bursa cayır cayır yanıyor

29.08.2015 - 21:40 | Son Güncellenme:

Bursa'nın Osmangazi İlçesi'nde bulunan ormanlık alanda yangın çıktı.

Bursa cayır cayır yanıyor

Bursa'nın piknik ateşinden çıktığı sanılan yangın, rüzgarın da etkisiyle büyümeye başladı. Alevlerin Çağrışan Köyü yakınlarına gelmesi herkesin yüreğini ağzına getirdi. Panikle evlerini boşaltan köylüler için cami hoparlöründen, su tankerlerini dolu tutmaları ve her şeye hazırlıklı olmaları konusunda uyarıldı. 5 koldan yayılan yangınla mücadele için çalışmalar aralıksız sürdürülüyor.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre, saat 17.30 sıralarında Çağrışan Köyü sınırlarındaki çam ormanında yangın çıktı. Piknikçi ateşinden çıktığı sanılan yangın kısa sürede büyüyerek, rüzgarın tesiriyle 5 noktaya yayıldı. Aksungur, Çağrışan ve Nilüfer köyleri arasındaki yangın bölgesine 3 ayrı araç ile birlikte havadan müdahale için orman helikopteri sevk edildi. Ekipler şehir merkezinden ve İzmir otobanı ile Mudanya'dan da görülen yangının söndürülmesi için seferber oldu. Alevlerin rüzgarın da etkisiyle Çağlayan Köyü'ne yaklaşınca tehdit oluşturdu. Dedebayır Mevkiindeki çamların büyük bir kısmını dev alevler yurttu.

Panikle evlerini boşaltan köylüler, çaresiz bakışlarla yangının köye ilerleyişini izledi. Köy sakinleri Çağrışan Köyü Camii hoparlöründen, su tankerlerini dolu tutmaları ve her şeye hazırlıklı olmaları konusunda uyarıldı. Köy sakinleri, alevlerin önünü kesmek için tarlalarını sulamaya başladı. Söndürme çalışmalarına Sivil Savunma, AKUT, jandarma ve MAK ekipleri de katıldı. Havadan ve karadan devam eden alevlerle mücadele çalışmaları aralıksız sürüyor.

Haberin Devamı

Bu arada yangınla mücadele için gelen itfaiye ekipleri, köydeki yangın hidrantının çalışmadığını görünce şoka oldu. Ekipler su almak için başka yere gitmek zorunda kaldı. Ayrıca zeytinlik, üzüm bağları ve incirlerin de yangından etkilendiği belirtiliyor.

Öte yandan Mudanya Kaymakamı Orhan Çiftçi de köye gelerek yetkilerden bilgi aldı. Köylülerin endişeli bekleyişi sürüyor.

VALİDEN AÇIKLAMA
Bursa Valisi Münir Karaloğlu, yangının çıkış sebebini bilmediklerini ifade ederek, “Yangın 50 hektarlık bir alanda etkili oluyor. Şuanda kontrol altına alınmış değil. 58 araçla yangına müdahale ediliyor. Hava karardığı için 5 helikopter hazırda bekletiliyor. Poyraz rüzgarının sert esmesinden dolayı hızla yayıldı. Yangın sebebiyle 2 köy tehdit altında” dedi.
Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Mudanya’nın Çağrışan Mahallesine gelerek yetkililerden bilgiler aldı. Ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Karaloğlu, “Bugün 17.30 civarlarında Bursa ilimiz Mudanya ilçemiz Gündoğdu ile Göynüklü köyü arasında yangın ihbarı alındı. İlk müdahale orman ekipleri tarafından yapıldı. Poyraz rüzgarının sert esmesinden dolayı yangın hızla yayıldı. Şuanda devam ediyor” diye konuştu.
Göynüklü ve Çağrışan köylerinin yerleşim alanlarını yangının tehdit ettiğini ifade eden Karaloğlu, “27’si orman, 31’i büyükşehir itfaiyesi ve il ile ilçelerden gelen toplam 58 araçla yangına müdahale etmeye çalışıyoruz. Yangını kontrol altına alamadık. Yangın ihbarı alındıktan sonra helikopterlerle müdahale edildi. Havanın kararmasının ardından helikopterleri kullanamıyoruz. Şuanda 5 helikopterimiz hazır bekliyor. Gün ağarmasıyla beraber helikopterle de başlayacağız. Ankara’dan da söndürme uçaklarını devreye alma çalışacağız. Sabaha kadar kontrol altına almaya çalışacağız. Vatandaşlarımızın bir kısmı evlerini boşaltmak zorunda kaldı. AFAD ekiplerimiz gerekli çalışmaları yapıyor. Temenni ederim ki yangın büyümeden kontrol altına alırız” açıklamasında bulundu.
Yangının çıkış sebebinin belli olmadığını anlatan Karaloğlu, “Çeşitli söylentiler var. Ama söylenti ile hareket edemeyiz. Yangının çıkış sebebi belli olduktan sora gerekli açıklamayı yapacağız” şeklinde konuştu.
Yangının devam ettiğinin altını çizen Karaloğlu, “Zeytin bahçeleri ve üzüm bahçelerinde de var. Ama zarar için çok erken. 50 hektarlık alanda yangın etkili. Kızıl çam tepe yangını şeklinde devam ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bursa cayır cayır yanıyor

Haberin Devamı

ÇAĞRIŞAN KÖYÜNDE EVLER BOŞALTILIYOR
Bursa'nın Merkez Osmagnazi İlçesi Aksungur Köyü'nün ormanlık alanında başlayan daha sonra Göynüklü, Çağrışan ve Gündoğdu Köyleri'nin ormanlık alanlarına da sıçrayan yangın rüzgar nedeniyle büyüyor. Çağrışan Köyü'ndeki ormanlık alana yakın evler boşaltılıyor. Köy camiinden yapılan anoslarda köydeki araçların çıkartılması isteniyor. Yangının büyümesi nedeniyle İstanbul, Yalova, Kocaeli ve Balıkesir itfaiye ekiplerinden yardım istendi. Bursa Sivil Savunma, AKUT, Mudanya Arama Kurtarma ekipleri yangın bölgesine yönlendirilirken Bursa Valisi Münir Karaloğlu olay yerine giderek çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Alevlere helikopterlerin gece müdahale edememesin çalışmaları olumsuz yönde etkilediği belirtildi.

Haberin Devamı

SAĞLIK BAKANI MÜEZZİNOĞLU: 40 EV BOŞALTILDI
Seçim bölgesi Bursa'ya gelen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, orman yangını ile gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yangının kontrol altına alınamadığını belirten Müezzinoğlu, tedbir amacıyla şu ana kadar 40 evin boşaltıldığını söyledi. Çalışmaların rüzgar nedeniyle güçlükle sürdürüldüğünü söyleyen Müezzinoğlu, dumanlardan üç kişinin zehirlendiğini açıkladı.
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, yangının sabaha kadar söndürülememesi durumunda havadan helikopter ve uçak ile müdahale edileceğinide sözlerine ekledi.