Bursa Bursa'da Riskli Gebelere Takip Kartı

Bursa'da Riskli Gebelere Takip Kartı

16.08.2017 - 17:16 | Son Güncellenme:

.

Bursada Riskli Gebelere Takip Kartı

BURSA (AA) - Bursa'da Çekirge Devlet Hastanesinde önlenebilir anne ölümlerinde azaltılması konulu toplantı yapıldı.

Haberin Devamı

Bursa Kamu Hastaneler Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanlığı tarafından Çekirge Devlet Hastanesinde düzenlenen toplantıda konuşan Tıbbi Hizmetler Başkanı Uzm. Dr. Elif Güler Kazancı, gelişmekte olan ülkelerde anne ölümlerinin yüksek olduğunu, Dünya Sağlık Örgütüne göre gebelik sırasında ya da doğumdan sonraki 42 güne kadarki dönemde gebeliğe bağlı kayıplara anne ölümü denildiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütünün kayıtlarına göre her yıl dünyada yaklaşık 400 bin annenin hayatını kaybettiğini, anne ölümlerinin en çok kanama sonrası gerçekleştiğini söyleyen Kazancı şunları söyledi:

"Ülkemizde son yıllarda anne ölümlerinde ciddi gerilemeler sağlandı. 1975’li yıllarda 100 binde 208 olan anne ölüm oranı, sağlıkta dönüşüm ile birlikte yapılan özverili çalışmalarla 2016 yılına geldiğimizde 13,95'e kadar geriledi. Biz bu oranın daha da aşağıya düşürülmesi için ilimizde de riskli annelerle ilgili bir strateji oluşturuyoruz. Riskli gebeliklerin erken tespit edilerek, teşhis ve tedavilerin sağlanması, Riskli gebe takip kartı sistemine geçip anne ölümlerini en aza indirmeye çalışıyoruz."

Haberin Devamı

Toplantıda eğitim veren Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emin Üstünyurt da riskli gebeliklerin yönetimi ve tedavisine yaklaşım konularında sunum yaparken, Peritanaloji uzmanları da anne ölümlerinin önlenmesi için alınması gereken tedbirler konusunda bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Toplantıya Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Esat Dinçer, Kadın Doğum ve Perinatoloji uzmanları katıldı.