Ekonomi Bursa’dan daha çok Clio çıkacak

Bursa’dan daha çok Clio çıkacak

16.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yenilediği elektrikli Zoe’nin Flins fabrikasındaki üretim adetlerini artırmaya karar veren Renault, bu tesisteki Clio kapasitesini de iyice düşürecek. Bu da, Bursa’da üretilecek Clio adetlerini artıracak.

Bursa’dan daha çok Clio çıkacak

Halen üretilmekte olan 4. nesil Clio’nun “aslan payı”nı kapmak amacıyla büyük çekişme içine giren, sonunda bu modelin lüks versiyonlarının yanı sıra tamamen elektrikli Zoe ve Nissan Micra ile kapasitesi dolan Fransa’daki Flins tesisi, yeni nesille birlikte Clio üretiminden “neredeyse” çekilmeye hazırlanıyor. Nitekim Renault yönetimi, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla, yenilenen elektrikli Zoe modelinin üretim adetlerini ikiye katlamayı hedeflediğini, bu nedenle Flins’teki Clio kapasitesinin ciddi şekilde “tırpanlanacağını” bildirdi.

Haberin Devamı

Renault, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla, Fransa’daki elektrikli araç üretim kapasitesini artırmak ve yeni modeller eklemek üzere 1 milyar euro’nun üzerinde yatırım yapacağını duyurdu. Bu çerçevede, popüler minik elektriklisi Zoe’yi yenileyen Renault, söz konusu modelin üretim adetlerini de ikiye katlamayı hedeflediğini vurguladı. Halen Zoe’nin yanı sıra Nissan Micra ve Clio 4 üretimi yapan Flins, böylelikle Renault’nun ciddi elektrikli araç üretim merkezlerinden biri haline gelirken, sahip olduğu Clio kapasitesini de büyük ölçüde “feda edecek” görünüyor.

Paylaştırılacak

Güncel Clio 4’ün üretim kararı verilirken, Bursa fabrikası ile sendikalar aracılığıyla ciddi bir rekabete giren Flins tesisi, sonunda Clio’nun lüks versiyonlarının yanı sıra eleiktrikli Zoe ve ardından Nissan Micra üretimleriyle yoluna devam etmişti.

Haberin Devamı

Geçen yıl 63 bin Clio ve 94 bin adet Micra’yı bantlarından indiren Flins, 30 bin adet de Zoe üretmişti. Ancak, yenilenen Zoe ile birlikte, Flins’teki Clio kapasitesinin büyük ölçüde Bursa’ya kaydırılacağı, bir miktarının da Slovenya’daki Novo Mesto fabrikasına verileceği resmen açıklandı. Renault, sadece bu iki fabrikanın talebi karşılayamaması halinde Flins’e üretim yaptırmayı düşünüyor. Ancak bu miktar da, yıllık 25 bini geçmeyecek gibi görünüyor.

250 milyon euro’luk yatırımla 5. neslinin üretim hazırlıklarını neredeyse tamamlayan Oyak Renault’nun, seri üretime sonbaharda başlaması bekleniyor. Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtılacağı belirtilen yeni Clio ile birlikte Oyak Renault, elektrikli Fluence’in ardından ilk kez “hibrit” araç da üretmiş olacak.

‘Yeni Focus Sedan’ı mutlaka satmalısınız!’

Ford Avrupa Tasarım Şefi Amko Leenarts ve Focus’un model yelpazesinden sorumlu Helmut Reder, geçtiğimiz günlerde tanıtımı yapılan yeni nesil Focus Sedan için adeta bir “lobi faaliyeti” içine girişmiş. Söylenen o ki, bunun için de, Avrupamlı gazetecilere ricada bulunmuşlar... “Ülkelerinizdeki Ford yetkililerine tavsiye edin, Focus Sedan’ı mutlaka getirsinler...”

Her iki Ford yetkilisi de, yaratılan otomobilin Türkiye ve Romanya gibi sedan kasa tipinin popüler olduğu ülkelerin yanı sıra, “popüler olmayan” pazarlarda da başarılı olacağına emin. Ancak çekinceleri, Focus Sedan’ın özellikle Avrupalı gençler arasında öncelikli seçenekler arasında bulunmaması ve bu aracın Avrupa’da “nadir görülen bir model” olarak kalma ihtimalinin bulunması. Diğer pazarları ikna ederler mi bilinmez, ancak Türkiye’de uygun motor seçeneğiyle başarı yakalama şansı hayli yüksek gibi...

Haberin Devamı

Bursa’dan daha çok Clio çıkacak

EnterprIse THY ile birlikte uçacak...

Dünyada 95 ülkede 2 milyon araçla araç kiralama sektörünün lider kuruşu olan ABD’li Enterprise, Türk Hava Yolları ile de bir anlaşmaya imza atarken, Türkiye’de 5 yılda 3 kat büyümeyi hedefine koydu. Sadece 2018’de Türkiye’de 1 milyar TL yatırım yapacaklarını açıklayan Enterprise Türkiye CEO’su Özarslan Tangün, “Şu anda Türkiye’de 10 bine yakın araçla hizmet veriyoruz. Bu rakamı 5 yılda 3 kat artırarak 30 bine çıkaracağız” dedi. Türkiye’de faaliyete başladıkları Temmuz 2014’ten bu yana 4 kat büyüdüklerinin de altını çizen Tangün, “Sektördeki kişi başı harcama 2.5 dolar civarında. Avrupa ortalaması ise 30 doların üzerinde. Böyle bakıldığında, Türkiye’de çok büyük bir potansiyel olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bursa’dan daha çok Clio çıkacak

Enterprise Global Yönetim Kurulu Başkanı Andrew C. Taylor ise “Türkiye’yi çok önemli ve çekici bir pazar olarak görüyoruz. THY ile yürüttüğümü işbirliği de bunu destekliyor” diye konuştu. THY ile yapılan 3 yıllık anlaşma çerçevesinde, THY’nin uçtuğu her yerde, Enterprise, Alamo ve National’ın araç kiralama hizmetlerinden yararlanılabilecek.

Bursa’dan daha çok Clio çıkacak

Üretim gazdan ayağını çekti

Türkiye otomotiv sanayi, ihracat pazarlarının yanı sıra iç pazardaki durgunluğun da etkisiyle, Haziran ayında gerileme yaşadı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, toplam üretim geçen yılın aynı ayıyla karşılaştırıldığında yüzde 7’lik düşüşle 131 bin 194 adet oldu. Haziranda toplam ihracat yüzde 5 azalarak 109 bin 695 adet olurken, iç pazardaki daralma yüzde 39’u buldu.

Haberin Devamı

Ocak-Haziran dönemindeyse, toplam üretim, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 3 düşüşle 843 bin 193 adet, otomobil üretimi de yüzde 7 azalarak 557 bin 269 adet oldu. Toplam pazar ise ilk 6 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 oranında azalarak 366 bin 487 adet olurken, otomobil pazarı yüzde 10 daraldı ve 275 bin 870 adette kaldı.

Otomotiv sanayi ilk yarıda yaşanan keskin düşüşü ticari araç ihracatıyla bir miktar gidermiş oldu. Ticari araç ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 8 artarak, iç pazardan kaynaklanan üretim kaybını bir miktar dengeledi.

Değerlendirmelerde bulunan OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, iç pazarda satışların normale dönmesi için vergilendirme sisteminin değişmesini de kapsayan bir dizi önlem alınması gerektiğini söyledi.

Bursa’dan daha çok Clio çıkacak

Panamera 4 Sport TurIsmo geldi

Porsche’nin tüm spor sürüş özelliğini barındırırken, arkada 3 koltuğa sahip ilk Panamera modeli Sport Turismo, Türkiye’de satışa sunuldu. Panamera ailesinin en yeni üyesi olan Panamera 4 Sport Turismo, geçen yıl Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılmıştı. Ayırt edici tasarımıyla lüks segmentte bir kez daha güçlü bir etki yaratan Panamera 4 Sport Turismo, geniş bagaj kapağı, alçak yükleme olanağı, artırılmış bagaj bölmesi alanı ve 4+1 oturma düzeniyle kullanışlılık ve maksimum esnekliğin birleşimini sunuyor. Yeni Panamera 4 Sport Turismo, üç arka koltuğa sahip olan ilk Panamera... İki dış koltuk, bağımsız koltuklar haline geliyor ve arkada bir 2+1 yapılandırması oluşturuluyor. Panamera Sport Turismo ayrıca istenirse, arkada iki adet elektrikli ayarlanabilir bağımsız koltuğa sahip 4 koltuklu yapılandırmayla da sunulabiliyor. Sürekli 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip araç, 3.0 lt’lik motoru ve 330 HP’lik gücüyle 0-100 km/s hızlanmasını 5.5 sn’de tamamlıyor.

Bursa’dan daha çok Clio çıkacak

Supra yollara geri dönüyor

Toyota’nın spor otomobili efsanesi “Supra”, tamamen yeni nesliyle yollara dönmeye hazırlanıyor. Spor otomobil tutkunları tarafından tüm dünyada merakla beklenen Toyota Supra, fuarlardan da önce, prototip olarak ilk kez uluslararası bir organizasyonda boy gösterdi. Binlerce otomobil tutkunun katıldığı dünyaca ünlü “Goodwood Hız Festivali”nde sergilenen yeni Supra, Toyota Gazoo Racing renklerindeki kamuflaj “giysisi” ile pistte turladı. Prototip Supra’yı projeden sorumlu şef mühendis Testuya Tada’nın yeni sıra test pilotu Herwig Daenens kullandı. Yeni nesil Supra, öne konumlandırılmış sıralı 6 silindirli motora ve arkadan itişe sahip. Tamamen eğlence ve performansa odaklanan Supra, Toyota’nın yarış takımı Toyota Gazoo Racing ile birlikte geliştirildi.

Bursa’dan daha çok Clio çıkacak